Kirjan kansi.jpg

 

"Makeaa, makeampaa, makeinta!"

Suomessa vallitsee makeuden alijäämä. Mutta aika on tullut. Te lukijani, olette uuden ajan airut. Muistakaa aina toiminnassanne makeuden olympia – Makeammin, Herkullisemmin, Runsaammin!

Kirjani myötä uskallan sanoa, että Suomen leivontakulttuurissa alkaa aika, jolloin mauttomat baakkelssit heitetään surutta menemään, tehden tilaa voin, sokerin ja mantelimassan voittokululle!

Vuorokaudet ovat liittyneet toisiinsa katkeamattomaksi ketjuksi, kun olen lähes hurmoksellisessa tilassa kehitellyt uusia, vallankumouksellisia makumaailmoja ja työskennellyt suuresti arvostamieni fotograafien kanssa. Laura Riihelä, Reetta Pasanen, Katri Kapanen, Sami Repo ja Sanna Peurakoski. Olette hovikuvaajinani alanne säkenöivintä kärkeä.

Hermojeni tasapaino on ollut monesti menetetty. Lukuisat ovat olleet ne laventelikylpyjen vaahtomeret ja lasilliset jalointa kuohujuomaa, joiden avulla olen yrittänyt soutaa psykofyysillisistä tyrskyistä kohti tyventä.

Olenhan kirjurien sukua ja huonetta, esi-isäni Babbis von Smöör jo sokerikirjurina toiminut. Näiden perinteiden viitoittamalla tiellä olen toki aina tiennyt sen päivän tulevan, jolloin jätän kirjallisen perintöni makeuden maailmaan. Tämä kirja on myös kunnianosoitus ainutlaatuiselle ruokaympyrälleni, joka koostuu pelkästään erilaisista makeista leivonnaisista.

Kautta von Smöörin nenän takaan teille, että tämän kirjallisen taideteoksen siivittämänä maailma muuttuu herkullisemmaksi. Yhä useammat uskaltavat vihdoin heittäytyä leivontavaistonsa varaan. Olkoon makea, makeampi ja makein kanssanne!

Eleanora von Smöörin herkkujen aateliset. Tammi 2014. 176 s.

Kuva: Laura Riihelä