Porkkana-ambrosiakakku, pöllö.JPG

"Suljin loput kakusta aikaviiveellä lukittavaan holviini ja ajastin ovet aukeamaan vuorokauden päähän."

 

Antaa kuvan puhua puolestaan. Rakkauteni pöllöihin näkyy myös kakkuvuokavalikoimissani! Tämä pöllövuoka tuli vastaan pyytämättä ja yllättäen Stockmannin alkuvuoden alelaarissa. Sen nähtyäni hamstrasin valon nopeudella itselleni kokonaisen pöllöpesueen. Pääsin jostain ihme syystä vasta nyt testaamaan vuokaa. Tarkempi selitys taitaa tosin olla se, että leivontavuokia on kokonainen huoneellinen.. Nämä olivat näemmä hautautuneet jonkun kasan alle. Mutta nyt on pöllövuoka korkattu ja se on totta tosiaan aika mainio - vaikka itse sanonkin! 

Kun mietin kuumeisesti, millä kakkuihanuudella vuokaani koeajaisin, muistin yhtäkkiä ambrosiakakun. Ambrosia kuului lapsuuteni lempimakuihin. Äitini Silvia nimittäin kulutti hiirenkorville aikakautemme yhden legendaarisimmista leivontaopuksista; Sju sorters kakor -teoksen. Sitä on myyty Suomessa nimellä "Kodin herkkuleivonnaiset". Tässä kohtaa nyt kröhäisen pienen reklamaationi kääntäjälle, silä kirjan nimi kuuluisi ehdottomasti olla oikeassa asussaan toki "Seitsemän sortin kakut"!

Porkkana-ambrosiakakku, lähis.JPG

Ambrosia on kuin armoitettu oopperakuorolainen. Ei pääse liki koskaan eturiviin mutta puhtaasti muodostetuilla sulosoinnuillaan ja täsmällisesti osuvilla iskuillaan kuuluu tähtikaartin taustavaikuttajiin. Voisin vaikka kirjoittaa ambrosiakakusta novellisarjan, mutta jätettäköön se johonkin toiseen ajankohtaan. Nimittäin tätä ihanampaa ja helpompaa kakkua saa hakemalla hakea. Voi sulatetaan, munat ja sokeri vatkataan, kuivat aineet sekoitetaan ja lopuksi kaikki ainekset yhdistetään. Ja kaiken kruunaa sitruunan puraisema tomusokerikuorrutus, joka tekee kakusta vielä erityisen mehevän ja kostean.

Päätin haastaa tutun ambrosian kokeilulle, jossa lisään taikinaan saman verran mantelijauhoja ja vehnäjauhoja sekä erittäin hienoksi raastettua porkkanaa ynnä sen pariksi kardemummaa ja sitruunankuorta. Ja nyt ne karkeaa kaninkuiviketta jauhavat porkkanasirkkelit oitis pois käytöstä sillä tähän kakkuun tarvitaan tirskuvan kosteaa ja hienojakoista porkkanaraastetta!

Porkkana-ambrosiakakku, avattu.JPG

Ja katsokaa tätä upeaa väriä ja rakennetta! Manteli todella tekee temppunsa, samoin porkkanaraaste. Tuloksena on upottavan pehmeä mutta samalla voisulan rikastama kakku, josta on tylsyys kaukana.

Maistoin kakkua ensimmäisen kerran vastakuorrutettuna, leivontapäivänä. "Upeaa, fantastista!" mumelsin murut suupielistäni singahdellen. Otin lisää mutta samalla tajusin, että tieteellinen leivontaeksperimentti vaatii aina vetäytymiskokeen. Suljin loput kakusta aikaviiveellä lukittavaan holviini ja ajastin ovet aukeamaan vuorokauden päähän. 

POrkkana-ambrosiakakku.JPG

Koville otti odotus, mutta kyllä se kannattikin! Pieni vetäytyminen teki kakusta sensaatiomaisen hyvää. Sitruunainen kuorrutus oli mehevöittänyt kakkua vielä entisestään ja kardemumman maku nousi esiin huilumaisen kirkkaana.

Joten ambrosiakakussa on vastaus kevään kakkupulmiinne!

Tässä on syy siihen, miksi kotona on AINA oltava VOITA, MUNIA, SOKERIA, MANTELIJAUHOJA, SITRUUNAA JA KARDEMUMMAA sekä toki myös PORKKANAA! Ja mikäli sääkarttoja on uskominen, vappu taitaa olla kolea (kuinka yllättävää). Joten pientä sääapatiaa voi hyvin hoitaa keväisellä kakulla!

Ihanaa kevättä ja herkullista vappua!

Eleanora