elina-1.jpg

Styling or unstyling? Siinäpä vasta viime viikonlopun kuumin kysymys!

Minulla oli ainutlaatuinen ilo ja kunnia saada osallistua valokuvaaja Tim Clinchin ruokakuvausta käsittelevälle, kaksipäiväiselle workshop-koulutukselle. Täytyy sanoa, että kyseessä oli kertakaikkisen tajunnan räjäyttävä ja elämyksellinen viikonloppu loistavan opastajan ja hykerryttävän hauskan kanssaopiskelijoiden ryhmän seurassa.

Helfoodphoto2015-4.jpg

Työpajan opettaja ja vetäjä oli mainio brittiläissyntyinen Tim Clinch, joka on työskennellyt valokuvaajana nelisenkymmentä vuotta. Vaikka kunniaa, mainetta ja kukkurakaupalla kokemusta on Timille karttunut, oli fantastista seurattavaa, miten innostunut Tim on jakamaan osaamistaan ja valokuvauksen ilosanomaansa eteenpäin. Loistava huumori kukoisti valokuvapajassamme siihen malliin, että meinasimme välillä lentää tuoleiltamme!

Nykyään Timin töitä voi nähdä muun muassa Conde Nast Traveler Magazine -lehden julkaisuissa. Tim vetää valokuvausworkshoppeja esimerkiksi Bulgariassa ja Espanjassa. Hänelle tämä oli ensimmäinen kerta Suomessa. Olin suorastaan liikuttunut, miten ihastuneesti hän kuvaili Helsinkiä ja suomalaisia. Niin, kesäinen Helsinki on toki melkoinen mansikkapaikka. Sen ihanuuden oivaltaa aivan uusin silmin, kun kuuntelee, miten suurkaupunkien meluun ja ruuhkiin kyllästyneet ihmiset ylistävät pientä, Itämeren sylissä olevaa piilopaikkaamme.

Helfoodphoto2015-10.jpg

Työpajan hurmaava organisaattori ja fantastinen järjestäjä oli Jotain maukasta -blogistaan ja kahdesta saman nimisistä ruokakirjoistaan tunnettu ruokatoimittaja ja -stylisti Mari Moilanen. Joka tässä kuvassa kannattelee pannukakkua ihanine punaisine kynsineen! Marille mitä nöyrimmät ja ylenpalttisimmat kiitokseni sekä loistavista järjestelyistä että herkullisista tarjoiluista, jotka saivat meidän kurssilaisten suut messingille. Etenkin suklaaraakakakkusi ja kaura-mantelipohjainen raparperikakku olivat surrealistisen hyviä!

elina-4.jpg

Kurssillamme saimme myös monipuolista ja todella havainnollistavaa opastusta Lightroom-nimisen kuvankäsittelyohjelman käytöstä. Oli kiinnostavaa seurata, miten samat kuvauskohteet muuntautuivat kurssilaisten käsissä täysin erilaisiksi kuvakulmiksi. Mielestäni kuvankäsittely toimii parhaimmillaan kuin elegantti ehostus; häivähdys valokynää juonteissa tahi kasvojen kokonaisilmettä kohottava huulipuna. Tässä yllä muuten kuva, joka oli esimerkki siitä, miten Timin mukaan jopa ensialkuun mitäänsanomattomalta näyttävästä kuvasta saadaan käsittelyn avulla varsin kelpo suoritus. Jos kuvassa on hyvä "luusto", sitä voidaan muokata melkoisestikin. 

Helfoodphoto2015.jpg

Enpä muista, milloin olisin viimeksi voinut pyhittää kokonaisen viikonlopun leikille, luovuudelle ja rakkaalle harrastukselleni, ruoalle! Lauantain saimme puuhastella vallattoman luovuuden tilassa Kirkkonummen Sundsbergissä sijaitsevassa Humppaliiterissä, joka on muuten vallan mainio paikka esimerkiksi juhlien järjestämiselle. Kunnostettu liiteri oli pullollaan rekvisiittaa. Myös workshopin emäntä Mari oli tuonut melkoisen lastin kaikenlaista tilpehööriä, jotka innostivat kameramme laulamaan tauotta.

Timin olennaiset teesit työpajamme alkajaisiksi olivat:

Kuvan voima kasvaa, kun karsit siitä turhat elementit pois. 

Kuvaa eri asioita kuin normaalisti, eri tyylillä, eri kuvakulmista.

Poistu mukavuusalueeltasi.

Less is more!

Käytä jalkojasi; etsi oikeaa kuvakulmaa liikkumalla ja polvia notkistamalla.

Älä väheksy kännykkäkameraa.

Myönnettäköön. Kaltaiselleni more is more -kertaustyylin edustajalle tässä kaikessa oli hitusen nikottelemista. Mutta meidät komennettiin epämukavuusalueelle. Ja ryhmässä sekin on hauskempaa. Luovuinhan jo workshoppiin lähtiessäni kaikista normaaliin sotisopaani kuuluvista käädyistäni ja korkeista koroistani. En ole ikinä ollut näin funktionaalisesti pukeutunut; lähdin liikkeelle matalapohjaisissa lenkkitossuissa ja armeijahenkisessä parka-takissa. Mutta Eleanorakin osaa yllättää! Jopa itsensä!

Helfoodphoto2015-15.jpg

Tässä kuvahaaste kaikille teille rakkaat lukijani: Kuvatkaa enemmän! Rohkeammin, reippaammin, iloisemmin! Kuvaaminen kuuluu kaikille! Maailmalle on visuaalisempi kuin koskaan. Linssin läpi maailma sen kaikkine kauniine detaljeineen näyttäytyy erilaisena. 

Helfoodphoto2015-13.jpg

Tunnustettakoon, että vaikka lähdin erähenkisesti varustautuneena matkaan, sujautin toki hieman itselleni tyypillistä rekvisiittaa mukaan.. 

Sunnuntaina vaihdoimme kertaheitolla liiteritunnelmista urbaaniin viileyteen. Aallonkoti tarjosi todella elegantit puitteet toisen kurssipäivän haastetehtäville. Mikäs siinä oli hulppealla kattoterassilla kuvatessa, Töölönlahden ja Finlandia-talon naapurissa!

Helfoodphoto2015-3.jpg

 Kaiken kaikkiaan työpaja oli todella valloittava kokemus, jota suosittelen lämpimästi ja suurella rakkaudella kaikille ruokakuvaamisteta kiinnostuneille. Huhujen mukaan Mari ja Tim ovat järjestämässä tällaisen taas ensi vuonna uudestaan. Joten kannattaa pysyä kuulolla ja ilmoittautua heti tilaisuuden tullen mukaan!

Lue myös muiden mukana olleiden tunnelmia elämyksellisestä viikonlopustamme. Isyyspakkauksen Tommi vaikuttui kurssin annista, samoin Beach House Kitchen -blogia pyörittävä Heli-Hannele. 

Kiitos ja kumarrus Marille, Timille, Jonnalle, Heli-Hannelelle, Sannalle, Tommille, Marialle, Tuijalle, Eevalle ja Annelle! Oli ilo lentää kanssanne valokuvauksen taikamaailmaan!

Loistavia otoksia itse kullekin,

Eleanora