Pina colada -jäätelö-2.jpg

"Ken tuuttiin tarttuun, ei enää perusvaniljaan koske! Jos nuolet, et aja!"

 

Epävakainen sää jyrkentää elämäni draaman kaarta. En tarvitse epäsuotuisia elementtejä katalysoimaan yhtään enempää jo valmiiksi ailahtelevaista luonteenlaatuani. Historiallisen viileä alkukesä on täten koetellut erityisesti hyvinvointiani.

Lennähdin hakemassa auringolta voimaa Puerto Ricosta, rakkaan Karibianmeren syleilystä. Oma pieni venevalkamani ja piilopirttini sjaitsee Isla de Viequesin saarella, Puerto Ricon edustalla. Palasin hieman hämmentynein mielin. Paratiisini ei ole enää ennallaan. Butiikkihotellit ja nousukasmaiset trendiravintolat näräilevät jo tiluksieni rajoja. 

Huuhtoessani varpaitani Karibianmeren turkoosien ilta-aaltojen kuohuissa, mieleni matkusti menneiden aikojen muistoihin. Toista se oli U.S. Navyn aikoihin. Vuoteen 2003 suurin osa saaresta oli Yhdysvaltain laivaston omistuksessa ja silloin rakkaat lukijani – rauha oli taattu.

Jollani purjehti laivaston erikoissuojeluksessa. Lahjoin heidät makeilla leivonnaisillani ja saaren parhaalla piña coladalla. Lentotukialuksella tosin sanoivat, että ottavat vastaan pelkkiä baakkelsseja. Kun vedin mastoon erikoislipun, laivasto tiesi odottaa makeuden sanansaattajaa ja vetivät salkoon omat erikoislippunsa. Mikä maailmojen kohtaaminen. Demilitarisoitu jollani täynnä masariineja kiinnittymässä asevoimaa uhkuvan tykistöveneen kylkeen.

Pina colada -jäätelö-1.jpg

Tulevina Puerto Ricon vierailuillani keskitän tarmoni siihen, että suojelen entisen laivastotukikohdan, Camp Garcian, rantaa. Yksi Karibian laajimmista luonnonsuojelualueista on tärkeä merikilpikonnien ja manaattien turvapaikka.

Minäkin olen manaattikummi. Betsy on jo kunnioitettavan iän saavuttanut manaattinaaras, jonka selkä on sammaloitunut. Meillä oli jälleen herkkä ja voimaannuttava kohtaaminen. Hitaus hänessä on hellyyttävää joskin ei omalle kohdalleni suotavaa.

Karibia mielessäin, tarjoilen teille Puerto Ricon kansallisdrinkistä, piña coladasta, kehittelemäni jäätävän version. Ken tähän tuuttiin tarttuu, ei enää perusvaniljaan koske. Mykistävän hyvä kotijäätelöni on lähes taianomainen yhdistelmä tuoretta ananasta, minttua, tummaa sokeria, kookosta – ja rommia.

Tämä jäinen herkku on eksklusiivisesti vain täysi-ikäisille kansalaisille. Jos nuolet, et aja!

Piña coladan kera toivotan myös oikein ihastuttavaa Yhdysvaltojen kansallispäivää, 4.7. kaikille! 

Teitä ilolla ja auringonsäteillä tervehtien,

Eleanora

Pina colada -jäätelö-3.jpg

Kuvat: Katri Kapanen