TeemuMarkusaamupala.JPG

Kaupungin paras aamupala löytyy Helsingin Yrjönkadulta. Patisserie Teemu & Markuksen kattaus ei ylpeile kymmenillä sorttimenteillään tai avarilla loft-tiloilla. Se tyrmää täydellisellä croissantilla, sopivan tummalla cappuccinolla ja rapealla granolalla.

Olen toki monet kerrat törmännut huhuun, että kaupungin parhaat croissantit tekevät Teemu Aura ja Markus Hurskainen. Ja hyvällä ruokahalulla ja menestyksellä olen tehnyt tuttavuutta heidän baakkelssitaiteeseensa. Jokin aika sitten lähdin keskustaan heti herättyäni, ilman että ehdin edes aamupalan murenaakaan laittaa kupuuni. Tämä on minulle täysin poikkeuksellista, lähes luonteeni vastaista toimintaa. Mutta ainahan käsilaukkuuni on kätkettynä muutamia makeita ensiaputuotteita, jos verensokeri alkaisi dramaattisesti notkahtaa.

Selvisin Yrjönkadulle asti mainiosti ja minua onnisti, kahvilassa oli vielä tilaa. Liiketila on pieni mutta kahvitteluun löytyy tilaa myymälän ikkunan edestä ja takahuoneesta. Aamiaisella preferoin yksityisyyttä, joten valitsin herkutteluhetkeeni hauskan takahuoneen tilan. Aamupalani tilasin croissantilla. Ne, joille suolainen maistuu, voivat valita täytetyn sämpylän. Aamiaiseen sai lisäksi mehun sekä kahvin haluamallaan tavalla. Kokonaisuus täydentyi itse tehdyllä, rapean pähkinäisellä granolalla, paksun jogurtin kera tarjoiltuna.

Kaikki oli kaunista ja hyvää, tarjoiluastioita ja kahvin maitovaahtoon tehtyä koristelua myöten. Mutta se croissant! Kun tämä lehtevä kaunokainen laskettiin eteeni, ihastelin ensin tovin sen symmetristä ja täydellisyyttä hipovaa muotoilua. Näin eleganttiin toteutukseen en ole törmännyt edes herkkusarven kotimaassa, Ranskassa.

Nyhdin varovasti ensimmäisen palasen irti. Mikä huumaava voin tuoksu ja lukemattomien taikinakerrosten lehtevyys croissantin sisältä paljastuikaan. Ummistin silmäni ja puraisin. Voi tirskahti mahuhermoihini juuri autuaallisen sopivasti  Ei häivähdystäkään rasvalla tainnutetuista lötköistä paistopistecroissanteista vaan juuri fantastinen rasvan, suolan, makeuden, vehnäisyyden ja rapeuden tasapaino! Silmänräpäyksessä tämä leivonnaisten aatelinen kuljetti minut Azurin siniseen, Välimeren loma-aamujen autereeseen. 

Tämän aamiaiskokonaisuuden jälkeen kehräsin tyytyväisyydestä kuin jaloin arkistokatti. Ja vaikka croissant saattaisi teidät lähes transsiin, suosittelen poikkeamaan vielä leivosvitriinin kautta. Nappasin kotiin viemisiksi kappaleen kutakin sorttimenttia. Päättämätön kun olen. Maistettuanne Teemun ja Markuksen leivonnaisia, tiedätte, että estetiikkia ja maku on mahdollista yhdistää tavalla, jota Suomessa ei ole totuttu tekemään. Kaunista ja ah, niin herkullista!

Viikonlopun croissant-hetkestä jo haaveillen,

Eleanora

TeemujaMarkuslintuhäkki.JPG

Patisserie Teemu & Markus

Yrjönkatu 25, 00100 Helsinki

Avoinna ti-pe 08.00-18.00

la 09.00-16.00, su-ma suljettu