Ellen Svinhufvud-1.jpg

"Ellenin kakkua tarjottiin aina sukumme kaikissa kalaaseissa ja pirskehissä!"

Ellen Svinhufvudilla ja minulla on yksi merkittävä yhteinen nimittäjä - olemme molemmat syntyneet Suomen Turussa! Olen aina toistanut väsymättä sitä kiistatonta tosiasiaa, että kaikenlainen makea henkinen perintö ja sivistys saapui maahamme nimen omaan Aurajoen rantoja pitkin. 

Toistaiseksi en ole, ainakaan tietääkseni, presidentin puoliso, mutta olenkin aina ollut enemmän kuninkaallisiin päin kallellaan. Siinä suhteessa emme ole kulkeneet samoja polkuja Ellenin kanssa. Sen sijaan makeuden sanansaattajina meillä on joiltakin osin yhtenevät aatokset.

Presidentti Svinhufvudin rouvan kahvikutsut olivat aikanaan Helsingin sosieteetin pidetty ja arvostettu kokoontumishetki. Mitä tahansa tarjoomusta rouva Svinhufvud ei kelpuuttanut pöytäänsä vaan kaiken piti olla parhainta sorttia. Konditoria Stellan kakkulähetti oli usein nähty vieras Svinhufvudien ovella - Ellen oli nimittäin heikkona mantelimarenkilevyjen ja mokkakreemin suloiseen yhdistelmään, runsaalla mantelilastuhunnulla viimeisteltynä. Konditoria teki rouvalle mieliksi ja 1930-luvulla kakun nimi todellakin muutettiin Ellen Svinhufvudin kakuksi.

Huh, olin vallan unohtaa toisen yhteisen nimittäjämme: vanhempani lähettivät minut 1990-luvulla hetkeksi Konditoria Stellaan apulaiseksi, jotta saisin tärkeää kokemusta makeuden opintopolullani. Aina tauon tullen nautiskelin muodoltaan nyrjähtäneistä mutta maultaan erinomaisista leivonnaisista, joita kannettiin aina muutama laatikollinen päivässä henkilökunnan taukosalonkiin. Suosikkini oli marsipaanilla täytetty croissant, Karlsbader.

Lähestyvä itsenäisyyspäivä nostatti minussa tunnekuohun, sillä Ellenin kakkua tarjottiin aina lapsuudessani kaikissa sukumme kalaaseissa ja pirskehissä. Juhlistaakseni tätä huikeaa siirtymistäni Maku-lehden kreivikuntaan päätin kehittää rakastetusta kakkuklassikosta pienin lisämaustein päivitetyn version. Samalla toteutan lukijoiden toivekakun - tiedustelin nimittäin aiemmin syksylllä mieluista leivonnaistanne ja Ellenin kakku sai ylivoimaisesti eniten kannatusta. Olkaa niin hyvät! Makeat mantelipohjat täydentyvät täyteläisellä mokkakreemillä, jossa on mausteena myös Amaretto-likööriä, kanelia ja kardemummaa.

Kuvat: Katri Kapanen

Ellen Svinhufvud-2.jpg

Ellen Svinhufvud-3.jpg

Ellen Svinhufvud-4.jpg