Laskiaisjättipulla salmiakkikastikkeella ja vaahtokarkeilla-1.jpg

"Pienistä peruspullista ei vielä parta paukahda!"

 

Laskiainen lähestyy! Talvikarkeloita riemastuttamaan halusin marssittaa eteenne talven muhkeimman pullan. Heidän kuninkaalliset korkeutensa, hyvät naiset ja herrat, arvon tytöt ja pojat sekä rakkaat metsän eläimet: tässä on jättilaskiaispulla salmiakki-vaahtokarkkitäytteellä silattuna! Kyllä, hän on kerrassaan mykistävän runsas ja yltäkylläinen. Niin, meillä Varsinais-Suomessa (jossa vietin lapsuuteni) leivonnaisista ja eläimistä käytetään aina nimitystä Hän.

Tämän pullan tuotekehitysprosessi on mainio esimerkki siitä, mitä makeat verkostot parhaimmillaan saavat aikaan. Hyvän ja luotetun hovihankkijani, karkkikauppa Sweetheartin omistaja Marianne, lähestyi minua alkuvuodesta. Yhdessä sitten mietimme, mitä hauskaa leivontarintamalle olisi mukava marssittaa. Ja näin alkoi tämän pullan tie kohti maailmanvalloitusta.

Mantelimassalla vai hillolla? Se on kysymys, joka esitetään aina laskiaispullaostosten yhteydessä. NO MOLEMMILLA tietysti. Tai minun tapauksessa RUNSAALLA mantelimassalla tietysti. Huh, laskiaispulla ilman mantelimassaa on likimain huijausta, joten päätin kätkeä mantelisuuden jo taikinaan. Pullataikinaan nimittäin sujautetaan muitta mutkitta myös raastettua mantelimassaa sekä hippunen raastettua sitruunankuorta. 

Valmis taikina on todella painavaa, joten se kohoaa myös hieman tavallista pullataikinaa hitaammin. Mutta odotus palkitaan!

Laskiaisjättipulla salmiakkikastikkeella ja vaahtokarkeilla-2.jpg

Katsokaa tätä pullavaa ihanutta, kermatäytteen viekoittelevaa aaltoilua, vaahtokarkkien pinkkiä pumpulia.. Mutta kaiken kruununa loistaa mustanpuhuvana, dramaattisena ja jyhkeänä - salmiakkikastike. Sitä sekoitin kermatäytteeseen sekä sivelin vielä varmemmaksi vakuudeksi valmiin pullan päälle. Ettei kenellekään nyt vaan jää epäselväksi se kiistaton tosiasia, että olen silmittömän addiktoitunut salmiakkiin!

Edellä mainitsemani karkkikauppa Sweetheart myy tätä maagista salmiakkikastiketta. Salmiakkolasås-herkku on ruotsalaisen Desserter utan gränser -yrityksen timanttinen tuote, joka sisältää kermaa, sokeria, glukoosia, lakritsijauhetta, salmiakkia, suolaa ja väriaineena mustaa kasvihiiltä. Pelkkää hyvyyttä siis, puhtaista ja aidoista raaka-aineista valmistettuna. Kyseisen yrityksen Salmiakkola eli salmiakkitoffee on jo valloittanut sydämeni. Ja monen muun. Kyseinen tuote on valittu jo kolme kertaa peräkkäin Ruotsin parhaaksi lakritsituotteeksi Lakritsfestivalen-tapahtumassa.

Niin, vielä tähän kastikkeeseen palatakseni. Sillä kun tähän purkkiin lusikkansa upottaa, paluuta entiseen elämään ei enää ole. Pidän toki todella täräkästi potkivista salmiakkimakeisista. Mutta tämän soosin koukuttavuus perustuu kermaiseen pyöreyteen, jota seuraa salmiakin suolainen aalto ja suun täyttävä, übertäyteläisyyden kokemus. Olisin mennyttä, jos jäisin lukkojen taakse varastoon, jossa olisi purkkikaupalla tätä ihanuutta. En todennäköisesti pystyisi lopettamaan. Joten muistakaa, teitä on varoitettu!

Pullan kermatäytteen voi toki muitta mutkitta maustaa haluamallaan tavalla, esimerkiksi laku-, kinuski- tai suklaakastikkeella. Tai hillolla. Laskiaispullan ihanuus on juuri siinä, että sitä voi muunnella lähes rajattomasti. Ja nuo vaahtokarkit! Miten riemastuttavaa, että pullankin voi täyttää vaahtokarkeilla. Toimii upeasti!

Miksi sitten jättipulla, eivätkö ne tavalliset laskiaispullat kelpaa? No eivät. Nimittäin pienistä peruspullista ei vielä parta paukahda! Ei ainakaan kaltaiseni herkkusuun kohdalla. Joten tarvitaan jotain järeämpää lähestymistapaa. 

Tämän pullan kera toivotan teille pitkiä pellavia ja makeita laskuja!

Teitä tervehtien,

Eleanora

Salmiakkikastike.jpg

Kuvat: Satu Nyström