Pinjansiemenkeksit.jpg

"Vehnäjauhojen määrää voi kätevästi madaltaa käyttämällä mantelimassaa!"

Julistan tässä lyhyen ja napakan henkilökohtaisen teesini leivontakulttuurin uudistamiseksi: Suomessa pikkuleivät ovat täysin aliarvostettuja! Piste!

Katsokaa nyt näitäkin suloportaisia palleroita - ken voi heitä vastustaa? Pikkuleipien kuninkuusluokassa Suomessa ovat eittämättä lusikkaleivät (jota toki yli kaiken rakastan). Niiden asema on jopa pyhä, sillä suven sukujuhlien ei uskota syntyvän ilman edesmenneen isotädin kunnianarvoisalla ohjeella tehtyjä lusikkaleipiä. 

Lusikkaleipien jälkeen suomalaisten kansallisessa pikkuleipätiedostossa on pitkälti tyhjiä rivejä, jonka jälkeen tulee määrittelemätön joukko "hannatädinkakkusia" ja muita jauhopitoisia tuotteita. Erämaan hiekkaa nämä usein vaan ovat. Makeus jää puolitiehen ja jauhopitoisuus kohoaa hälyttävän suureksi.

Mutta nämä pinjansiemenkeksit ovat toista maata - voin vannoa kautta von Smöörin nenän! Vehnäjauhojen määrää voi kätevästi madaltaa käyttämällä mantelimassaa. Se myös makeuttaa ja mehevöittää taikinan, tehden siitä myös helposti käsiteltävän. Makuaineeksi espressoa ja appelsiininkuorta. 

Pinjansiemenet antavat näille herkkupaloille helpon juhlahunnun. Taikinapallot kieritellään ensin munanvalkuaisessa ja sitten pinjansiemenissä. Voiko olla näppärämpää tapaa saada aikaan ihastuneita huudahduksia vieraiden keskuudessa. 

Pinjansiemenistä on tähän samaan syssyyn sanottava pienen pieni varoituksen sananen. Niiden on oltava ehdottoman tuoreita, sillä runsasrasvaisina nämä ihanat siemenet härskiintyvät herkästi. Kokemus on opettanut myös, että maistan avaamattomienkin pussien sisällön aina ennen leivonnan aloittamista. 

Runsaasti pinjansiemenkeksejä ja hyvää vahvaa espressoa - siinä on kevään helpoin kaava pienten kestien järjestämiseksi!

Kevään valoa ja energiaa teille rakkaat lukijani!

Eleanora

Kuva: Reetta Pasanen