Verigreippi-marenkipiirakka-1.jpg

"Marenki on kuin hemmoteltu prinsessa. Se vaatii paistajan jakamattoman huomion!"

 

Kahdesta asiasta en elämässäni hevillä luovu: sitruksista ja marengista! Yksi ehdottomista lempileivonnaisistani on sitrus-marenkipiirakka, jossa nämä suuresti rakastamani asiat yhdistyvät erittäin viehkolla tavalla. Murean maukkaan pohjan (jonka teen aina ehdottomasti mantelimassaan) päällä on kirpeän täyteläinen sitruskiisseli ja kaiken kruununa pehmeä marenkikuorrutus. Love it!

Jo lapsuudenkodissani sain seurata lähietäisyydeltä, miten leipomista harrastanut äitini Silvia von Smöör selasi mielellään leivontaohjeita ja teki niihin tarvittaessa mieleisiään muunnelmia. Eli lisäten mantelia, mantelimassaa sekä tarvittaessa voita ja sokeria. Nimittäin sellaiset leivonnaiset, jotka murenevat jo matkalla suuhun ja pöllähtävät mauttomina muruina taivaan tuuliin, ovat tuhoon tuomitut. Leivonnaisen tehtävähän on lisätä mielihyvää ja henkistä hyvinvointia - ei tuottaa mielipahaa ja sielullisia epätasapainon väreitä.

Verigreippi-marenkipiirakka-2.jpg

Niin paljon kuin sitruuna-marenkipiirakkaa rakastankin, halusin ujuttaa siihen vielä hieman enemmän luonteikkuutta. Nimittäin verigreippiä, joka antaa paitsi ihanaa punerrusta kiisselin väriin myös upeaa makua. Niin kuin kaikki tärkeimmät perusmakuni, myös greippi sukelsi makupalettini osaksi jo lapsuudessani. Eräs kaukainen sukulaistäti halusi muistaa minua pienellä lahjalla. Ja mikä olisikaan pikkutytölle sopivampi lahjus kuin oma hopeinen greippilusikka! Tiedättehän viehättävät sahalaitaiset greippilusikat, joiden avulla halkaistun greipin syöminen on hauska harrastus.

Moni epäilee minun viihtyvän ainoastaan suoraviivaisen makeuden maailmassa. Totuuden nimissä on toki myönnettävä, että herkkujen täyteinen ruokaympyräni ei noudata mitään suomalaisugrilaista kantamallia. Mutta silti hyvin usein parhaimmissa leivonnaisissani vallitsee makean, happaman tai kirpeän hienovarainen tasapaino. Niinpä opin alusta lähtien nauttimaan kirpeän greipin makean hunajan kera. Suosittelen lämpimästi!

Marenkipiirakka on mitä mainioin vierastarjottava. Pohjataikinan voi esipaistaa jo edellisenä päivänä. Samoin kiisselin voi valmistaa valmiiksi jääkaappiin odottamaan. Tarjoilupäivänä kiisseli ladataan vain piirakkapohjalle, koko komeus viimeistellään marengilla ja täräytetään kaunis pinta kuumassa uunissa. 

Verigreippi-marenkipiirakka-4.jpg

En ole itse paras esimerkki mutta kehotan voimallisesti, että marenkipiirakan ollessa uunissa, keskitytte vain ja ainoastaan sen tarkkailuun. Nimittäin voi surkeutta, jos makeuden eteen tehty suuri työ haihtuu savuavana marenkina ilmaan. Marenki on kuin hemmoteltu prinsessa. Se vaatii paistajan jakamattoman huomion. Muutaman kerrran olen erehtynyt kiillottamaan sinettisormustani tai jatkamaan ristipistotyötäni samalla, kun marenkipiiras on uunissa. Voitte arvata, että vahingosta viisastuneena vahdin nykyään uunia tauotta. Jopa lemmikkihuuhkajani Babbis tietää, että minua ei saa paistamisen aikana häiritä.

Kuvassa näette myös kerrassaan hurmaavan vierailevan tähden. Kyseinen ujonpuoleinen haukka tarvitsi ennen muuttomatkaansa hieman vahvistusta ja hän viipyi residenssissäni muutaman päivän. Olisittepa nähneet, miten olemukseen tuli vakuuttavaa muhkeutta, kun hän sai nauttia aamusta iltaan siekailemattoman määrän herkkuja ja hyvyyksiä. Mielelläni ottaisin lisääkin lintuystäviä huusholliani ilostuttamaan, mutta huuhkajani, papukaijani ja tämä haukka olivat yhdessä sellaiset veijarit, että sain korjailla tuhoja vielä muutaman viikon. 

Luethan tästä mieltäni kutkuttavasta leivonnaisesta lisää uusimmasta Maku-lehdestä, johon olen sulkakynäillyt sitruuna-marenkipiirakkaa koskevan kolumnini. Ja te, jotka innostutte toden teolla loihtimaan marenkipiirakoita, kokeilkaa kondensoidusta maidosta valmistettua greippi-marenkipiirakkaa, pähkinäistä luumu-marenkipiirakkaa tai Lunni leipoo -blogin sitruuna-marenkikakkua

Kirpeän raikasta ja marengin makeuttamaa kevättä toivottaen,

Eleanora

Verigreippi-marenkipiirakka-3.jpg

Kuvat: Laura Riihelä