Taatelikakku ja huuhkaja-1.jpg

”Näin horisontissa nousevan kerroskakkuja, ylenpalttisesti kuorrutettuja muffineita ja macarons-leivoksia!”

Taatelikakku muistuttaa minua eräältä seikkailujen matkalta. Isoisäni Laurentius von Smöör oli monen muun taitonsa ohella Lähi-Idän asiantuntija, jonka ansioihin lukeutuvat monet opastetut matkat näillä ihmiskunnan ikiaikaisilla alueilla. Päätin serkkujeni kanssa rekonstruoida erään vaelluskokemuksen ja lähdimme päiväretkelle hiekkadyynien keskelle. Minut tunnetaan erinomaisesti kootuista retkieväistä. Mutta tällä kertaa jouduin nöyrästi kokemaan sen, miltä tuntuu, kun herkut loppuvat autiomaassa!

Joko arvioimme matkan väärin tai sitten suunnistustaitomme olivat vähän ruosteessa. Määränpäänämme ollut herkullisista taateleistaan tunnettu keidas, jonka isoisäni oli merkinnyt kartalleen, tuntui olevan silkkaa bluffausta. Siihen päivään mennessä olin suhtautunut tarinoihin kangastuksista lähinnä huvittuneena. Kyseessähän on seikkailijoiden draamallinen tehokeino suurennella jälkikäteen kokemuksiaan. Mutta toden totta, näin omin silmin horisontissa nousevan kerroskakkuja, ylenpalttisesti kuorrutettuja muffineita ja macarons-leivoksia..

Pistin juoksuksi ja kehotin myös muita matkaseurueessa parantamaan tahtiaan. Loputtomalta tuntuneen hiekkajuoksun jälkeen meitä vastaanotti uskomaton näky autiomaan jo pimentyneessä illassa. En nähnyt jättimäisiä kerroskakkuja missään mutta sen sijaan olimme tulleet palmujen ympröimälle keitaalle. Sadat soihdut valaisivat reittiämme ja juhlakulkueessa meidät johdatettiin telttaan, jossa pitkät pöydät notkuivat taatelikakuista!

Nautimme tuntemattomien isäntiemme vieraanvaraisuudesta ja kiepsahdimme loppuillasta värikkäille tyynyille, kuin oravaiset ikään sammalvuoteelleen. Tämä oli se aarre, jonka isoisämme oli halunnut meidän löytävän! Siitä asti taatelikakulla on ollut sydämessäni erityispaikka. Mutta ei mistä tahansa aineksista leivottuna vaan taatelin täytyy sulautua muscovadosokeriin, kardemumman, kanelin ja neilikan kaltaisiin itämaan mausteisiin.

Talven tullen Helsingin residenssini lähettyville on kerääntynyt melkoinen lauma metsän eläimiä, jotka tietävät, että nostan parvekkeelleni makeita leivonnaisia jäähtymään. Mutta kauan ylistetty olkoon oma Babbikseni, jolla tätä luontaista huuhkaimen karismaa riittää säikyttämään ketut ja supikoiranpennut hieman loitommas taatelikakustani. Uskollinen palvelijani vartioi herpaantumatta, että pieninkään murena ei katoa vieraisiin suihin.

Mutta mikä makeuden vuosi tämä on ollutkaan! Olen syvästi liikutettu siitä, että juuri minut on valittu von Smöörien sukupuussa edustamaan sitä vehreää uutta oksaa, joka saa makeuden ilosanoman leviämään ennennäkemättömällä tavalla. 

Kuva: Sami Repo