Toscana-kirja, kansi.JPG

Käsi ylös, jos Sinäkin rakastat Italiaa! Viikko sitten ilmestynyt Herkullisten ruokien ja tarinoiden Toscana (Readme.fi) on omiaan laukaisemaan akuutin matkakuumeen saapasmaahan. Nimensä mukaisesti se esittelee Toscanan alueen parhaita herkkuja. 

Mutta tämä on muutakin kuin klassinen keittokirja. Kirjan tekijöistä toinen, Vittorio Giannini, on syntyjään Firenzestä ja opus esittelee hersyvästi Vittorion suvun tarinoita ja episodeja herkullisten ohjeiden lomaan nivottuna. Vittorio on tosin jo vuosikymmeniä viettänyt Suomessa mutta synnyinseutunsa ja uskomattomat sukutarinat antavat hänelle melkoista etumatkaa meihin muihin Italia-faneihin verrattuna.

Eikä kirjaa ilman sen mestarikynäilijää ja pääkokkia, Marita Joutjärveä. Maritan olen suureksi ilokseni tuntenut 2000-luvun alusta lähtien ja lukemattomat ovat riemukkaat hetkemme suun huvitusten ääressä. Voin vannoa kautta von Smöörin nenän, että tässä on yksi kokeneimpia ruokajournalisteja Suomessa! Ja yksi italialaisimmista suomalaisista jonka tiedän! 

Toscana-kirja, suklaajäätelö.JPG

Jotain kirjan vetovoimasta kertoo se, että saapuessani kirjan julkistustilaisuudesta, ryhdyin heti ahmimaan kirjaa sivu sivulta. Tätä suklaajäätelöä eli Gelato di cioccolatoa on ehdottomasti tehtävä! Vittorion suvun tarinat veivät mennessään.

Erityisesti huvituin episodista, joka kertoi hänen lapsuutensa parhaasta piknikistä. Kilo lähikonditoriasta ostettuja keksejä ja pullo vin santoa! Ja ikäähän hurvittelijalla oli tuolloin ehkä noin 12 vuotta.. Melko tyylikäs tapa kurkistaa aikuisuuteen ja viinikulttuuriin! Puhumattakaan Vitttorion nonnon eli isoisän herkkukaupasta, joka sijaitsi aivan Firenzen keskustassa. Mikä ihana tapa turvata lapsen gastronominen kasvatus! 

Ja ei keittokirjaa ilman upeita ruokakuvia! Tämän herkkupalan visuaalisen maailman on kamerallaan vanginnut säkenöivästi ja vedet kielelle herauttavasti valokuvaaja Satu Nyström. Minullakin on ollut ilo työskennellä hulvattoman hauskan Sadun kanssa lukuisat kerrat. Ja tässä todellakin kuvaaja, joka ymmärtää makeiden herkkujen päälle! Me like!

Suupaloja, kansi.JPG

Toinen kevään ehdottomasti mainitsemisen arvoisista kirjallisista uutuuksista on Suupaloja (Readme.fi). Kuten nimi jo enteilee, tämän teoksen sivuilla voi tehdä melkoisen lautasmatkan maailman ympäri. Kymmenen matkakohdetta Suomesta Etelä-Amerikkaan esitellään ihanien teemamenuiden kera.

Jos söisin jotain suolaista, tekisin ehdottomasti vaikka ihania tahnoja ja pieniä näppiherkkuja tämän kirjan ohjeilla. Mutta tyydyn ihastelemaan suolaista sorttimenttia silmilläni ja keskityn sen sijaan makeisiin herkkuihin, joita niitäkin onneksi on tarjolla.

Kirjan kirjoittajan, Hannele Hyvärisen tunnen ystäväni kautta jo monen vuoden ajalta. Hannele on tuhattaituri, joka on varsinaisen päivätyönsä ohella pitänyt jo monta vuotta suosittua Kokit ja Potit -blogia. Tässä yhteydessä mainittakoon, että kun aikoinani lehahdin makeuden ilosanomallani Suomalaista ruokakulttuuria värittämään, Hannele oli niitä ensimmäisiä, jotka toivottivat kaltaiseni riikinkukon avosylin tervetulleeksi. Siitä edelleen lämmin kiitos ja kumarrus!

IMG_0343.JPG

Ja voi sluprs ja nam näitä kuvia! Kirjan kuvavelhona on toiminut valokuvaaja Johanna Myllymäki, johon olen saanut myös viime vuosina tutustua - ja huikeasti hän on tallentanut kamerallaan myös muutamia omiakin leivonnaisiani! Voisin hypähtää vaikka oitis tähän suolakinuskisaaviin, niin vastustamattomasti se minua kutsuu!

Kevät tuo tullessaan myös lukuisat juhlahetket. On koulunsa päättävää, ammattiinsa valmistuvaa, valkolakin saajaa, omilleen muuttavaa, avioliiton satamaan purjehtijaa.. Näiden viehättävien ja äärettömän laadukkaasti tehtyjen kirjojen kera voin toivottaa teille hyvää matkaa kirjakauppaan ja lahjahuolenne ovat pois pyyhityt.

Kuten eräs kulttuurivaikuttaja aikoinaan nasevasti lohkaisi: "Lukeminen kannattaa aina!" Ja erityisen totta tämä on ruokakirjojen kohdalla. Mikään ei totta vie ole hauskempaa kuin tuntea kielellään niin toscanalainen mantelikeksi kuin pina coladan mangoinen versio. 

Kirjastohuoneestani teitä tervehtien,

Eleanora