Lakkamurupiirakka.jpg

"Sieluni silmin näin itseni vajoamassa suonsilmäkkeeseen ja polkemassa ikiaikaista turvehöytyvää."

 

Lapin taika. Erämaiden koskemattomuus. Inspiraation ehtymätön allas. Muiden taiteilijoiden tavoin lähdin minäkin kokemaan tätä autuaaksi tekevää pohjoista ulottuvuutta. 

Kuten sukuhistoriani on jo varmemmaksi vakuudeksi osoittanut, von Smöörien ei tule liian Pohjoiseen yrittää. Ensitöikseni huuhdoin kultaa mutta vaskoolin pohjalle kertyi pelkkää soraa. Mitä on tämä puhe Lapin kullasta, jota möhkäleinä on joen pohjat muka tulvillaan? Parempi on todellakin pysyä omassa kultakannassa. Vaivattomampaa on omaan kultaholviin käydä kuin vaskoolilla hiluja huljutella.

Napapiirille päädyttyäni asetuin taloksi kelohonkaiseen hirsilinnaan, jonka eräs tuttavuuteni minulle avokätisesti osoitti käyttööni. Pytinki sijaitsi sopivasti hillasuon reunassa, josta keräsinkin muutaman kypsän muuraimen. 

Itikat riivasivat, vaikka olin suojapuettu mehiläishoitajan kostyymiin. Siniveri on hyttystenkin keskuudessa haluttua. Sieluni silmin näin itseni vajoamassa suonsilmäkkeeseen ja polkemassa ikiaikaista turvehöytyvää. Loikin siis kipin kapin pois vaarojen rämeiköltä ja soitin Norjan puolelta rajavartioston erikoisyksikön pelastamaan minut Super-Pumallaan. 

Kun roottoreiden patpatus vihdoin kuului tunturin takaa, aloin viittilöidä vimmattuna laskeutumismerkkejä. Olin saanut eräilystä tarpeekseni. Preferoin kokemukseni jälkeen entistä enemmän keskieurooppalaista linnakulttuuria. Lääniä riittää mutta metropolit ja väenpaljous ovat vain sinettisormuksen kurottaman päässä.

Lopulta päädyin hankkimaan rasiallisen lakkoja lähimarketin tuulikaapista. Ei ehkä ainesta seuraavilla illallisilla kerrottaville seikkailutarinoilleni. Mutta ah, miten vaivatonta!

Tämän murupiirakan kehitin juhlistamaan loppukesän lakka-antimia. Marjojen kuningatar syttyy aivan uuteen säteilyyn, kun sen yhdistää eksoottisen kookoksen kanssa! Kokeilkaatte oitis ja ihastukaa!

Näiden herkullisten makujen myötä toivotan teille mitä auvoisinta alkavaa elokuuta!

Terveisin, 

Eleanora

Lakkamurupiirakka-1.jpg

Kuvat: Laura Riihelä