Smöörit.jpg

"Parfyymin puutteessa, olen hieronut sichuaninpippuria ranteisiini ja kaulalleni, saavuttaen suurta suosiota seurapiireissäni!"

 

Jotkut puhuvat kaneliässistä. Minulle ne ovat aina Smöörejä. Nimittäin arvoisa, makeuden sanansaattajina toiminut von Smöörien sukuni on alkujaan näiden perinteikkäiksi muodostuneiden leivonnaisten taustalla.

Olen kertonut teille monet kerrat suuresti kunnioittamastani esi-isästäni, Babbis von Smööristä. Häntä on monien vaiheiden kautta kiittäminen, että nämä voin mureuttamat pikkuleivät ovat rantautuneet pysyvästi Suomeen.

Smöörien muoto on toki peräisin sukunimeni ensimmäisestä kirjaimesta. Nautiskelen antaumuksella näitä ympäri vuoden mutta näissä on jotain kutkuttavasti piparkakkuja muistuttavaa. Ohjeeseen nimittäin humautetaan reilu annos kanelia, neilikkaa, inkivääriä, maustepippuria - ja Silkkitien suloisinta tuontitavaraa. Sichuaninpippuria.

Joskus hieman vajavainen keskittymiskykyni tekee tepposet. Tätäkin erää leipoessani huomasin vasta jälkikäteen, että muotokieli kosiskeli enemmän Amerikan dollaria kuin kotoisaa S-kirjaintamme. Mutta minähän en moisiin epäolennaisiin lillukanvarsiin tarraudu!

Sichuaninpippuri aiheuttaa minussa liki riippuvuutta. Niin ihastuttava, moniulotteinen ja muuntautumiskykyinen on tämä pippuriruutapuun hedelmä. Itä-Aasiasta kotoisin oleva pippuriruutapuu (Zanthoxylum piperitum) on piikikäs puu, jonka marjat ovat väriltään ruosteenpunaisia. Itä-Aasiassa ja Kiinassa kasvavan puun parasta antia ovat nämä marjat, joista saadaan kuivaamalla sitruunaista, aavistuksen verran polttavaa maustetta. Nimensä se lienee saanut siitä, että etenkin Kiinan Sichuanin maakunnassa jalo mauste on suuresti arvostettu.

Silloin kun haluan nähdä erityisen paljon vaivaa makuelämykseni eteen, paahdan kuivatut sichuaninpippurit ensin kuivassa pannussa, annan jäähtyä ja jauhan sitten morttelissa haluamaani karkeusasteeseen. Suosittelen tätä lämpökäsittelyä, sillä se houkuttelee mausteesta esiin sen hedelmäisen, liki parfyymisen ulottuvuuden. Onpa joskus käynyt niinkin, että paremman parfyymin puutteessa, olen hieronut sichuaninpippuria ranteisiini ja kaulalleni, saavuttaen suurta suosiota seurapiireissäni.

Mutta näistä suuresti rakastamistani kekseistä saat lukea enemmän elokuun lopussa ilmestyvästä Maku-lehden uusimmasta numerosta. Pysy siis kuulolla!

Teitä murut suupielissäni tervehtien,

Eleanora

Smöörit, murut jäljellä.jpg

Kuvat: Satu Nyström