Honey Tea & Bubbles.JPG

"Oopperan mehiläiset taitavat olla trendivainun harjalla, sillä hunajasta erottuivat selkeästi toffeen ja kinuskin maut."

Mehiläispesä Oopperatalon katolla? Urbaanilegendaa vai makean viekoitteleva yksityiskohta maamme kulttuuritarjonnassa? Mutta totta se on! Kesän aikana Suomen Kansallisoopperan katolla ovat majailleet muutama pesällinen ahkeria pölyttäjiä, joista on kiittäminen huikeasta hunajasta.

Minulla oli ainutlaatuinen tilaisuus vierailla Suomen Kansallisoopperan ja sen ravintolatoiminnasta vastaavan Kanrestan vieraana. Hyppäsin kiireisen päivän nuuduttamana taksiin. Minähän en tukka liiskassa ja korkokengät vettyneinä kulttuurin kehtoon astele! Mutta hienoinen väsymys oli kuin taikaiskusta pois pyyhitty, kun sain huulilleni tämän syksyn virkistävimmän maljan. Kanresta Oopperaravintoloiden ravintolapäällikkö Anuliina Pineda oli ideoinut keittiötiiminsä avustuksella todella elegantin tunnelman kohottajan. Vahvaksi keitettyyn valkoiseen teehen oli liuotettu Oopperan omaa, uuden sadon hunajaa. Tämä tee-hunajaseos tarjottiin cava-kuohuviinillä jatkettuna, jolloin tuloksena oli pirskahteleva, raikas ja viehkon makea juoma.

Paikalla olleiden, muiden bloggaajakollegoiden kanssa saimme kuulla Oopperatalon mehiläispesien hoitajilta, minkälaista on urbaani mehiläistarhaus keskellä Helsinkiä. Pesän mehiläiset keräävät mettä 3-4 kilometrin säteellä. Kuluneen kesän hunajasato oli lingottu vain kymmenen päivää aikaisemmin, joten saimme maistella todella tuoretta lähimakeaa.

Oopperan hunaja, lusikan kera.JPG

No miltä Lumous 2015 -hunaja sitten maistuu? Täytyy sanoa, että Oopperan mehiläiset taitavat olla trendivainun harjalla, sillä hunajasta erottuivat selkeästi toffeen ja kinuskin maut. Molemmat olleen tämän hetken kuumimpia ilmiöitä leivonnaisissa ja jälkiruoissa. Väriltään tämä notkea, jumalaisen makuinen nektari muistutti meripihkaa. Hunajassa on tänä vuonna erityisesti villiviiniä ja lehmusta, jota Töölönlahden ympäristössä kasvaa runsaasti.

Oopperan hunaja.JPG

Missä oopperan hunajaa voi sitten päästä maistelemaan? Hunajaa käytetään Oopperan väliajalla myytävien, paahdettujen mantelien valmistukseen. Myös Oopperaravintoloiden juustolautanen sisältää tätä kallisarvoista herkkua. Koska Suomen kesä ei kesä- ja heinäkuussa suoranaisesti helteillä hemmotellut, mehiläisparat saivat kasaan alle sata kiloa hunajaa. On mahdollista, että pieni erikoiserä tätä himoittua hunajaa saadaan myös yleisölle myytäväksi Kanresta Oopperaravintolaan.

Tutustu Kanresta Oopperaravintoloiden väliaikatarjoiluihin täältä. Ravintolapäällikkönä toimivan Anuliinan omaan SoupOpera-ruokablogiin pääset täältä.

Todellisena hunajaisena yllätyksenä illan kruunasi kutsuvieraille järjestetty ennakkoesitys Oopperan Kummitus -musikaalista! Andrew Lloyd Webberin mahtimusikaali on saatu Kansallisoopperan huikean ja sitkeän työn saavutuksena vihdoin Suomeen. Kummituksen sävelet ovat tallessa kollektiivisessa muistissamme, sen huomasin jo ensimmäisten tahtien aikana.

Oopperan kummitus.JPG

Sydämeni pamppailee vieläkin siitä tunnekuohusta, jonka tämä huippuproduktio minussa aiheutti. Ajoittain myrskyävä mieleni tempautui täysin palkein tämän musikaalin pauloihin. Mikä kaleidoskooppinen synteesi pakahduttavaa rakkautta, musiikin lohduttavaa universaalia voimaa ja riemukasta parodiaakin!

Oopperan lavastamo oli jälleen ylittänyt itsensä. Sellaisia kuvajaisia lipui silmieni eteen, että jo entuudestaan vilkas unielämäni sai paljon inspiraatiota. Tässä teoksessa lavasteet eivät ole ainoastaan lavalla vaan koko katsomo on osa loisteliasta show´ta. Te onnekkaat, jotka olette saaneet lipun tähän himoittuun teokseen, kiinnittäkää erityistä huomiota kultaiseen kattokruunuun. Enempää en paljasta! Oopperan Kummitus on jo ennen ensi-iltaansa ylittänyt kaikki odotukset lipunmyynnin suhteen. Syksy on jo loppuunmyyty, keväälle saattaa vielä saada lippuja. Jos pidätte kiirettä..

Tämä todella suurella koneistolla toteutettu klassikkomusikaali ansaitsisi tässä enemmänkin huomiota. Mutta haluan nostaa illan suurimmaksi elämykseksi Kummituksen roolissa loistaneen Ville Rusasen. Tästä oopperalaulajasta kuulemme vielä paljon! Sallikaa minun esittää teille Ville Rusanen tässä mitä nöyrimmät kiitokseni siitä, miten äänenne soi lähes huilumaisen herkästi - nousten seuraavassa hetkessä kosken pauhua muistuttavaan volyymiin. Bravo, bravo ja vielä kerran bravo! Jos olisin ollut paremmin valmistautunut, olisin ilman muuta tilannut kottikärryllisen ruusuja kiitokseksi siitä, että osoititte, mikä universaali ja lahjomaton voima musiikilla on.

Hunajaisin terveisin,

Eleanora