Eleanoran valinnat, leivontatarvikkeet.JPG

Uusi vuosi on kaikenlaisten inventaarioiden ja listausten aikaa. Niin myös minä kannan herkullisen korteni makeuden kekoon. Olkaa niin hyvät, tässä ovat vuoden 2014 parhaat leivontatuotteet Eleanora von Smöörin rojalistisesta koekeittiöstä!

Kattauksessani on mukana sekä luotettuja kestosuosikkejani jo useamman vuoden ajalta että verrattomia uutuuksia, jotka ovat iskeytyneet tajuntaani komeetan lailla. Apunani minulla ei ole ollut suurta raatia vaan tämä kaikki perustuu lahjomattomien makureseptoreideni toimintaan. Ellei sitten siivekkäitä lintuystäviäni lasketa mukaan. Tietäisitte vaan, minkälainen herkkupyrstö huuhkajani Babbis tosielämässä onkaan!

Eleanoran valinnat, mantelimassa.JPG

Aloitetaan yhdestä leivontatieteeni kulmakivistä - mantelimassasta. Olen jo vuosikausia luottanut järkähtämättömästi tähän Mauste-Sallisen maanmainioon mantelimassaan. Makeamantelin osuus on siinä mukavan korkea, 44 prosenttia. Toki mukana on myös vettä, sokeria ja inverttisiirappia. Tuotteen maku on aidon mantelinen, ilman konstikkaita aromeita. Koostumus on kostea ja olomuoto notkea, mikä tekee siitä kerrassaan erinomaisen kaikenlaisissa leivonnaisissa. Jos haluatte vähentää vehnäjauhojen määrää, mantelimassaa vaan taikinaan. Sanon minä! Vähäisin Sallisen eduista ei ole myöskään, että kyseessä on suomalainen perheyritys Naantalista. Varsinais-Suomi on aina ollut makeuden airut maassamme. Ja heiltä löytyvät myös mainiot pähkinätuotteet, riittävän isoissa myyntipakkauksissa. Sen sijaan tuotekehitysyksikköön heille terveisiä, että mantelimassan haluaisin myytävän isommassa tuubissa. Noin 300 grammaa, jos saan toivoa.

Aito vanilja on yksi maustekaappini luottoystävistä. Tuote, jota ilman en yksinkertaisesti voi leipoa. Toivon todella, että synteettinen vanilliini poistuu alta aikayksikön leivontahyllyjen valikoimista. Sillä ei ole mitään tekemistä tämän ihastuttavan, orkideakasveihin kuuluvan trooppisen kasvin kanssa. En edes muista, kuinka mones mylly minulla on menossa tätä Dr.Oetkerin loistavaa vaniljamyllyä. Kompakti pakkaus sisältää yhteensä 5 tankoa Madagascarin Bourbon-vaniljaa. Mikä huumaava tuoksu siitä aina salonkiini leviääkään, kun hieman vaniljaa rouhaisen. Myllyssä vanilja pysyy tuoreena, ilma hapettumisen vaaraa.

Risentan hasselpähkinäjauhon olemassaoloa olen monet kerrat kiitoksella muistanut. Kaukana ovat onneksi ne ajat, jolloin jauhoin hasselpähkinöitä maanisella kiihkolla, jotta saisin jauhelmasta tarpeeksi hienoa. Hasselpähkinäjauho on paitsi gluteenitonta myös oivallisen aromaattista ja jälleen kerran mantelimassan ohella mitä suloisin tapa vähentää ohjeen vehnäjauhojen määrää. Plussaa hienojakoisesta rakenteesta. Säilytä rasvapitoinen pähkinäjauho tiiviisti suljettuna ja käytä se ripeähkössä tahdissa.

Eleanoran valinnat, lakritsi- ja tyrnijauhe.JPG

Entäs lakritsijauhe sitten. Silkkaa sietämättömän herkullista mustaa magiaa! Vieläpä luomuna. Lakritsi on ikuinen heikkouteni ja elintärkeä lääkeaineeni, matalasta verenpaineestani johtuen. Tanskalaisen Urtekramin puuterimaisen hienojakoinen lakritsijauhe toimii taianomaisen hyvin esimerkiksi fudge-karamelleissa, mutakakuissa ja brownie-leivonnaisissa. Viimeksi muistin teitä perunaleivosten ohjeella, jossa tämä toimii myös oivallisesti. 

