Lakritsifudge.jpg

"Jos olet armoton lakufani, suojaa fudgen säilytysrasia aikalukolla!"

 

Lakritsi on yksi tämän hetken kuumimmista raaka-aineista! Siitä ei ole epäilystäkään kun seuraa, millä kohinalla lakritsijuuresta jauhettava herkku on levinnyt herkuttelijoiden tietoisuuteen.

Suomessakin on jo muutaman vuoden ajan saatu nauttia syksyllä järjestettävistä Lakritsi- ja salmiakkifestivaaleista joiden esikuvana on Ruotsissa huikean suosion saavuttanut Lakritsfestivalen-tapahtuma. Jo tässä vaiheessa tosiharrastajien on syytä piirtää kalentereihinsa iso rasti 23.-24.4. kohdalle. Maailman suurin lakritsitapahtuma järjestetään nyt jo kahdeksannetta kertaa ja viime vuonna paikalle saapui 11 000 lakritsin ystävää.

Nämä lakritsifudget ovat kielen vievä kotimakeinen, jossa lakritsi pääsee mahtavasti oikeuksiinsa. Kondensoidusta maidosta (myydään säilyketölkeissä leivonta- tai säilykehyllyillä), ruokokidesokerista, kermasta ja voista keitetään jyhkeä massa, joka maustetaan lopuksi lakritsijauheella. Ja koska minulle ei mikään vähäinen riitä, kierittelin valmiit fudget vielä varmemmaksi vakuudeksi lakritsijauheessa. 

Fudge on pehmeää toffeeta, jonka valmistaminen onnistuu helposti kotioloissakin. Muutaman niksin kun muistaa, homma on tekemistä vaille valmis. 

- Käytä pinnoitettua kattilaa ja sekoita lastalla, joka ei naarmuta pinnoitetta.

- Malta vaivata massaa koko ajan kiehumisen aikana, jotta fudge ei pala pohjaan.

- Käytä digitaalista lämpömittaria mutta pidäthjän huolen, että mittarin kärki ei ole kattilan pohjassa kiinni. Silloin saat nimittäin taatusti ihan erilaisia mittatuloksia.

- Mittarin puttuminen ei ole este. Muista silloin isoäitiemme mainio metodi: kuulakoe. Tipauta noin vartin keittämisen jälkeen nokare fudgemassaa kylmään veteen. Jos massasta voi muotoilla kuulan, lämpötila on juuri sopiva. Jos taas massa liukenee veteen, on vain maltettava jatkaa keittämistä.

- Jälkiveivaus antaa fudgelle kuohkean ja pehmeän rakenteen. Sekoita siis voimakkaasti massaa senkin jälkeen, kun olet nostanut kattilan pois levyltä. Fudge alkaa olla valmista vuokaan kumottavaksi, kun massa muuttuu selkeästi paksummaksi ja irtoaa kattilan reunoilta.

Lopuksi tekisi mieli vielä varoittaa fudgen addiktoivasta vaikutuksesta. Jos olet armoton lakufani, suojaa fudgen säilytysrasia aikalukolla tai anna sen jonkun luotetun henkilön turviin, joka annostelee sinulle tasatunnein yhden lakupalan. Muuten se on menoa! 

Mainitsinkin tuossa alkuun, että lakritsi elää todellista kultakauttaan. Ei ole sellaista huippukokkia, joka ei näinä päivinä olisi tehnyt lakritsin kanssa kokeiluja myös ravintolakeittiössä.

Sain kunnian osallistua muutama viikko sitten Lakrids-dinnerille. Kyseessä oli tanskalaisen Lakrids by Johan Bülow -yrityksen huikea tribuutti lakritsille. Kokoonnuimme Ragu-ravintolaan, jossa suomalais-tanskalainen keittiötiimi loihti kuuden ruokalajin illallisen siten, että jokaisessa ruokalajissa oli hyödynnetty kekseliäästi lakritsin suomia mahdolisuuksia. Suuret kiitokset vielä Antti Asujamaa, Sasu Laukkonen, Mikkel Marschall ja Olli Kuokkanen sekä tietysti mainio tanskalainen Team Lakrids!

Ilta oli täynnä upeita makuja. En tosiaan niistä suolaisista niin tiedä, koska keskityn pelkkiin makeisiin. Mutta se jälkiruoka!

Lakrids-jälkiruoka.JPG

Pahoittelen kuvan hämäryyttä, ilta oli tuossa vaiheessa jo pitkällä.. Mutta voi lakritsijuuri sentään mikä tekstuurien ja makujen sinfonia; tyrnisorbettia, kuohkeaa jogurttia, lakritsilla maustettua tyrnikinuskia ja karamellisoitua valkosuklaata. Ja niin, suolaheinää sekä päälle ripoteltua lakritsijauhetta.

Joku pöytäseurueessa kommentoi ensialkuun, olihan ruokalajeja ollut tätä ennen viisi, että isolta annokselta näyttää. Totesin siihen vaan ihan ykskantaan, että ei suinkaan. Nythän juhlat vasta omalla kohdallani alkavat! Ja niin vaan epäilijöidenkin lautaset loistivat tyhjinä alta aikayksikön.

Sellaista se on lakritsin kanssa. Kaikki menee! Ja alta aikayksikön!

Ihania kokeiluja lakritsin kiehtovassa maailmassa!

Teitä tervehtien,

Eleanora

Lakritsifudgen kuva: Laura Riihelä

PS. Innostuitko lakuleivonnasta? Kokeile lakritsi-macadamiacookie-keksejä, lakritsi-jäätelökeksejä, tyrni-lakritsimarenkeja, lakritsimutakakkua tai lakritsista juustokakkua.