Aleksanterinleivokset vadilla.jpg

 

Kaipaan niin Korkeasaaren flamingoja! Tässä päivänä muutamana olin makeisiin mietteisiini vajonneena, kun kuulin selkeästi korvissani sanat: flamingo ja aleksanterinleivos. Intuitiivinen, tietoisen leivontaläsnäolon metodi toimi jälleen kerran loistavasti. Niin mikäkö on tietoisen leivontaläsnäolon metodi? No, se on tietysti mindfullnessin seuraava aalto, minun kehittämäni. Saatan nimittäin olla joskus niin hermostollisen ylikuormituksen tilassa, että leivontaan keskittyminenkin tuottaa silloin vaikeuksia. Tämä metodi on lisännyt merkittävästi hyvinvointiani. Ja tuottanut kerrassaan loistavia leivonnaisohjeita.

Flamingo on kerrassaan hykerryttävä esimerkki siitä, miten pinkkiys saa suorastaan surrealistiset mittakaavat. Että katkarapujen syöminen voi tosiaan muuttaa sinänsä maantienvärisen ja haljun linnun lasvegasmaiseksi ilmestykseksi. Näillä linnuilla on todellista shown ja draaman tajua! Kun ajattelin flamingon suorastaan neonväristä pinkkiä ulkomuotoa, muistin oitis aleksanterinleivokset. Tyylikkäät leivonnaisten aateliset, jotka ansaitsevat tulla nostetuiksi jälleen makeuden parrasvaloihin!

Täytyy sanoa, että entisajan keisareilla ei ollut lainkaan hullummat oltavat. Eri maista saapuneet hovileipurit suorastaan kilpailivat siitä, kuka kehittää hallitsijan seuraavan lempileivonnaisen. Aleksanterinleivosten historiasta liikkuu kahdenlaista huhua. Herkkupalan kehitti joko Venäjän Keisari I:n hovissa vieraillut sokerileipuri Careme tai sitten baakkelssin loihtivat Helsingissä vaikuttaneet sveitsiläiset sokerileipurit. Nimittäin Aleksanterin vuonna 1819 Suomeen tekemän visiitin kunniaksi.

Olkoon tämä samalla avoin kirje Korkeasaaren johdolle siitä, että josko pian lähitulevaisuudessa saaressa nähtäisiin taas pinkkien tikkujalkojen verraton parvi. Ja joskus vielä tulen lentämään pienkoneella sellaisen lintulahdelman yli, jossa tuhannet flamingot ojentelevat siroja nilkkojaan. Otan mielellään vinkkejä vastaan sopivista vierailukohteista.

Palaan vielä näihin aatelistason leivonnaisiin. Luulitteko, että aleksanterinleivokset ovat pelkkää kuivakkaa murotaikinan pöllähdystä? Korjatkaa moinen ennakkoluulo oitis, sillä tässä minun kehittelemässäni versiossa voin mehevöittämät leivospohjat kätkevät hellään huomaansa täyteläisen mantelimassan ja kirpeän pirteän karpalohyytelön. Kaiken kruununa loistaa suorastaan häpeämättömän makea tomusokerikuorrutus. Tämän elegantimpaa kahvipöydän herkkua saa totisesti hakea! Voin vaikka vannoa, että tämä versio olisi maistunut aikoinaan Aleksanterillekin! 

Lopuksi sinkautan teille vielä oivan haasteen. Seuraavan kerran kun saatte pitkästä aikaa rakkaan ystävänne tai mielitiettynne kylään, kehittäkää hänelle aivan oma leivos. Ele, joka varmasti huomataan!

Terveisin,

Eleanora

 

Aleksanterinleivokset paperin päällä.jpg

Kuvat: Laura Riihelä