Granaattiomena-kuohuva.JPG

"Ja kun tahti kiihtyy liiaksi, on korkea aika sekoittaa itselleen välidrinkki!"

Nyt riittää vilinää ja vilskettä! Lahjoja kääritään, ruokalistoja laaditaan ja herkkuja hankitaan. Onhan jouluun enää vain muutama päivä!

Joulukauden alkumaljan on syystäkin oltava helppo ja nopea. Niin ihanaa kuin olisikin sekoitella artesaanityönä toinen toistaan näyttävämpiä cocktaileja, arvostan suuresti tiettyä suoraviivaisuutta. 

Tässä eräänä päivänä ideoin talvipalatsini suojissa raikkaan, joulun punaisen alkumaljan. Koska rakastan yli kaiken granaattiomenoita, tämän juoman lumo perustuu juuri granaattiomenan rubiinin lailla hehkuviin siemeniin.

Annostele lasien pohjalle ensin siemeniä, sitten päälle granaattiomenamehua ja päälle kuohuvaa. Ta-daa, tämän helpommaksi juhlien emännöinti tai isännöinti ei enää voi muodostua.

Mutta jämäkästi kehotan teitä esivalmistelemaan siemenet hyvissä ajoin etukäteen, nehän säilyvät jääkaapissa rasiassa hyvinä vaikka pari päivää. Sillä mikään ei ole tuhoisampaa kuin aloittaa granaattiomenan siementen irrotus vieraiden ollessa jo eteisessä. Siemenet sisältävät nimittäin äärettömän vahvaa grenadiini-väriainetta, joka on kerrassaan tuhoisaa valkoiselle silkille laskeutuessaan!

Vaikka muuten inhoankin essuja (ne rajoittavat ja kahlitsevat), granaattiomenan edessä minäkin nöyrryn. Vyötän itseni suojaavaan essuun (ja jätän gaalamekon vielä tässä vaiheessa henkariin odottamaan), ennen kuin ryhdyn perkaustoimeen. Sain mainion vinkin myös, miten hedelmää kannattaa kämmenellä "mankeloida"ensin pöytää vasten hetki, ennen kuin sen halkaisee. Lempeä makelointi irrottaa siemenet koloistaan. Teen yleensä veitsellä pienen viillon hedelmän kylkeen. Sitten halkaisen hedelmän varovasti sormien avulla ja irrotan siemenet nyppimällä irti kennoistaan.

Granaattiomenan mehua voi puristaa joko itse tai ostaa valmiina. Kuohuviininä voi käyttää maun mukaan joko tavallista versiota tai sitten roseeta. Näin juhlakaudella rosee on mielestäni vallan mainio ehdokas. Kuvassa oleva Jaume Serra Rosado Cava Brut on muuten hinta-laatusuhteeltaan varsin lyömätön löytö! Maultaan marjainen, sopivan hapokas ja sitruksinen cava irtoaa alle kympillä, joten loistovalinta myös suuriin karkeloihin.

Mielenrauhaa jouluvalmisteluihin toivotan itse kullekin säädylle! Ja kun tahti kiihtyy liiaksi, on korkea aika sekoittaa itselleen välidrinkki! Vaikka juuri tällainen!

Teitä tervehtien,

Eleanora

Granaattiomena.jpg

Granaattiomenan kuva: Laura Riihelä