Babbis Versaillessa.jpg

"Täyteen ahdettu seisova pöytä, keikkuminen tanssilattian tungoksessa ynnä eräät asuvalinnat viittasivat kyllä siihen, että kyseessä oli ennen kaikkea tasavaltalainen kuivan maan risteily!" 

Tämähän ei liene mikään salaisuus, mutta olen aina toivonut Suomen olevan kuningaskunta! Eikä vähiten juhlakulttuurin takia. Joulukuu on tarjonnut taasen hykerryttävän aitiopaikan tasavaltalaisten ja kuninkaallisten juhlallisuuksien pienimuotoiseen vertailuun. Kiirettä on pitänyt kun minua on viety niin Linnan juhlissa kuin Nobel-gaalassakin.

Oli todella huojentavaa, että Presidentinlinnamme remontti saatiin sopivasti päätökseen juhlallisuuksia varten. En nimittäin voi kuvitella kongressitalojen soveltuvan valtakunnan ykköskemujen näyttämöksi. Kauniisti oli linna entisöity, vaikkakin tietyt valaisin- ja huonekaluratkaisut pistivät hieman esteettistä silmääni. Vallan viehättävä porvaristalohan se on keskellä kauneinta Helsinkiä, mutta täyteen ahdettu seisova pöytä, keikkuminen tanssilattian tungoksessa ynnä eräät asuvalinnat viittasivat kyllä siihen, että kyseessä oli ennen kaikkea tasavaltalainen kuivan maan risteily!

Jäin kaipaamaan virkistävää jalometallien ja timanttien välkehdintää. Mutta kuten eräs kulta-alan ammattilainen minulle kerran valitteli, kansallinen korumakumme on sanalla sanottuna vaatimaton. Pistin ilolla merkille, miten Nobel-juhlallisuuksissa käytettiin merkittävästi ruutuaikaa pelkästään kuningasperheen erilaisten tiara-hiuskoristeiden ja muiden korujen perinpohjaiseen analysointiin. Jälkikäteen kuulin Silvian kärsineen seuraavana päivänä lievästä niskan jäykkyydestä, niin raskas hänen sinisafiirikäätynsä oli. Mutta eiväthän korut kuulu holviin vaan ihmiskehon koristukseksi. Etenkin näin jouluaikaan saa mielestäni näyttääkin hieman gemmologiselta joulukuuselta.

Korut, vaatteet, kukkalaitteet sun muut tunnelmatekijät ovat toki tärkeässä roolissa. Mutta kaikkein suurin kuilu Linnan juhlien ja Nobel-gaalan välillä repeytyi nimen omaan suhtautumisessa suun huvituksiin. Jo puoli vuotta sitten sain kuulla, ketkä keittiömestarit vastaavat Nobel-illallisesta - ja etenkin jälkiruokalautasesta. Kävin jopa muutamaan otteeseen koemaistamassa makeat sorttimentit. Varsinaisen gaalan koittaessa yleisölle raotettiin myös keittiön kulisseja ja hyväntuuliset ruotsalaischefit kertoivat viihdyttävästi, mitä kaikkea lautasille on tulossa. Puhumattakaan siitä, miten ruoka-alan ammattilaiset analysoivat pitkään ja hartaasti niin alku-, pää- kuin jälkiruoatkin suorassa lähetyksessä.

Arktista ulottuvuutta leikittelevästi peilaava jälkiruoka-annos oli tietysti hilpeä ja raikas, mutta valkosuklaakoriste sen keskellä oli vaikeasti suuhun asettuva. Ja kyllä tämän tason tilaisuuksissa annosten tulee olla saman kokoisia. Satuin nimittäin seuraamaan lähietäisyydeltä, miten Kuningas vertaili huvittuneena annostaan vieressä istuneen nobelistin kanssa. Sitä en kyllä huomannut, vaihtoivatko he loppujen lopuksi lautasia.

Odotin vähintäänkin EU-direktiivit perusteellisuudessaan ylittävää ruokapöydän esittelyä omassa Presidentinlinnassamme. Mutta mitä vielä, televisiolähetyksessä kamera kiersi hätäisesti ruokasalissa ja linnan keittiömestari kertoi tarjoilujen pääpainotuksen olevan järvikaloissa. Anteeksi mitä! Kuinka voi olla mahdollista, että vuoden merkittävimmät suomalaiset kalaasit rakentuvat kalojen eikä makeiden herkkujen ympärille. Tämä todellakin kertoo siitä, miten pula-aika taitaa olla vielä liian läheinen kuvajainen. Ainoat kalat, joita minä nautin, ovat pehmeät salmiakkikalat! Makeuden suurlähettiläänä aion tehdä kaikkeni, jotta valtakunnan huippukarkeloissa keskitytään tulevina vuosina makeisiin herkkuihin! Ja että boolia ei todellakaan juoda muovipikareista.

Mutta ei nyt pidä pelästyä puheitani liiaksi. Kyllähän linnan juhlissa on toisaalta hyvinkin kodikas tunnelma. Ja että valtakunnan seuratuimmaksi henkilöksi voi hetkessä nousta pilkesilmäinen sotaveteraani Hannes. Iltani pelasti se, kun näin presidenttiparin lautasilla viipaleet Ellen Svinhufvudin kakkua. Jos mielit jäljitellä kotonasi presidentillistä tunnelmaa, katso aiemmin julkaisemani, todella herkullinen Svinhufvudin kakun ohjeeni.

Juhlikaa ihmiset, oi juhlikaa!

Lämpimin terveisin,

Eleanora

ps. Yllä oleva kuva on viehättävä muisto parin vuoden takaa, kun pääsin huuhkajani Babbiksen kanssa vieraaksi Versaillesin palatsiin. Babbis on muuten ainoa huuhkaja, joka on todistetusti saanut lennellä vapaasti Versaillesin kuuluisassa peilisalissa!