Stollen-joulupulla & Eleanora.jpg

"Stollen on kunniakkaiden perinteiden mukaisesti tasan 4,4 kiloa painava leivonnainen!"

Adventtikynttelikön sijaan sytytän elävät tulet aina saksalaiseen Stollen-pitkoon. Liekkien tanssia on huomattavasti kiinnostavampi seurata muhkean pullan päällä. Sitä päivää ei salongissani tulla näkemään, että koristelen kotini sähkönsinisin ledivaloin. 

Lienette jo tietoisia siitä, että sukujuureni sijaitsevat Keski-Euroopan vahvalla Stollen-vyöhykkeellä. Tämä kuivatuin hedelmin ja marsipaanitäräyksin kyllästetty joulupulla on kaikessa muhkeudessaan mykistävän herkullinen. Tähän ohjeeseen lisäsin vielä nautinnon kertoimia aidolla sahramilla ja uittamalla kuivatut hedelmät ensin tumman rommin syleilyssä.

Stollen, eli Weihnachtsstollen on kunniakkaiden perinteiden mukaisesti tasan 4,4 kiloa painava leivonnainen. Ei liene täysin sattumaa, että oma syntymäpainoni oli tismalleen tuo sama. Joulupullien aatelisella ja minulla on täten liki maaginen kohtalonyhteys.

Vastapaistettu Stollen herättää minussa aina syvää hellyyden ja hoivan tunnetta. Kapaloin Stollenin aina äidinäidinäitini pellavaiseen kapioliinaan, jonka hienosti kirjaillut nimikirjaimet muistuttavat siitä, miten aiemmat sukupolvet vaalivat tinkimättömästi arjen estetiikkaa. 

Tämän Stollenin jalostin sahramilla, kuivatuilla hedelmillä ja mantelimassalla niin uhkeaksi, että se toimii myös korpuiksi kuivatettuina. Omassa huushollissani tuore Stollen ei ehdi kylläkään vanheta, niin  rivakasti se siirtyy makuhermojeni arvioitavaksi.

Ilolla ja tyytyväisyydellä huomasin, että maku.fi-sivustoilta löytyvät tämän ohjeeni lisäksi myös Dresdeniläinen stollen, Stollen ja Joulupitko (Stollen). Vastaanottakaa täten joulun ihana tunnelma mahtipullan siivittämänä!

Kuva: Laura Riihelä

Stollen-joulupulla, avattu.jpg