Suklaafondant, avattu.jpg

"Muotoseikoista viis, tärkeintä on maku!!"

Jos kuulut mämmin kaihtajiin, tarjoan sinulle paratiisimaisen ratkaisun pääsiäisen herkuksi. Jos taas kauhot onnessasi mämmituokkosen päivässä, tarjoan sinulle kerrassaan ylittämättömän hyvän vaihtoehdon. Saanen esitellä arvon rouvat ja herrat - tämän pääsiäisen Musta Hevonen on appelsiini-suklaafondant!

Fondant on periranskalainen jälkiruokaklassikko, joka seikkailee maailman jälkiruokalistoilla myös nimellä Lava Cake. Onko osuvampaa nimitystä kuin laavakakku. Sillä juuri siitä tässä hypnoottisen herkullisessa leivonnaisessa on kyse. Suklainen sisus jätetään juuri valuvan pehmeäksi, jolloin hopealusikan tökkäys paljastaa sisällä lymyävän suklaamagman.

Mämmi on minulle melkoinen haasterata ja käytän pääsiäisen aikaan huomattavan määrän energiaa vältelläkseni maltaista ja tahmaista perinneherkkua. Joskus sosiaaliset tilanteet ovat edenneet siihen kiusaannuttavaan pisteeseen saakka, jolloin lautaselleni on alettu ladata mämmiä, estelyistäni huolimatta. Silloin ovat olleet Eleanoran silmänkääntötemput tarpeen.

Kunnon aatelinen osaa kätkeä lautaselleen ilmaantuneen, epätoivottavan suupalan niin, että seurustelu jatkuu sujuvasti ja kenenkään huomaamatta lautasen sisältö vaihtuu johonkin mieleisempään. Kannan aina käsilaukussani erilaisia vaihtoehtoja, joilla voin korvata itselleni hankalat makumaailmat. 

Suklaafondant sai pääsiäiseen sopivan säväyksen tummasta oluesta, jauhetusta pomeranssista ja appelsiininkuoresta. Sokerina on käytetty lakritsiin vivahtavaa muscovadoa. Pidän aina kaapissani myös tummaa olutta, sillä se muodostaa tumman suklaan kanssa leivonnassa kerrassaan mykistävän herkullisen makuparin. Jos ette usko, maistakaa vaikka itse!

Fondant on todella loistava valinta kevään juhlahumun keskelle, sillä kätevä emäntä tai isäntä valmistaa annosvuoat jääkaappiin jo edellisenä päivänä. Näin herkku on lyhyttä paistamista vaille valmis. Esivalmisteluissa on maltettava voidella ja tomusokeroida vuoat huolellisesti. Sillä fondant irtoaa vain pieteetillä voidelluista vuoista.

Kylmäkarkaisu jääkaapissa on taikinalle välttämätön, sillä kylmässä se asettuu ja jämäköityy. Olennaista on siirtää vuoat suoraan jääkaapista suoraan uuniin (toki kehotan poistamaan vuokien suojana olevan muovikelmun ensin, ellette halua polymeerejä pöytämausteeksi). Kun kylmä kohtaa kuuman, fondant kypsyy vain pinnaltaan mutta jää viekoittelevan laavamaiseksi keskeltä.

Fondant vaatii paistajalta pientä tarkkuutta, sillä liian pitkä paistoaika muuttaa löllön sisuksen kuivakakkumaiseksi. Mutta muutoin fondant on mainettaan huomattavasti helpompi! Jos osaat voidella vuoat, vatkata sokerin ja munat sekä sulattaa voin ja suklaan kattilassa, pystyt kyllä siihen!

Paistamisen jälkeen fondant kumotaan lautasille ja valmista on! Ja jos fondant jostakin syystä jämähtäisi vuokiinsa, käännä vuoat salamannopeasti takaisin alkusentoonsa ja tarjoa suklainen herkku suoraan vuoista. Muotoseikoista viis, tärkeintä on maku!!

Herkkujen täyttämä pääsiäisen aikaa teille rakkaat lukijani!

Teitä tervehtien,

Eleanora

Kuva: Johanna Myllymäki