Suklaamousse-2.jpg

"Takaan kautta sinettisormukseni, että tätä maistettuasi et enää perusmokkapalaa kaipaa!"

Se on sitten helmikuu! Kuukausista jaloin ja makein. Olenhan Aquariuksen makean tähtimerkin suojatti ja talven keskelle syntynyt. Kuin kuutti ikään. Lisäksi helmikuu sisältää suomalaisen herkuttelukalenterin muutamat merkittävimmät kohokohdat; sekä Runebergin päivän että laskiaisen, ystävänpäivää tokikaan unohtamatta. Mutta jos perinteisillä linjoilla ollaan, Runebergintorttujen ja laskiaispullien kuumin sesonki on juuri NYT!

Haluan ehdottomasti joskus toteuttaa oman versioni Runebergin ihanasta leivonnaisesta. Olenhan suuri mantelin ja punssin ystävä. Valitettavasti ajanlaskuni meni tässä suhteessa hieman sekaisin, enkä ehtinyt räätälöidä tähän saumaan teille omaa versiotani kansallisrunoilijamme herkkupalasta.

Mutta ei anneta sen haitata tahtia. Olen nimittäin koonnut teille talven ihanimmat suklaiset herkkupalani, joita ilman ei kannata yrittää selvitä talvisen arktisuuden keskellä.

Yksi ylellisimmistä suklaajälkiruoista on elegantti ja varsin vaivattomasti syntyvä sitrusliköörillä maustettu suklaamousse. Tarvitset vain hyvää suklaata, munia, sokeria, vaniljasokeria ja tilkkasen sitruslikööriä (kuten iki-ihana Cointreau). Ooh-la-laa! Vahva suositukseni ja tämä jos mikä on todellinen mielenterveyden edistämisteko viiman ja pimeyden keskellä. 

Brownies.jpg

Ohje, johon palaan aina uudelleen ja uudelleen, on legendaarinen brownies-reseptini. Tämä Rich & Royal Brownies sisältää kaiken, mitä suklaahullu herkuttelija vain voi kuvitella kaipaavansa. Ja vielä enemmänkin! Hysteerisen hyvä, liioittelevan runsas ja juurikin siksi häpeämättömän koukuttava taideteos sisältää runsain mitoin tummaa suklaata, valkosuklaata, kuivattuja karpaloita, pähkinöitä, kermatoffeeta, voita, sokeria.. Takaan kautta sinettisormukseni, että tätä maistettuasi et enää perusmokkapalaa kaipaa!

Suklaakakku ja marinoitut hedelmät.jpg

Ranskalainen suklaakakku ja marinoidut hedelmät ovat portviinin mehevöittämä oodi suklaan iloille! Juju on leipoa muhkea suklaakakku erottelemalla keltuaiset ja valkuaiset toisistaan. Pieni vaiva mutta iso nautinto. Valkuaisvaahto nimittäin tekee lopptuloksesta pökerryttävän kuohkean ja ylellisen. Kyllähän se suklaakakku maistuu sellaisenaankin, mutta taivaan porteille noustaan siinä vaiheessa, kun päälle annostellaan portviinissä tai mustaherukkaliköörissä keitettyjä kuivattuja hedelmiä. 

Brookie-1.jpg

Koska olen Brownie-monsteri, puhumattakaan siitä tahdista, millä hyvät cookiet laskeutuvat kurkustani alas, kehitin jokin aika sitten täydellisen yhdistelmän näistä kahdesta. Brookie on juuri Sinulle, jos kaipaat suklaan tahmeutta ja keksitaikinan rapeutta samassa paketissa. Tässä suklaapohjassa on myös tujaus suuresti rakastamaani lakritsijauhetta. Joillakin on pöydällään pippurimylly. Minä se taas jauhan vähän kaikkeen lakritsijauhetta!

Niin ne Runebergin kuuluisat leivokset. Vaikka en tähän hätään voinutkaan antaa teille omaa versiotani kuuluisista sesonkileivonnaisista, tarjoan teille mahdollisuuden leipoa ne itsensä Fredrika Runebergin tapaan! Vai mitä sanotte tästä ohjeesta:

"1 naula voita, 1 naula jauhoja, 1 naula sokeria, 1/4 naula makeita manteleita ja 1/4 samoin karvasmanteleita, 2 kpl munia. Kalttaamattomat mantelit survotaan, ei kuitenkaan hienoksi. Vaivataan erittäin, erittäin hyvin pöydällä, kaulitaan niinkuin tavallinen torttutaikina hieman paksummaksi kuin tavallisiin torttuihin. Pyöreällä pohjattomilla läkkipeltimuoteilla otetaan taikinaa ja paistetaan muoteissa pellillä, ei kovin kuumassa, kunnes ovat vaalean ruskeita, minkä jälkeen muotti painetaan taikinaan ja otetaan palasia siten, että raaka kiekko jää alle ja paistettu päälle. Sen jälkeen paistetulle osalle pannaan raa´asta taikinasta rengas ja kaksoisristi päälle ja vähän hilloa väliin, kaikki muotin sisään. Voidellaan munankeltuaisella ja pannaan uudelleen uuniin."

Lähde: Fredrika Runeberg, Reseptikirja. Porvoon museo 2003. Toimitus ja suomennos Marketta Tamminen.

Niin että tehkää perässä, jos uskallatte. Tunnustan, että minulla on vaikeuksia seurata ohjetta. Tiedän kyllä tismalleen, minkä kokoisia kultaharkkoja maailmalla myydään. Mutta mikä ihmeen mitta on naula?

Makeaa alkavaa helmikuuta teille toivottaen,

Eleanora

Kuvat: Laura Riihelä ja Sami Repo