Eleanoran Afterski.jpg

 

"Jokainen von Smöörien sukupolvi on tehnyt väsymättömästi työtä sen eteen, että Suomi olisi makeampi ja herkullisempi paikka elää ja asua!"

Hauska tutustua vihdoinkin! Nimeni ollen Eleanora von Smöör. Jotkut teistä minut jo tuntevatkin muutamien vuosien ajalta, mutta teille uusille ystävilleni tarjoan tässä pienen historiakatsauksen siitä kuka olen ja mistä tulen.

Historiallisissa episodeissa lähdetään liikkeelle roomalaisten ajoista. Ei huolta, en aio pitkästyttää teitä moisilla jorinoilla, vaikka Rooman historiaa olenkin opiskellut jo lapsuudestani asti. Ja melkoisia herkkusuita ne keisarit olivatkin!

Menneisyyttä on jokaisen meistä hyvä tuntea, jotta osaamme sijoittaa itsemme nykyhetkeen, ymmärtää sen ilmiöitä ja ehkä ennustaa tulevaakin. Syntyessäni von Smöörien jaloon sukuun, minut samalla liitettiin armoitettujen herkkusuitten joukkoon. Suvussamme mantelimassa on maistunut jo 1500-luvulta lähtien.

Esi-isäni, Baltazar "Babbis" von Smöör, syntyi nykyisen Etelä-Saksan ja Ranskan rajaseuduille. Jo nuorena poikana hänessä nähtiin sekä herkuttelijan että loistavan kirjurin lahjat. Babbiksen perhe kuului aluetta hallinnoineen ruhtinas Sikurin lähipiiriin, joten pojalle järjestyi paikka Marzipanstuhlin linnan apukirjurina. Muistuttanen, että kirjuri oli keskiaikaisissa linnoissa hallitsijan oikea käsi ja korvaamaton virkamies aikana, jolloin kirjoitus- ja lukutaito olivat vielä harvojen herkkua. Esi-isäni ahkeroi ja yleni vuosien varrella linnan sokerikirjuriksi, vastaten näin hallitsijan suunnattomista makeista rikkauksista. 

Kuten historian kirjoituksista tiedämme, noina aikoina Eurooppaa ravistelivat jopa kymmeniä vuosia kestäneet marsipaanisodat. Esi-isästäni tuli tahtomattaan yksi niistä pakolaisista, jotka joutuivat jättämään makean ja miellyttävän aateliselämän. Suvussamme kerrotun legendan mukaan Babbis sai pakomatkalleen pahaksi onnekseen viallisen kompassin. Suuntimat eivät osuneet aivan kohdilleen, joten Välimeren maisemien sijaan hän päätyikin Itämeren rannoille.

Siitä lähtien jokainen von Smöörin sukupolvi on tehnyt väsymättömästi työtä sen eteen, että Suomi olisi herkullisempi ja makeampi paikka elää ja asua. Makeuden suurlähettiläänä koen, että universaalin leivontakulttuurin kohottaminen on paras perintö, jonka voin ihmiskunnalle jättää.

Sulkakynä on sittemmin vaihtunut nykyaikaisempiin välineisiin, sillä muutama vuosi sitten perustin sähköisen leivonta-aviisini, Baking Instinct -blogin. Halusin jakaa kaikkiin koteihin ja salonkeihin leivontaohjeistani parhaimmat. Enkä minä sulkakynääkään ole tyystin hyljännyt - parhaimmat reseptini tallennan aina ensin sulkakynällä ja musteella, esi-isieni muistoa vaalien ja kunnioittaen.

Siirryn täten Maku-lehden kreivikuntaan jakamaan yhä laajenevalle yleisölleni makeuden ilosanomaa. Saatatteko kuvitella, minkä riemun läikähdyksen tämä synnyttää rinnassani ja miten ylpeä esi-isäni Babbis minusta tällä hetkellä olisikaan!

Teitä ilolla ja riemulla tervehtien,

Allekirjoitus.png

Kuva: Reetta Pasanen