Kulloon pähkinä-nougatkakku, viipale, lähis.JPG

"Mikä upeinta, tällä kakulla on todellinen yhteys Kulloon kartanon historiaan!"

 

Oi, tässä se vihdoinkin nyt on! Saanen esitellä syksyn tarkimmin varjellun ja makeimman salaisuuden, Kulloon kartanolle suunnittelemani pähkinä-nougatkakun! Tämä hanke on ollut yksi mieluisimpia, joka kohdalleni on osunut. Onko suurempaa kunniaa, kuin saada luoda nimikkoherkku kartanolle, jonka historia hakee vertaistaan Suomessa. 

Kulloon kartanon alkuvaiheet ulottuvat 1600-luvulle, Ruotsin kruunun aikaan. Nykyinen päärakennus on peräisin 1700-luvun lopulta. Ja miten kaunis se onkaan! Ensimmäisiä kertoja Kulloossa vieraillessani olin vähällä ajaa automobiilini kivipaateen, jäätyäni ihailemaan rinteellä kohoavaa päärakennusta. Kartanon nykyiset omistajat ovat arkkitehti Carl Frankenhaeuserin perillisiä. Frankenhaeuserin haltuun kartano siirtyi 1900-luvun alussa. 

Kulloon nimikkoleivonnainen, kokonainen kakku.JPG

Mutta palataanpa takaisin tähän lumoavaan kakkuun. Halusin suunnitella jotain, joka on samaan aikaan ylellinen, täyteläinen mutta silti helppo valmistaa ja vailla monimutkaisuuksia! Kakun pohja on kuin marenkia valmistaisi. Munanvalkuaiset vatkataan vaahdoksi ja lisätään sokeri. Vatkaamista jatketaan, kunnes valkuais-sokerivaahto on kiiltävää ja kovaa. Tämän jälkeen taikinaan käännellään hellävaroen pähkinä- ja mantelijauhot, raastettu appelsiininkuori, leivinjauhe ja ripaus suolaa. Niin, ripaus suolaa kuuluu etenkin suklaata sisältäviin leivonnaisiin. Suolan nerous perustuu siihen, että se korostaa muita makuja.

Tämä kakku nojaa hasselpähkinäjauhoihin, jotka ovat uskomattoman hieno tuote! Hasselpähkinä on aromaattinen superpähkinä, jonka makua pehmentämään päätin lisätä myös hieman mantelijauhoja. Mutta ystävät hyvät, tämän voi vallan mainiosti leipoa myös kokonaan mantelijauhoihin!

Nougatkuorrutus on kuin konvehtia söisi! Kattilassa kiehautetaan voita ja kermaa. Varmemmaksi vakuudeksi sekaan solahtaa myös reilu määrä rouhittua maitosuklaata. Kun suklaa vähitellen sulaa kuumaan voi-kermaseokseen, on kuin katsoisi taikurin silmänkääntötemppua. Vähin erin suklaa kietoutuu kerman ja voin syleilyyn ja tuloksena saadaan kiiltävä nougatmassa. Ripaus kanelia ja kardemummaa syventävät kuorrutuksen makua. Ja jos totta puhutaan, voisin syödä pelkkää kuorrutusta sammiokaupalla..

Kulloon nimikkoleivonnainen, kakku, avattu.JPG

Kuten kaikkien historiallisten tapahtumien edellä, tätäkin lanseeraustilaisuutta edelsi jännitystä ja joukko ennalta arvaamattomia käänteitä. Kakun lanseerausta edeltävinä päivinä sain hätäpuhelun kartanosta, että Porvoon seudulta ei saa yhden yhtäkään hasselpähkinäjauhopussia. Kokonaisia hasselpähkinöitä kyllä löytyy pilvin pimein. 

Vaadittiin hieman salapoliisin työtä mutta onneksi Heinon tukku pelasti tämän hankkeen ja kartanon Butiken på Landet -myymälään saatiin jauhoja myös myyntiin. Kyseessä oli joku hetkellinen maahantuonnillinen tulppatilanne, mutta ajoitus oli kieltämättä kiperä. Totta kai rahtialukseni olisi hakenut saman tien tonneittain pähkinöitä saksalaiselta hovihankkijaltani mutta realiteetit estivät tätä strategiaa toteutumasta. 

