Karviais-blondies.jpg

"Muutuin vuosi vuodelta tummemmaksi ja ohuet haivenet vahvistuivat tuuheiksi kuin leijonalla!"

Jos kerran on brownies, on oltava myös blondies! Nämä blondit vievät kaikilta herkkusuilta jalat alta pähkinäisellä täyteläisyydellään ja karviaisten tarjoamalla karismaattisella kirpeydellä.

Karviainen ei ole mikä tahansa marja, vaikka sillä arkinen hyötypuutarhoista tuttu maine meillä onkin. Ja juuri viime viikolla karviaisten kypsyyttä testatessani sain tuta sen, että herkullinen marjapensas on pahuksen piikikäs. Toki minulle on karviaisten poimintaan sopivat säämiskähansikkaat mutta eiväthän ne tietysti olleet juuri tuolloin kätteni ulottuvilla.

Jos kaikki tiet vievät Roomaan, herkuttelun maailmassa kaikki väylät johtavat suoraan kuninkaallisiin hoveihin. Tämän hetkisen käsityksen mukaan ensimmäinen maininta karviaisesta on nimittäin englantilaisen hedelmäkauppiaan laskusta. 1200-luvulla tehdystä kuitista käy nimittäin ilmi, että Edvard I:n hoviin hankittiin karviaispensaan taimia suoraan Ranskasta.

Oi, miten britit ja skotit edelleenkin rakastavat näitä "gooseberryjään"! Poiketessani tervehdysvisiitillä Britannian kuningashuoneen suuresti rakastamassa Balmoralin linnassa, Skotlannissa, skonssihetkiin kuuluvat aina yltäkylläiset annokset paikallisen hovihankkijan keittämää karviaismarjahilloa.

Kerran karviaisten makuun syventyessäni sainkin oivan ajatuksen, että niistä voisi kehitellä brownies-paloja muistuttavat leivonnaiset. Fariinisokerilla makeutetut ja pekaanipähkinöilllä mehevöitetyt. Helpot mutta kerrassaan vastustamattomat!

Karviaissato kypsynee muutaman viikon sisällä, joten sitä ennen tätä ihanaa leivonnaista voi harjoitella pakastekarviaisilla. Lisää siinä tapauksessa marjat taikinaan kohmeisina, jolloin lopputuloksesta tulee parempi.

Ja tähän vielä loppuun paljastus omasta historiastani blondina. Ensimmäiset hiukseni olivat nimittäin silkinhienot ja äärettömän vaaleat. Ehkä nykyisiin tummiin kutreihini verrattuna tämä on suorastaan häkellyttävää. Mutta niin vain kävi, että muutuin vuosi vuodelta tummemmaksi ja ohuet haivenet vahvistuivat tuuheiksi kuin leijonalla.

Luulen, että syynä hiusteni väritransformaatioon ja vahvistumiseen oli ahkera hiusten harjaaminen. Lapsuudenkuvissani minulla on aina hiusharja kädessäni. Sittemmin aikuisiällä kokeilinkin kaikkia värejä kuparista espressoon. Kerran sain aivoituksen, että haluaisin Andy Warholin tapaiset hopeanharmaat, liki siniseen taittavat hiukset. Se onkin ainoa hiusvärikokeilu, josta en ole saanut lähipiiriltäni kovin mairittelevia kommentteja..

Ihanaa alkavaa karviaissesonkia ja kesän herkkuhetkiä!

Teitä tervehtien,

Eleanora

Kuva: Laura Riihelä