Kesäinen tiramisu-1.jpg

"Jos osaa tehdä hiekkakakkuja, hallitsee tiramisunkin!"

Kesäaika on nyt virallisesti alkanut! Kieltämättä ulos ei ole tehnyt paljon mieli kurkistaa, sillä tämä turhauttava takatalvi on ollut sangen masentavaa seurattavaa. Ihan kuin ei meillä Pohjolan asukeilla olisi riittävästi kestämistä siinä, että suurin osa vuodesta on kylmää ja koleaa - välillä jopa epäinhimillisen pakastavaa. Lisäksi tämä alituinen kellojen siirtely on saanut biorytmini taas heittämään kupperiskeikkaa. Iltaisin ei uni tule - toisaalta yön tunteina olen saanut kaikkein nerokkaimmat ideani mitä tulee esimerkiksi baakkelsseihin.

Mutta vastaiskuun siis! Kannan oman korteni kekoon ankeuden vastaiseen taisteluun. Julistan täten kesämisukauden alkaneeksi. Ihanan klassikkojälkiruoan voi helposti muokata hieman raikkaammaksi ja trooppisemmaksi. Ja sehän sopii. Tätä lusikoidessaan voi tehdä kevyen mielikuvaharjoituksen ja siirtää itsensä palmujen katveeseen, turkoosina hohtavan meren oseaaniseen hiljaisuuteen. 

Rakastan tiramisua! Mutta mieleni teki silti ruuvata sen täyteläistä makumaailmaa asteen verran kesäisemmäksi. Tämän helpommaksi ei jälkiruokien taikominen voi enää muuttua. Keltuaiset ja sokeri vaahdotetaan ja yhdistetään kermaiseen mascarponeen ja raikkaaseen rahkaan. Luraus sitruslikööriä tekee ihmeitä, samoin savoiardi-keksien kastaminen makeutettuun verigreippimehuun. 

Jos osaa tehdä hiekkakakkuja, hallitsee tiramisunkin! Nimittäin keksit ja mascarponetäyte ladotaan kerroksittain tarjoilukulhoon tai -purkkiin, väliin raikastukseksi hedelmiä ja sitten taas toinen kerros keksejä ja mascarponeseosta. Mutta älkää ystävät hyvät uittako tiramisukeksejä kostukeliemessä. Tarkoitus on vain ketterästi kastaa keksi molemmista kyljistään.

Kesäaikaan siirtymistä voi edesauttaa paitsi raikkailla jälkiruoilla mutta myös varvastossujen käytöllä. Loihditte kotiinne hetkessä eksoottisen resort-tunnelman, kun läpsyttelette flip flopeilla ympäriinsä. Maltan tuskin odottaa kauden uusimpien varvastossujeni käyttöönottoa. Arvanette, että niissä on eläinkuosia - ja sen vastavoimana voimakasta neonväriä.

Paitsi kesäkauden aloitukseen, tämä jälkiruoka on kerrassaan omiaan pääsiäisen juhlapöytiin! Minähän en näistä suolaisista antimista perusta, joten pääsiäislampaat jäävät vadeille odottamaan. Mutta voisin kuvitella, että täyteläisen liha-aterian jälkeen kieli ja mieli kaipaa jotain makeaa, raikasta, täyteläistä ja keveää. Tässä jälkiruoassa ne kaikki yhdistyvät vallan elegantin huolettomalla tavalla.

Herkullista ja hyvää Pääsiäistä, iloa ja valoa!

Terveisin,

Eleanora

Kuva: Reetta Pasanen