Aleksanterinleivokset vadilla.jpg

"Arvostakaa ja puhukaa leivonnaisistanne aina rakkauden täyttämään sävyyn. Sillä leivonta on liki suurinta rakkautta, jota ihminen voi lähipiirilleen tarjota!" 

 

Hyvää loppuvuotta! Vielä ehtii tehdä vaikka mitä, etenkin leipoa suut makeaksi ja mielet suopeiksi! Tässä vaiheessa vuoden kulkua laaditaan yleensä kaikenlaisia yhteenvetoja, synteesejä ja analyysejä. Minun tapani on muistella hetki makeimpia hetkiäni tämän vuoden varrelta. Ja jakaa ne kanssanne!

Unelmieni uudenvuoden aatto etenee leivoksesta toiseen. Kulaus kuohuvaa raikastaa toki makupalettia herkkupalojen välillä. Tässä ehdotukseni uudenvuoden makeimmaksi menuksi.

Alkuun keisarillinen fanfaari makeudelle, eli Karpaloiset Aleksanterinleivokset. Kerrassaan sofistikoitunut ja iätön leivospala kaikille niille, jotka vaalivat perinteitä mutta joilla on rohkeutta myös lisätä tuikkunen uutta vanhojen kerrosten päälle. Kirpsakka karpalohillo toimii äärettömän hyvin Aleksanterien kanssa!

Perunaleivokset.jpg

Vaan eipä ole perunaleivoksen voittanutta! Näihin voi toki ujuttaa vielä joulukakkujen viimeiset murenat mutta ohjeessani annetaan myös leivosmassan pohjana olevan kakun ohje. Siihen sitten sekaan vadelmahilloa, mantelimassaa, voita, punssia, lakritsijauhetta.. Takaan, että ohjeellani saat makumaailmaltaan äärettömän yltäkylläiset ja liki addiktiota aiheuttavat suupalat.

Sillä mikä järki on ryhtyä leipomaan, jollei tavoitteena ole häpeämättömän herkullinen lopputulos. Kuivuuttaan varisevat tekeleet ovat rikos ihmiskuntaa ja ennen kaikkea leivontataitoa kohtaan!!

Stollen-joulupulla, avattu.jpg

Minun ajanlaskussani elämme toki vielä jouluaikaa, joten saksalainen joulupulla Stollen kuuluu ilman muuta sesongin hurvittelevimpiin makuelämyksiin. Tästä ei pulla hevin parane; sahramia, mantelimassaa, rommissa uitettuja kuivattuja hedelmiä.. Ei heikkohermoisille vaan pullan tosirakastajille! Ja jos kantokyky loppuu kesken pitkon, loput voi vaikka kuivattaa äärettömän herkullisiksi korpuiksi. 

Rocky road -palat.jpg

Alkavan vuoden 2016 toivon olevan kuin nämä pastelliset päiväunet, makeaakin makeammat Rocky Road -palat! Tarjoten vuorotellen samettista täyteläisyyttä ja rapeaa puruvastusta, pehmeitä ja kovia makeita sattumia unohtamatta. 

Stollen-joulupulla & Eleanora.jpg

Suhtautukaa kaikkiin leivonnaisiinne kuin vastasyntyneeseen lapseen. Käsitelkää taikinoita hellävaroeen, ikään kuin kuulostellen, tarvitaanko jotakin ainesosaa vielä tuomaan lisämehevyyttä. Arvostakaa ja puhukaa leivonnaisistanne aina rakkauden täyttämään sävyyn. Sillä leivonta on liki suurinta rakkautta, jota ihminen voi lähipiirilleen tarjota! Alkakoon tästä siekailemattoman hauska ja herkullinen Makeuden Vuosi - Anno Dolci 2016!!

Lämmin ja nöyrin kiitokseni, että olette pysyneet matkassani mukana! Pysykää kyydissäni vauhdikkaissa käänteissä vastedeskin! Teitä lämpimästi tähtisadetikun loisteessa tervehtien,

Eleanora

Kuvat: Laura Riihelä