Jäätelökeksit.jpg

Tässä eväsleivät minun makuuni! Olen nimittäin monesti ollut tilanteessa, jossa hyvin alkaneet eväsretket ovat kokeneet täydellisen mahalaskun taukohetken tullen. Laukuista on ryhdytty kaivamaan liiskaantuneita eväsleipiä ja haaleaa kahvia. Vettyneet kurkut ja parhaat hetkensä kokenut emmentaaliviipale eivät vastaa näkemystäni sofistikoituneista ulkoilmaherkuista. Ne, jotka eivät ole tienneet minun todellakin nauttivan vain ja ainostaan makeaa, ovat automaattiseti olettaneet minun ottavan tarjotut eväkset ilolla vastaan.

Myönnettäköön, olen näytellyt vaikeaa yskänkohtausta tai ollut etsiväni mättähälle muka pudonnutta timanttisormusta. Kaikki tämä vain sen takia, etten olisi joutunut ottamaan leipiä vastaan. Niin paljon kuin vieraanvaraisuutta arvostankin. Ruokaympyräni erityislaatuisuus on pakottanut minut etsimään luovia ratkaisuja tällaisiin sosiaalisiin tilanteisiin. Ja heureka, tässä ovat sellaiset "eväsleivät", jotka minä kelpuutan ilolla piknikin kohokohdaksi!

Jäätelökeksit ovat liki superlatiivinen herkkupala. Niitä ei mitenkään voi verrata teollisiin sisaruksiinsa. Onhan toki kaupoissa ja kioskeissa myynnissä erilaisiakin jäätelökeksejä. Mutta ne niin sanotut "keksit" ja "vohvelit" saavat minut murheen alhoon. Löllöä lötköä ilman makua ja tekstuuria. Jäätelökeksien kansiosien on oltava ensiluokkaiset, voin mureuttamat ja sellaiset, joiden maku riittäisi tarjoamaan ne jopa sellaisenaan.

Sitten itse jäätelöön. Kotijäätelöllä voi nousta elämysluokassa ihan ylimpiin ilmakehän kerroksiin. Aidoista aineksista saa juuri sellaista kuin itse haluaa. Makuaineet voi valita omien mieltymystensä mukaisesti. Ja rakenteesta tulee houkuttelevan sakeaa ja täyteläistä. Ei mitään höttöjäätelöä, johon on puhallettu suurella paineella ilmaa. Moinen on huijausta.

Monet kerrat olen törmännyt kysymykseen, että kotijäätelön valmistus vaatisi automaattisesti jäätelökoneen. On toki eri asia veivata Nobel-juhlallisuuksiin tuhansille jälkiruokasorbetit kuin ravita muutama herkkusuu. Kotitalousmittakaavassa ei koneita tarvita, etenkin jos jäätelönteko ei ole sivuliiketoimi saatika päivittäinen harrastus. Riittää kun massaa sekoittaa muutaman kerran pakastamisen aikana haarukalla. Lopputulos on herkullinen. Ja tunnustettakoon, että joskus olen unohtanut tyystin sekoittaa jäätelömassan pakastamisen aikana. Ja mitään katastrofia ei ole siitä huolimatta tapahtunut.

Jäätelökeksit voi valmistaa hyvissä ajoin pakastimeen odottamaan. Sieltä niitä voi napsia joko yksitellen tai suurempaan evästarpeeseen. Ja se temperointi! Tunnen hampaissani liki vihlaisun, kun ajattelenkin joutuvani syömään kivikovaa jäätelöä. Hetki huoneenlämmössä pehmittää tämän herkun vastustamattomaksi. Jäätelön vastustamattomat nyanssitkin tulevat pehmeässä rakenteessa paremmin esiin.

Tästä lähtien varustaudun eväsretkilleni aina kylmälaukulla!

Jäätävän hyviä herkkuhetkiä teille toivottaen,

Eleanora

Kuva: Satu Nyström