Marsipaanipossu.JPG

"Täällä voi todellakin katsoa sutta silmiin, samalla turvallisesti glögiä siemaillen!"

Heittäydyin viime viikonloppuna marsipaanivenepakolaiseksi! Halusin eläytyä tähän rooliini niin voimallisesti, että varasin pitkästä aikaa risteilyn. Tai suoraan sanottuna koin pientä painostusta lehdistösihteerini suunnalta. Mutta päätin ottaa tämänkin elämän moninaisten kokemusten kannalta, avartavana ekskursiona. Rehellisyyden nimissä viihdyn kyllä paremmin purjealusten esteettisessä maailmassa.

Merelle päästyämme matkaseurueeni nautti joulupöydän antimista. Sillä välin minä tein useita kierroksia jälkiruokapöydässä ja raportoin uutterasti, mitä sorttimentteja lautaselle kannattaa poimia. Pienenä vinkkinä varustamoille, että buffetaterioiden hinnoittelu syrjii mielestäni niitä, jotka keskittyvät vain ja ainoastaan jälkiruokiin.

Tukholmassa kohteemme oli Skansenin lumoavat ja kerrassaan ihastuttavalla tavalla toteutetut joulumarkkinat. Kehotan kaikkia lempeydellä mutta jämäkkyydellä vierailemaan oitis tässä keitaassa, joka on vain kivenheiton päässä Östermalmin houkutuksista. Skansen on kuin yhdistelmä Seurasaarta ja Korkeasaarta. Kauniisti entisöityjä vanhoja rakennuksia, suun huvituksia, kaiken ikäisille sovitettuja viihdykkeitä ja eläinpuisto pohjoismaisine ja eksoottisine eläimineen. Täällä voi todellakin katsoa sutta silmiin, samalla turvallisesti glögiä siemaillen.

Skansenin keskustori muuttuu ensimmäisestä adventista lähtien joulumarkkinoiksi. Pienistä kojuista saa ostaa vanhan ajan nekkuja, höyryävän kuumia sokerimanteleita, sahramipullia ja tietysti  - marsipaania! En voinut ohittaa tätä muhkeaa marsipaaniporsasta. Kuin ihmeen kaupalla olen malttanut säästellä sitä vielä hetken.

Skansenin sahramipullat.JPG

Sahramipulliin oli todellakin ropsautettu vieraanvaraisesti sahramia. Suosikkini oli kierteinen voi-sahramipulla. Ja kun Ruotsissa ollaan, myyjillä oli esteettisesti yhdenmukaiset perinneasut ja myytävät tuotteet pakattiin ruskeisiin paperipusseihin. 

Markkinoiden sydän oli viehättävä pyöreä tanssilava, jonka keskelle oli pystytetty joulupuu. Orkesteri polki vimmattua tahtia, esitanssijat hytkyivät kansallispuvuissaan ja koko lava oli pullollaan hyrrän lailla kieppuvia lapsia ja aikuisia.

Näkemäni perusteella olen täysin vakuuttunut, että pitkän iän ja onnellisuuden ydin on nimen omaan sahramipullissa, marsipaanipossuissa ja hyväntuulisessa polkassa kuusen ympäri. Unohtamatta romanttisia mistelinoksia!

Tunnelmallista ja herkkujen täyttämää jouluaikaa! Jos haluat pikalähdön ruotsalaiseen jouluun, kokeile upottavan pehmeitä ja täyteläisiä sahramipulliani!

Mistelioksa.JPG