Unelmatorttuviipale, yksi, lähis.jpg

Tänään Suomi siirtyi monta pykälää makeuden suuntaan! Uusin Maku-lehti sisältää näet kirjallisen debyyttini herkkujen aatelisia esittelevänä kirjurina. Minulle on jo syntymässäni annettu makeuden suurlähettilään kunniatehtävä. Lapsuudessani luulin sen tosin tarkoittavan pelkästään siekailematonta herkuttelua. Näin varttuessani olen ymmärtänyt, että aateluus myös velvoittaa. Se, että saan kertoa mieltä ylentävien leivonnaisten sykähdyttäviä tarinoita koko kansalle, saa minut liki kyynelehtimään. Onnesta ja liikutuksesta! Ja voi kuinka kaukainen esi-isäni Babbis olisikaan nyt ylpeä. Hänen jälkipolvensa tekevät vieläkin samaa kunniakasta työtä makeuden ilosanoman eteen. Niin kauan kuin on ihmisiä, on myös leivonnaisia!

Unelmatorttuviipaleet.jpg

Kolumnisarjani ensimmäisenä supertähtenä aloittaa itseoikeutetusti unelmatorttu. Kuinka kananmunista, sokerista ja jauhoista voikaan sukeutua niin ylimaallisen ihana ja tekstuuriltaan liki surrealistinen luomus. Tuhansien toistojenkaan jälkeen en ole lakannut ihmettelemästä leivonnan kemiaa. Niin kuin alkuaineillakin, leivonta-aineksillakin on oma jaksollinen järjestelmänsä. Kaunis ja omalla tavallaan looginen. Tosin yllättäviäkin reaktioita voi silloin tällöin tapahtua. Koulujärjestelmämme jäykähkö ja hermojärjestelmääni ymmärtämätön opetus ei saanut minua vakuuttuneeksi kemiantaidoistani. Mutta lahjani olivatkin toisaalla - mantelimassan, voin, sokerin ja kananmunien tarkoin ohjailluissa reaktioissa.

Unelmatorttuviipale, osittain syöty.jpg

Tässä välissä en malttanut enää pitää herkkunäppejäni erossa tästä makeuden kääryleestä. Kuten näette, kävin hopealusikallani tekemässä laadunvalvontaa ja aistinvaraista arviointia. Kuohkea suklaapohja kätkee sisälleen voi-tomusokerikreemin, sitruunatahnan ja passionhedelmien suloportaisen yhdistelmän. Pumpulinpehmeää, täyteläistä ja raikkaan kirpeää jokaisella suupalalla. Eleganttia ja ajatonta! 

Vaikka en mikään ennustaja olekaan, veikkaan kääretortulle suurta, uutta tulemista! Minun maailmassani se ei tosin ole ikinä pois muodista ollutkaan. Lapsuudenkodissanikin unelmatorttu oli yksi kotivaran kulmakivistä. Mikäli halajatte inspiroitua enemmän tästä svengaavan rullaavasta leivonnaisesta, katso myös maku.fi-saitin kestosuosikki Unelmatorttu. Tai jos vältät gluteenia, Gluteeniton unelmatorttu on oiva vaihtoehto. Kääretorttujen suku on laaja ja kirjava. Kietaise läheistesi iloksi spelttijauhoihin leivottu Puolukkakääretorttu. Ja italialaisella marengilla kuorrutettu Sitruunakääretorttu tarjoaa kaiken, mistä tosiherkuttelija haaveilee.

Paitsi kääretortun menestystä, toivon teiltä myös kallisarvoista aikaanne perehtyä uusimman Maku-lehden monipuoliseen ja kerrassaan oivalliseen sisältöön. Ja kaikenlainen kolumniani koskeva palaute, oi se on hyvin tervetullutta! Otan mielihyvin vastaan myös toiveita klassikkoleivonnaisista, joita toivotte minun omalla kolumnisivullani käsittelevän.

Tähän loppuun vielä hartaasti rakkaudellani vaalima, ruhtinaan sokerikirjurina toimineen esi-isäni motto: Maailma muuttuu kirjain kerrallaan makeammaksi! 

Hykertynein terveisin,

Eleanora

Passionhedelmä ja kukka, fiiliskuva.jpg

Kuvat: Satu Nyström