Omenaruusut.jpg

 

"Leivonta kuljettaa meidät hetkeksi maailmaan, jonne arjen utu ei edes yllä!"

 

Murretaanpas tässä ensialkuun eräs myytti: Eleanora von Smöör ei muka koskaan koske valmistaikinoihin! Pötyä, kissan viikset ja huuhkajan pyrstösulat sanon minä! Totta kai minä kosken, ilollakin vielä!

Elämä on paitsi ihmisen parasta aikaa myös aivan liian lyhyt ja arvokas tuhlattavaksi mustavalkoiseen ehdottomuuteen. Valmistaikinat ovat lukuisia kertoja pelastaneet minut pinteestä nopeudellaan ja helppoudellaan. En myöskään koe pystyväni esimerkiksi voitaikinan kaulimisessa samaan laatuun kuin siihen varta vasten kehitetyt leipomoteollisuuden laitteet pystyvät.

Joitakin kertoja olen hiki hatussa kaulinut ja lepuuttanut itse tehtyä voitaikinaa. Tuntien työn lopputulos on ollut toki maukas mutta ei sanalla sanoen mitenkään ylimaallisen lehtevä.

Kuvavirroissa olen törmännyt tuon tuosta todella kauniisiin omenaleivonnaisiin, joten päätin kehitellä valmiista voitaikinasta ja omenoista kauden nopeimmat ja näyttävimmät leivonnaiset.

Pahoittelen, että olin toiminnassani jälleen hieman malttamaton, joten monivaiheiset työsarjakuvat loistavat tällä kertaa poissaolollaan. Mutta tämä ei ole vaikeaa. Jos MINÄ pystyn siihen, pystyt SINÄKIN!

1. Sulata esikaulitut ja valmiit voitaikinalevyt huoneenlämmössä. Nopeimmin sulaminen etenee, jos levität taikinalevyt heti, kun ne suostuvat irtoamaan toisistaan.

2. Kauli jauhojen avulla kukin taikinalevy ohuemmaksi ja laajemmaksi levyksi. Leikkaa kukin taikinalevy pituussuunnassa kahteen osaan. Näin et tee jättimäisiä leivonnaisia (vaikka "more is more" onkin usein mottoni).

3. Sivele jokaiselle taikinakaistaleelle hilloa ja sitten perään ropaus mantelirouhetta.

4. Kuori (kotimaisia omenoita ei tarvitse kuoria) omenat ja leikkaa ne mahdollisimman ohuiksi viipaleiksi. Asettele viipaleet hillokerroksen päälle lomittain.

5. Nosta taikinalevyn alareuna täytteen päälle niin, että omenatäyte jää taikinakerrosten väliin.

6. Kiepauta koko komeus rullalle. Nosta leivonnaiset kierrepuoli ylöspäin muffinivuokiin, mielellään muffinipellille, jotta leivonnaiset säilyttävät paistamisen aikana muotonsa.

7. Paista uunissa kypsiksi ja kauniin värisiksi. Koska kyseessä on raskas voitaikina, jonka välissä on täytettä, malta paistaa riittävän pitkään jotta sisäkerrokset ehtivät kypsyä. Jos uunisi on kovin ärhäkkää laatua, madalla paistolämpötilaa.

8. Tarjoa hieman jäähtyneenä tomusokerilla puuteroituna tai vaniljajäätelön kera.

Tärkein työvaihe on toki muistaa ihastella valmista, kuvankaunista lopputulosta! Näin ihanaa on leivonta! Se tuo estetiikkaa ja kultareunaa arjen usvaan. Tai itse asiassa leivonta kuljettaa meidät hetkeksi maailmaan, jonne arjen utu ei edes yllä!

Ihanaa, aurinkoista loppukesää ja herkullista alkavaa viikkoa! Bake more!

Teitä tervehtien,

Eleanora

Kuva: Satu Nyström