Mikä upeinta, tällä kakulla on todellinen yhteys Kulloon kartanon historiaan! Suunnittelimme tätä tilaisuutta jo marraskuussa, jolloin vein Kullooseen maisteltavaksi ensimmäisen luonnostelmani kakusta. Juuri kun nautimme ensimmäisiä kakkupaloja, sain selattavakseni Ebba Frankenhaeuserin 1930-luvulla käsin kirjoitetun reseptivihon.

Silmäni nauliutuivat oitis pähkinäkakun ohjeeseen. Sillä hetkellä tunsin, että kuuluisa leivontavaistoni oli ollut taas yhteydessä suurempaan ulottuvuuteen. Ilman muuta pähkinäkakku oli oleva mainio kartanon nimikkoleivonnainen, kun kerran näin selkeä historiallinen yhteys oli olemassa. Ajatuksena on myös sangen viehättävää, että kartanon mailla kasvavat hasselpähkinäpensaat näkyvät nimikkoleivonnaisessa. Vaikka pähkinät kuulemma hujahtavatkin lintujen suuhun.

Ebbas nöttårta.JPG

Lämminhenkinen joulutilaisuutemme pidettiin 5.12. kartanon pihapiirissä sijaitsevassa Butiken på Landet -myymälässä. Vieraat saivat nauttia takkatulen loimussa kahvista kera kakkupalan. Onko parempaa tapaa virittäytyä tuleviin ostoshetkiin kuin nauttia ensin pala kakkua! Kaunis ja tunnelmallinen myymälä on todellakin mainio vierailukohde. Vain noin puoli tuntia Helsingistä Porvoon moottoritietä ja ylös Kilpilahden liittymästä. Johan tuo vastaavan ajan saa Helsingissä kulumaan jo aivan mitättömälle matkalle, joten se auton keula kannattaa kääntää joskus vaihtelun vuoksi uuteen suuntaan.

Butiken på Landet on kerrassaan hykerryttävä kokonaisuus käsin poimittuja laatutuotteita, kauniisti aseteltuina ja lämpimän palvelun saattelemana. Erityisesti haluan nostaa tässä esiin ruotsalaisen muotisuunnittelija Camilla Thulinin upeat ja naiselliset mekot, joita en ole nähnyt muualla Suomessa myytävän. Uusi lempileninkini on Camillan syvän sininen silkkimekko, jossa esiintyvät niin huuhkajat, linnut kuin oravatkin ennen näkemättömän upeassa kuosissa!

Kulloon nimikkoleivonnainen, kaksi kakkua.JPG

Myymälästä löydät mainiot lahjat itse kullekin, sillä vaatteiden ja asusteiden ohella tarjolla on myös pieniä herkkuja ja vallan ihastuttavia ja pitkään palavia gotlantilaisia lumipallokynttilöitä. Nyt jos koska on tarvetta tarhatätien, opettajien, kummien ja sukulaisten muistiaisille! Jos et pääse paikan päälle, Butiken på Landet palvelee myös verkkokaupan avulla. Klikkaa itsesi houkutusten ääreen täältä.

Kulloon Butiken på Landet.JPG

Ilolla ilmoitan, että leivontakirjaani Baking Instinct - Eleanora von Smöörin herkkujen aateliset (Tammi) on myös saatavilla kartanon putiikista! Kirja on muuten verraton lahjavinkki Hänelle, joka rakastaa makeaa ja kaunista katseltavaa!

Jos et tällä kertaa päässyt paikalle makeaan tapahtumaamme, seuraavat suunnitelmat ovat jo hautumassa pääsiäisen tienoille. Pysy siis kuulolla!

Lämmin ja nöyrin kiitokseni vielä tässä lausuttakoon Kulloon kartanon ihanalle väelle! Soitte minulle verrattoman ilon ja kunnian rikastuttaa suomalaista leivontakulttuuria tällä nimikkoleivonnaisella! Uskon, että maailma todellakin muuttuu kakkupala ja leivos kerrallaan makeammaksi ja paremmaksi paikaksi meille kaikille! Mitä ihastuttavimpia leivontahetkiä Kulloon kartanon nimikkoleivonnaisen parissa! 

Ihanaa joulutunnelmaa teille toivottaen,

Eleanora