Matcha-suklaa.JPG

"Tämä oli todellakin teeseremonia minun makuuni!"

Tuntuuko teistäkin, että matcha-teetä näkee nyt ihan joka ilmansuunnassa? Mikään uusi keksintöhän tämä hienostunut, kallisarvoinen vihreä tee ei ole. Mutta sen leviäminen maailman lehdistöön ja blogeihin on ollut kerrassaan hykerryttävää seurattavaa.

Eräs viikonloppujeni harrastuksista on etsiä kauppojen herkkuhyllyistä uutta maisteltavaa. Uteliaisuus on eteenpäin työntävä voimani - makeudenhimon ohella tietysti. Niinpä lähes kiekaisin ääneen ihastuksesta, kun löysin Stockmannin suklaahyllystä uutta testattavaa. Sukujuuriani kunnioittaen käteni kurkotti saksalaisen Lauensteinin Matcha-suklaata kohti. Paitsi että pakkauksessa luki matcha, mielenkiintoni vangitsivat myös sanat Yuzu ja inkivääri.

Matcha-levy, ilman kääreitä.JPG

Pakkaus oli epäilyttävän kevyt, ainoastaan 60 grammaa. Huh, näin pieninä määrinä en ole tottunut suklaata ostamaan. Mutta uutuudenviehätys vei nyt voiton. Sisältä foliokääreen alta paljastui kevään vihertävä suklaalevy, jonka pinnalle oli ripoteltu sokeroituja inkiväärinpalasia. Tuoteselosteesta kävi ilmi, että suklaa oli maustettu inkiväärin ohella Yuzu-öljyllä ja Bourbon-vaniljalla. Ja mikä ihmeellisintä, olin vapaaehtoisesti ostanut valkosuklaalevyn, jota tyypillisesti hieman välttelen ja käytän valkosuklaan mieluummin leivontaan. Mutta testi alkakoon.

Matcha-jäätelö, ilman kääreitä.JPG

Väri oli erittäin onnistunut ja kertoi, että matchaa on todellakin käytetty. Tuoksussa saattoi erottaa selkeästi inkiväärin ja sitruksisen Yuzun. Kävin siis maistoon, antaen valkosuklaalle kerrankin reilun mahdollisuuden. Voi hyssykät sentään. Asetin palan ruohonvihreää suklaakevättä kielen kärjelleni sulamaan. Suljin silmäni, kuten aina teen suklaata maistaessani. Terästää nimittäin makuaistia huomattavasti. 

Suuhuni tulvahti Japanin aamukasteesta kimmeltävät teepensaat, inkiväärin pirteä potkaisu ja aromaattisen sitruksen suunmyötäinen raikkaus. Kokonaisuus laajeni makusilmuissani varsin täyteläiseksi kokemukseksi. Poissa olivat valkosuklaalle ominainen äkkimakeus. Tilalla teelehtien ruohomainen vihreys sekä inkiväärin ja sitruksen raikkaus. 

Yllätyin myös, miten alati malttamattomat kätöseni pystyivät kerrankin murtamaan levystä vain pieniä palasia kerrallaan. Niin täyteläistä oli tämä maistamani uutuus. Nyt on siis todistettu, miten mainiosti matcha-tee ja valkosuklaa lyövät toisilleen kättä! Lämmin suositus, kun haluatte laajentaa makuaistimustenne kokoelmaa. Tämä oli todellakin teeseremonia minun makuuni! 

Suklaisin sunnuntaiterveisin,

Eleanora

Matcha-suklaa, lähis.JPG