Tyrni-lakritsimarengit.jpg

Sattuipa keittiössäni sellainen iloinen ongelma, että minulla oli roppakaupalla ylimääräisiä valkuaisia. Joskus näet ohjeisiin kuluu lähinnä keltuaisia. Katsellesani valkuaisten raukeaa heijaavaa liikettä kuparikulhossani, muistin siinä silmänräpäyksessä marengit. Mikä ihana mahdollisuus nostaa ylijäämävalkuaiset aivan uudelle, liki tähtitieteelliselle tasolle!

Olen lukuisat kerrat kuunnellut kotileipureiden vuodatusta siitä, miten he ovat tuomittuja epäonnistumaan marenkien valmistuksessa. Että pelottaa ja ahdistaa. Pahimmissa tapauksessa syyntakeettomat ja innokkaat leipojat ovat kohdanneet ulkopuolisten pelotteluja siitä, että marenkien teko olisi jotain ylitsepääsemättömän vaikeaa. Makeuden sanansaattajana olen tehnyt parhaani, lohduttanut ja valanut uskoa siihen, että marenkien tekeminen ei todellakaan ole vaikeaa. 

Marengit eivät ole salatiedettä eikä mystiikkaa. Kysymyshän on vesipitoisen valkuaisen tilavuuden kasvattamisesta maksiimiinsa ja siihen lisätyn sokerin ynnä uutteran vatkauksen tuloksena syntyvä vaahtomainen valkuais-sokeriseos. Missä sitten voi joutua harhateille? Valkuaisten ja keltuaisten erottelu on tietysti syytä tehdä maltilla (muistutus myös itselleni). Tilkka rasvapitoista keltuaista saattaa estää valkuaisten vatkautumisen.

Huomiota kaipaa myös leivontakulho. Sen on oltava rutikuiva ja niin puhdas, että siitä voisi tarjoilla illallista itselleen Britannian Kuningattarelle. Vatkaaminen ei tarkoita sähkövatkaimen hätäistä pyörähdystä kulhossa. Valkuaiset on ensin vatkattava kovaksi vaahdoksi. Sen jälkeen sokeri lisätään ohuena nauhana ja vatkaamista jatketaan tovi, kunnes marenkimassa on jämäkkää ja kiiltelee kerrassaan peilin lailla. "Vatkaa, vatkaa niin keveämmät marengit saat!"

Tämän jälkeen loput hoitaakin uuni. Marenkien riittävä kuivattaminen takaa sen, että ne säilyvät rapeina pitkään. Uunin lämpötila on oltava myös riittävän matala. Kyse on kuivattamisesta, ei paistamisesta. Huh, nythän aloin kuulostaa ihan vanhan ajan talouskoulun johtajatarmatroonalta! Mutta yritin vain olla kannustava. Jos kaltaiseni höyryäjä onnistuu, sinäkin onnistut!

Vielä siihen marenkihetkeeni. Koska valkuaisia kerran oli riittämiin, testasin lukuisia eri makuyhdistelmiä. Päätin hieman hullutella ja pölläytin yhteen marenkisatsiin makuaineeksi tyrni- ja lakritsijauhetta. Kautta esi-isäni Babbis von Smöörin aatelisnenän, sehän toimi! Kokeilkaa tekin!

Makeita marenkihetkiä toivottaen,

Eleanora