Lakritsijuuren ohella eräs upeimmista kasvikunnan tuotteista on tyrnimarja. Piikikkäässä pensaassa kasvava vitamiinipommi ei antaudu poimittavaksi helpolla. Mutta marjan aromaattisuus on silkkaa dynamiittia. Suomalaisen Biokian tyrnimarjajauhe valmistetaan Suomussalmella. Suosittelen tyrnijauhetta lämpimästi whoopies-leivonnaisiin, macarons-täytteisiin, marenkeihin.. Sitä paitsi tyrnijauheella leivonnaisesta sukeutuu todellinen funktionaalinen elintarvike, niin korkeat ovat marjan B-, C- ja E-vitamiinipitoisuudet, flavonoideista nyt puhumattakaan.

Eleanoran valinnat, sokerit.JPG

Sokeria, sokeria, enemmän sokeria! Joskus pienenä tyttönä kuuntelin huulet epäuskosta väpättäen sukulaisteni päivittelyä siitä, miten Suomesta ei aikaisemmin saanut tummaa sokeria. Pelkällä valkoisella piti pärjätä. Von Smöörit ovat onneksi aina käyneet kauppaa kaikilla mantereilla ja sokerimakuani on koulittu jo lapsuudestani lähtien. Ilolla vastaanotan tämän runsauden, josta suomalaiset leipojat saavat nykyään nauttia.

Yksi viime aikojen ihanimmista sokerilöydöistäni on ollut Java Kiss - kookospalmun kukinnoista uutettu sokeri. Sataprosenttinen luomutuote. Jos tuotteen nimi on jaavalainen suudelma, sokerin valmistustapa ei voi olla tätä ihanampi: kookospalmun kukinnoista saatava nektari kuumennetaan suurissa padoissa avotulella, jolloin uuttamisen lopputuloksena syntyy sokerikristalleja. Kookospalmusokerin maku muistuttaa silkkaa kinuskia. Ripottele tätä tuoreen ananaksen päälle niin saaat äkkilähdön tropiikkiin. Sokeri toimii loistavasti myös kaikessa leivonnaisessa ja esimerkiksi suklaamoussen makeuttamisessa.

Muscovado on sokereista se, jota ilman en kerta kaikkiaan voisi tulla toimeen. Tavallinen suklaakakku tai brownies-palat nousevat tummalla muscovadosokerilla täysin uusiin sfääreihin. Puhumattakaan esimekiksi pullapitkon tai korvapuustien täytteestä. Lakritsinen maku toimii ylettömän hyvin myös jäätelöissä tai mansikoiden päälle ripoteltuna.

Kotijäätelöiden ja fudge-makeisten valmistusta on mullistanut DanSukkerin glukoosisiirappi. Tämä notkea herkku takaa sen, että kotijäätelöt sekä sorbetit eivät ole kivikovia jääkalikoita vaan pysyvät rakenteeltaan pehmeämpinä.

Eleanoran valinnat, suklaat.JPG

Suklaa on kiistatta yksi raaka-aineiden aatelisista. Mielialalääke ja taianomainen lisä taikinoihin. Kotimaisella uutuustuoterintamalla yllätti iloisesti Fazerin Pure Dark -sarja. Etenkin tämä 70 % kaakaota sisältävä Coffee & Cardamom on aseistariisuva makuyhdistelmä. Siinä yhdistyvät suklaaseen kaksi muuta intohimoani - kahvi ja kardemumma. Ja kerrankin kardemumman maku on riittävän intensiivinen. Suklaalevy nostaa minkä tahansa kahvitteluhetken taivaalliselle tasolle. Olen käyttänyt tätä menestyksekkäästi myös pullataikinan täytteissä että pikkuleivissä. Ja plussaa pakkauksesta, joka hivelee tunnetusti vaativaa esteettistä silmääni.

Lämpimästi suosittelen myös brittiläisen Seed & Bean -sarjan suklaita, joissa orgaanisuus kohtaa reilun kaupan ja vieläpä erittäin laadukkaan makumaailman. Tämä tumma suklaa & inkivääri on äärettömän koukuttava. Mutta suosittelen tekemään tuttavuutta myös sarjan laventelisuklaan kanssa.

Makeaa, herkullista ja kerrassaan ihastuttavaa alkanutta vuotta 2015!

Eleanora