Gumbostrand, vitriini.JPG

Olinhan minä siitä kuullut. Monet ihmiset olivat vuolaasti kehuneet ja kehottaneet vierailemaan. Kuulemma kaunista ja inspiroivaa. Epäsuomalaisen esteettistä. Vihdoin tuli se harmaa sunnuntai, joka tarjosi täydellisen syyn vetäytyä hetkeksi suojaan. Pois kevättalven epämääräisestä sumusta. Hengittämään elämän kauneutta. Käänsin kaarani keulan kohti Sipoon Gumbostrandia.

Joskus isommalta tieltä kannattaa todellakin poiketa. Vanhalta Porvoontieltä puikahdin pikkutielle, tietämättä vielä, mitä muutaman mutkan päässä odottaakaan. Tie mutkitteli polveilevan maaston syleilyssä, saaden kaasujalkani automaattisesti höllentämään otettaan. Mikä ihana merenlahti muutaman tovin päästä eteeni aukesikaan. Viehättävät talot vartioivat maisemaa kukkuloiden päältä. Lukuisat laiturit kertoivat tämän olevan kesäaikaan veneilijöiden paratiisi. Tarkistin jopa navigaattorista, että olemme vielä Suomessa. Niin ihana ruotsalaisuuden henki veti minut syleilyynsä, aivan kuin sieluni olisi kääritty kashmirhuivin pehmeään turvaan.

Gumbostrand, kukat.JPG

Noudatin kerrankin opaskylttejä tunnollisesti ja kaarsin viimein vanhan tehdasrakennuksen pihalle. Tämä 1950-luvulta peräisin oleva Hartwallin tehdas on liki täydellinen oppikirjaesimerkki 2010-luvun kulttuurimesenaattitoiminnasta. Gumbostrand Konst & Form on taide- ja tapahtumakeskus, joka avasi ovensa yleisölle loppuvuodesta 2012. Aikoinaan täällä valmistettiin limonadipullojen keraamisten korkkien sinkkiosia. 

Avarat tehdashallit ovat täynnä taidetta. Juuri parhaillaan voi nauttia kuuden naistaiteilijan yhteisnäyttelystä, Eläköön moniNaisuus. Tuijotin liki hypnoottisena Ritva-Liisa Pohjalaisen maagista lasitaidetta sekä Carolina von Schantzin unenomaisia maalauksia, jotka saivat alitajuntani värähtelemään. Jos jokin teos miellyttää silmää, sen voi ostaa samalla omakseen. Muutaman teoksen kohdalla harkitsen vieläkin, varaisinko ne omakseni.

Gumbostrand, lasitaidetta.JPG

Heti sisääntulon yhteydessä on sisustus- ja designtuotteiden myymälä. Se on hyvällä maulla valikoitu kattaus etenkin ruotsalaista ja tanskalaista muotoilua ja designia. Mukana on myös grafiikanlehtiä ja valokuvataidetta. Ooh, mikä houkutusten vuolas virta!

Vaikka taide olisi kuinka upeaa tahansa, eihän sitä pelkällä hengen ravinnolla pärjää. Suuntasin rakennuksen toisella puolella olevaan bistroon, jossa oli meneillään sunnuntain brunssikattaus. Kyllähän nuori tarjoilijatar hieman hämmentyi, kun kerroin nauttivani vain pelkkää makeaa. Mutta maksoin täyden hinnan, joten pulinat pois. Silmäilin toki kiinnostuneena muiden ruokailijoiden annoksia. Pöydässä tuntui olevan raikas ja monipuolinen valikoima salaatteja, lohta, lämpimiä kasvislisäkkeitä..

Gumbostrand, tikkarit.JPG

Jälkiruoista sananen. Toki croissant taitaa olla nykyään liki synonyymi brunssille mutta miten virkistävän minikokoisia nämä sarvet olivatkaan, tarjoiltuna kahden hillon kera. Mutta sitten ne muut herkut. Maukkaalla granolalla viimeisteltyä birchermysliä, kotoisaa mansikkakiisseliä sekä nekkumaisia viipalepikkuleipiä. Etenkin näistä houkuttelevan sitkeistä pikkuleivistä erityiskiitos! Paljon mieluummin isken herkkuhampaani voin mureuttamaan pikkuleipään kuin kuivaan muffiniin. Pikkuleivät ovat vielä altavastaajan asemassa suomalaisessa kahvila- ja ravintolapöydissä. Mutta aion suunnata tarmoni myös viipalepikkuleipien renesanssiliikkeeseen.

Brunssimuruja vielä suupielistäni pyyhkien,

Eleanora

Gumbostrand, jälkiruoat.JPG