Klementiini-chilikakku.jpg

"Täydellinen kieltäymys ruokkii kahta kauheampaa hillittömyyttä. Joten paras pitää kaasu pohjassa koko ajan!" 

 

Herkkusuiden almanakassa (Almanach perpétuel des gourmands, 1831) tammikuuta kuvaillaan näillä sanoilla:

"Ensimmäinen kahdestatoista kuukaudesta on suosiollisin herkuttelulle. Se on molemminpuolisten toivotusten, uudenvuodenlahjojen, sovintojen, perheaterioiden aikaa. Loppiaiseen huipentuu näiden suurten päivällisten loisto. Villisika, metsäkauris, jänis, fasaani ja teeri tuovat terveisiä metsästä ja tryffeli viettää loistonsa päiviä."

Ensimmäisen lauseen kanssa olen tismalleen samaa mieltä! Talven tuimia tuiverruksia on liennytettävä suloisilla herkkupaloilla. En ole koskaan voinut ymmärtää itserankaisun eetosta, joka iskee tammikuussa moniin kansalaisiin. Voidaan jopa puhua joukkoilmiöstä. Täydellinen kieltäymys ruokkii kahta kauheampaa hillittömyyttä. Joten paras pitää kaasu pohjassa koko ajan! 

Herkkusuiden almanakka on vallan mainio teos (Otava 2002), jota usein selailen. Mutta noudatan sitä vain soveltuvin osin. Enhän esimerkiksi ymmärrä riistan syömisestä mitään, koska ravitsemukseni koostuu ainoastaan makeista herkkupaloista. Harmikseni monet aateliset ovat suorastaan hullantuneet riistaan. Lukuisat ovat olleet ne pitkät illalliset, jolloin olen joutunut tilaamaan hovimestarilta alkupaloiksi jälkiruokakokin makeita tervehdyksiä, muiden seurustellessa kiihkeästi pienriistasta hurmioituneena. 

Alkuvuoden iloja ovat etenkin pikkusitrukset, jotka ovat uskomattoman monikäyttöisiä myös leivonnan saralla. Kehitin tämän klementiini-chilikakun ikään kuin moderniksi keikauskakuksi. Karamellisoidut sitrusviipaleet muodostavat kiiltävän koristeviitan mehevän kakun päälle. Ja entäs sitten kuivattu chili? Mikä huikea leivontamauste se onkaan!

Chilin käyttö on taitolaji, jossa elegantti lopputulos tarkoittaa miellyttävää lämpöä ja makumaailman täyteläisyyttä. Chilejä on lukemattomia eri voimakkuuksia, joten kehotan tutkimaan etukäteen tulisuuden. Ellet sitten tavoittele liekkiefektiä..

Suosittelen tammikuiseksi herkuksi tätä kakkuani. Klementiinien ja chilin lämmin liitto sulattaa routaisemmankin ulkoilijan! 

Teitä ilolla tervehtien,

Eleanora

ps. Jos olet innokas sitrusleipuri, kokeile ihmeessä myös jumalaista verigreippi-marenkipiirakkaani! Lämmin suositus!

Kuva: Sami Repo