Persimon-keikauskakku.JPG

"Jos päätä pingottaa, on istuttava alas leivoskahveille! Siinä paras neuvoni joulurauhan (ja perhesovun) säilyttämiseksi!"

 

Persimon, sharon tai kaki - rakkaalla lapsella on monta nimeä! Olen vastaanottanut riemulla ja suurella tyytyväisyydellä tämän talvihedelmien aatelistoon kuuluvan oranssin herkkupalan lipumisen myös suomalaisten tietoisuuteen.

Edellä mainitut nimet perustuvat hedelmän kasvupaikkaan. Persimon on Espanjasta, sharon Israelista ja kaki taasen Japanista. Isäni Hesekielin äidin eli rakkaan mummini syntymätodistuksessa luki Japani. Miksi? No, aika on nyt kortilla, kerron toiste. Mutta muistan, miten mummini muisteli lämmöllä auringossa kuivatettuja kakiviipaleita ja kaki-hedelmistä tehtyä marmeladia. Itsekin sain sitä silloin tällöin nauttia.

Persimonin käyttötapa on monelle vielä aavistuksen hämärän peitossa. Oranssi kuula on usein kaupassa kivikova, vaikkakin ihailtavan edukas. Kehotankin lämpimästi tekemään persimon-hankinnat aina etukenoisesti, useita päiviä ennen käyttöä. Nimittäin persimonista kuoriutuu hovikelpoinen herkku vasta pehmetessään. Samalla hedelmälihaan ilmestyy mustia pilkkuja, jotka eivät suinkaan ole pahenemisen merkki. Päin vastoin! Joihinkin lajikkeisiin kehittyy liki läpikuultavaa hyytelöä hedelmän ollessa parhaimmillaan. Silloin halkaisen hedelmän ja lusikoin herkun oitis suupieliini.

Tässä taannoin hedelmävatini nitisi pehmeiden persimonien painosta. Tuumailin tovin, mihin ihanuuksia käyttäisin. Jostakin laskeutui päähäni kuva klassisesta keikauskakusta. Persimon toisi siihen aivan uuden säväyksen. Keikauskakulla on aivan syyttä suotta pölyisen retrokakun maine. Sillä onko helpompaa ja lystikkäämpää, kuin latoa makeat sattumat vuoan pohjalle, lusikoida päälle taikinaa ja antaa uunin tehdä taikansa.

Persimon-keikauksen mainio raaka-aine on myös tumma ja lakritsiin vivahtava muscovadosiirappi. Tuotteena vielä hieman tuntematon mutta nautinnollista myös sellaisenaan. Ulkoilupolulle varaudun usein muscovadosiirappipullolla ja rutistan siitä tarpeen niin vaatiessa suuhuni hieman "sporttijuomaa". 

Jos vain maltatte kypsyttää persimonit pehmeiksi, tämä keikauskakku tarjoaa teille joulukauden helpoimman leivonnaisen tai jälkiruoan! Ja jos sitä muscovadosiirappia ei syystä tahi toisesta sattuisi lähipuodistanne löytymään, lorauttakaa taikinaan tavallista ruskeaa siirappia!

Joulu lähestyy ja sen mukaisesti myös makeuden kiireeni! Onhan herkkuvasut täytettävä lukuisin tervehdyksin ja koekakut paistettava varsinaista joulun juhlaa silmällä pitäen. Mutta älkäämme päästäkö joulustressiä valloileen. Jos päätä pingottaa, on istuttava alas leivoskahveille! Siinä paras neuvoni joulurauhan (ja perhesovun) säilyttämiseksi!

Teitä makeasti tervehtien,

Eleanora