Joulukakku lähempää.jpg

"Kun ryhdyin liimaamaan timantteja kakkuun, huomasin koko makeuden instituution kallistuvan uhkaavasti!"

Joulu on kimmellyksen, kaikenlaisen loisteen ja glitterpölyn juhlaa! Minulle tämä ihana talven kohokohta on myös se ajanjakso, jolloin nautin makeudesta aivan erityisellä taajuudella. Jouluperinteekseni on jo vakiintunut suloinen tapa, että kehitän uuden juhlakakun, jollaista ei ole vielä pöydässäni nähty! Tänä vuonna on aika marssittaa jumalainen kerroskakku pöydän kiistattomaksi keskipisteeksi.

Joulukakku päältä päin kuvattuna.jpg

Kerroskakut ja minä emme suoranaisesti ole mikään taivaassa solmittu liitto. Hermostoni ei nimittäin tue sitä monimutkaista ja monivaiheista prosessia, jota monikerroksisten kakkujen työstäminen vaatii. Voin vain hämmästellä, miten suuresti arvostamani bloggarikollegani Emma (Painted By Cakes) kaikki ne vaadittavat temppunsa tekee, että hänen kakuistaan tulee todellisia taideteoksia.

Olen monet kerrat muistellut erästäkin suurudenhullua tempaustani, jolloin olin keksinyt rakentaa todella suuren kerroskakun. Ja koristella sen aidoin timantein. Hiki päässä virittelin sokerimassaa kakkujen päälle ja nostin kerrokset paikoilleen. Ai mitkä tukirakenteet? Enhän minä sellaisista tiennyt mitään vaan latasin kuorrutettuja kakkuja päällekkäin yksi toisensa perään. Kun ryhdyin liimaamaan timantteja kakkuun, huomasin koko makeuden instituution kallistuvan uhkaavasti. Kun viimeinenkin timanttirivi oli kiinnitetty, kakku näytti Pisan kaltevalta tornilta. Myös timantit alkoivat irrota. Hermoromahdustani lievitti hieman herkullinen vaikkakin täysin kenossa töröttävä kakku, joka minulla oli seuranani. 

Menneet ovat menneitä, joten päätin haastaa itseni ja kilvoitella menneisyyden haamujen kanssa. Olen sittemmin luopunut monitasoisista viritelmistä ja tajunnut, että kerroskakku voi olla myös yksi kakku, jossa on vaan riittävän monta kerrosta. Ja onnistumisen A ja O on riittävän voimäärän mehevöittämä jämäkkä kakkupohja, joka ei vähästä hätkähdä edes hieman vieraanvaraisempaa täytemäärää.

Joulukakku, avattu, lähis.jpg

Tätä ihanuutta kehitellessäni törmäsin todella kiinnostavaan kreemivaihtoehtoon, nimittäin marenki-voikreemiin. En ole koskaan ollut pelkkien voikreemien ystävä. Tässä versiossa yhdistyvät suuresti rakastama, pumpulinpehmeä marenki ja täyteläinen voi. Rakenne on todella miellyttävä ja kakku pysyy mehevänä pitkään. En myöskään lakkaa ylistämästä tuorejuustotäytteeseen lisättävää sitruunatahnaa. Lemon Curd on yksi parhaimmista asioista, joita makeassa maailmassani on. Siksi varaankin sitä aina tölkkikaupalla kaappeihini. Varmuusvarastot ovat nykyään täysin aliarvioitu ilmiö.

Joulukakku, avattu.jpg

Kuten kuvasta näkyy, intouduin hieman hulluttelemaan joulupallo-ostoksilla. Kerään lasipalloja, muista koristeista nyt puhumattakaan. Mutta voin taata, että vieraanne tulevat haukkomaan henkeään silkasta glitterin aiheuttamasta tunnekuohusta, kun koristelette joulupöytänne tähän tapaan. Ja kun kakkua koristelee avokätisesti, on sanomattakin selvää, että osa muruista lentää pöydälle. Mutta tuleehan ne syödyksi siitäkin! 

Välkkyköön joulupöydässänne herkuttelun ja innostumisen ilo! Sekä koko pöydän täyttävä makeuden yltäkylläisyys!

Kimmeltävin jouluterveisin,

Eleanora

PS. Jos innostuitte kerroskakkujen maailmasta, kurkkaa myös  Emman hurmaava kakkublogi Painted By Cakes. Maku-sivustolta löydät myös todella hyvän vadelmamoussella täytetyn kerroskakun ohjeen.

Kuvat: Katri Kapanen