Laskiaispancaket-2.jpg

Lähestyvä laskiainen ansaitsee pullan lisäksi myös muita nimikkoherkkuja. Ehdottomasti! Tässä iltana muutamana upotin herkkuhampaani hyvin kermoitettuun laskiaispullaan. Arvannette varmaan, että minun laskiaispullani täytetään aina mantelimassalla. Muutaman kerran olen ollut kyläilytilanteessa, jossa hillotäytteisestä pullasta kieltäytyminen olisi saattanut aiheuttaa myrskyn punssilasissa. Mutta aina silloin, kun voin itse päättää lautasellani lepäävien herkkujen sisällöstä, pullani on oikea mantelimassan tyyssija. Sopiva suhde on noin 150 grammaa mantelimassaa pullaa kohden.

Ihanan elvyttävän laskiaispullahetken aikana mietin, mikä muu talvinen herkku ansaitsisi tulla aateloiduksi mantelimassalla. Suljin silmäni ja käytin monet kerrat oivalliseksi toteamaani tietoisen leivontaläsnäolon kikkaa. Keskityin hetkeen ja hengitykseni vapaaseen virtaukseen. Juuri silloin se ajatus päähäni laskettiin - mantelimassaan leivotut, kuohkean pulleat pancake-ohukaiset. Siinäpä vasta todellinen haastaja laskiaispullalle!

Laskiaispancaket-1.jpg

Ryhdyin heti tuumasta toimeen. Vatkasin pehmeän mantelimassan ja keltuaiset tasaiseksi. Jos haluatte todella kuohkeita ohukaisia, keltuaiset ja valkuaiset on syytä erotella. Ja mantelimassan tulee olla huoneenlämpöistä, ei mitään pakkasen kohmettamaa. Nostaakseni ohukaisten mantelipitoisuuden täyteen maksimiinsa, lisäsin taikinaan myös mantelimaitoa ja mantelijauhetta. Lopuksi vaahdotin valkuaiset kuohkeaksi vaahdoksi. Hellävaroen ja liki tuutulaulua taikinalleni hyräillen, kääntelin lopuksi mukaan kohmeiset pakastevadelmat ja valkuaisvaahdon. Nämä ovat minun blinini! Minä kun en mihinkään suolaiseen ole vielä hopeahaarukkaani pistänyt. Mutta olen antanut itselleni ymmärtää, että kansalaiset syövät tähän vuodenaikaan blinejä.

Ohukaiset, paksukaiset, pancaket, pannarit, letut.. On nimi sitten mikä hyvänsä, nämä herkut nostattavat arki-illan täysin uudelle taajuudelle. Ja taikinaa voi muunnella loputtomiin vaihtamalla kermaviilin ranskankermaan tai turkkilaiseen jogurttiin. Mantelimaidon sijaan voi käyttää myös tavallista maitoa tai vaikka pähkinämaitoa. Vadelmat sopii korvata mustikoilla, mansikoilla, päärynän- tai omenanpaloilla. Antakaa luovuuden virrata vapaana! Ja nämä ohukaiset maistuvat, jos mahdollista, vielä paremmilta vetäytyneinä. Maut nimittäin vielä entisestään syvenevät. Etukäteen paistetut ohukaiset on helppo lämmittää vaikka uunissa folion alla. 

Olen viime päivinä valmistellut niin uutterasti Ruotsin kuningasparin tulevaa valtiovierailua, että menetin ilmeisesti hermostollisesta ylikuormituksesta johtuen jopa ääneni. Kulisseissa minulta vaadittiin suunnaton määrä esivalmisteluja ja vakuutteluita, että kuninkaalliseen päivyriin  saatiin vihdoin kirjattua ajankohdaksi 3.-5.3. Tänäänkin hovimarsalkka soitti muutamiin tarjoiluyksityiskohtiin liittyen ja minä kähisin femme fatale -äänelläni ehdotelmia aterioiden jälkiruoista. Mutta tärkeimmät seikat saatiin silti sovittua. Luulen, että korrekti ruotsalaiskollega ei tohtinut kysyä karismaattisen ääneni syytä. Ja näinä hashtagien luvattuna aikana, painakaa jo nyt muistienne syväsolmuihin #swefin2015. 

Ohukaispannun ääreltä teitä lämpimästi muistaen,

Eleanora

ps. Tiesittehän, että laskiaispulla on alun perin saksalaista kulttuuriperintöä. Tämä sykähdyttää minua suuresti, sillä sukumme perimätiedon mukaan esi-isälläni Babbiksella oli merkittävä rooli pullan rantautumisessa Suomeen. Mutta se onkin taas jo ihan toinen stoori..

Laskiaispancaket.jpg

Kuvat: Laura Riihelä