Fabrique, Stenugnsbageri, Östermalm, sisätilat.jpg

"Pullan kierteiden välistä suorastaan pursuili ruotsalaisen yltäkylläisyyden ja pitkäaikaisen makeuden kulttuurin aikaansaama määrä voita, fariinisokeria ja pähkinöitä!"

Terveisiä Östermalmin virvoittavien pullakeitaitten ääreltä!

Näihin aikoihin vuodesta koen aina lähes pakottavaa tarvetta lähteä inspiroitumaan Tukholmaan. Saanhan samalla hoidettua myös kaikki tärkeät ajankohtaispalaverit Ruotsin hovin kanssa. Tälläkin hetkellä kuhina on nimittäin melkoinen - Sofian ja prinssi Carl Philipin kesäkuussa pidettävät häät ovat edenneet järjestelyidensä osalta jo pitkälle. Olen lupautunut toimimaan makeuden neuvonantajana heidän häätarjoilujensa suhteen. Todella miellyttävä tehtävä, varsinkin kun prinssillä on designerin vankkumattoman varma estetiikan taju.

Lukuisten koemaisteluhetkien ohella ehdin toki viilettää pari ihastuttavaa päivää Östermalmin viehättävillä kaduilla. Siellähän nyt tuttuja tulee vastaan ihan solkenaan, kuten Madde ja Chris. Pysäytin heidätkin vain kysyäkseni, mistä nykyään ostetaan  kulmakunnan parhaat pullat. Vinkkasivat sitten minut Fabrique Stenugnsbageri -konditoriaan, joka sijaitsee Nybrogatan 6:ssa, lähellä Dramatenia ja Östermalmin kauppahallia.

Stenugnsbageri, Östermalm, pullat, lähis.jpg

Polveni notkahtivat lähes setsuurille nähdessäni tämän näyn! Kauniisti kaakeloitu kauppahuoneisto oli täynnä toinen toistaan ihanampia luomuksia. Tilassa yhdistyi varsin viehättävällä tavalla ranskalainen pittoreski korttelileipomon henki ja ruotsalaisen pettämättömän trendivaiston luoma, liki industrial-tyylinen sisustus raffeine metalliritilöineen ja suurine lamppuineen.

Mutta se tuoksu! Voi, sokeri, kardemumma ja kaneli suorastaan tulvahtivat sieraimiini. Tällaisissa tilanteissa menen vaistoni varassa kohti parhainta mahdollista makuelämystä. Suljin silmäni ja etenin hitaasti myyntitiskillä, samalla ympäröivää ilmaa nautinnollisesti syvään hengittäen. Mahdoin herättää hilpeyttä mutta siitä viis. Tämä on se metodi, joka kohdallani toimii parhaiten.

Yhtäkkiä sain vahvan näyn siitä, että olen herkkutaivaan porteilla. Voin, fariinisokerin, kanelin ja saksanpähkinöiden yhdistelmä sai minut täysin vakuuttuneeksi. Avasin silmäni ja edessäni lepäsi sanoin kuvaamattoman kaunis rivi saksanpähkinäkierrepullia. "En Wallonbulle, tack!" sain vain vaivoin hengähdettyä.

Stenugnsbageri, Östermalm, sisätilat, tuolit.jpg

Istahdin pullapussin ja aamukahvin kera näille vanhoille klaffituoleille. Ryhdyin heti rapistelemaan pullan murenia pussin kätköistä huulilleni. Ja siinä se oli; tähän astisen elämäntaipaleeni paras ostopulla! Itse leivottujahan ei tässä lasketa.. Nyt tiedän, mihin suuntaan Tukholmassa jatkossakin. Nimittäin tässä saksanpähkinäkierteessä oli kaikki elementit kohdillaan. Pullataikina, jossa oli juuri tismalleen oikea määrä sokeria, suolaa ja kardemummaa. Onnettomia ovat ne pullat, jotka leivotaan tyystin ilman suolaa! Suola korostaa muita makuja ja vaikuttaa myös pullataikinan rakenteeseen, tehden siitä kimmoisan.

Ja mikä täytteiden määrä! Pullan kierteiden välistä suorastaan pursuili ruotsalaisen yltäkylläisyyden ja pitkäaikaisen makeuden kulttuurin aikaansaama määrä voita, fariinisokeria ja pähkinöitä. Sanotaanko näin, että en turhia aikallut vaan tein herkkupalasta hetkessä selvää. Ja ostin mojovan kassilllisen näitä mukaankin! Minun on ilman muuta kehiteltävä joku vastaava versio myös suomalaisten herkkusuiden iloksi!

Fabrique, Stenugnsbageri, Östermalm, näyteikkuna.jpg

Fabrique Stenugnsbageri -ketjulla on toistakymmentä liikettä ympäri Tukholmaa. Katso putiikkien sijainti täältä! Lämmin suositukseni sekä pullasta että matkakohteesta. Nimittäin Tukholma tekee ihmiselle aina hyvää! Niin nautittavaa ruotsalainen estetiikka ja herkuttelukulttuuri on. Kalliiksi se voi tosin käydä, etenkin jos riehaantuu Östermalmilla.. =)

Kerro toki, mistä Suomessa voi ostaa parasta pullaa! Otan kaikki vinkit mieluusti vastaan! 

Pullanmuruja suupielistäni vielä pyyhkien,

Eleanora