Smoothiet ovat ihania! tykkäämme apukokin kanssa käydä joogan jälkeen kauppakeskus Jumbon Jungle Juice Barissa hakemassa smoothiet iltapalaksi, mutta surraamme smoothieita myös kotikeittiössä. Viime sunnuntaina apukokki toivoi terveellistä smoothieita iltapalaksi ja minä toteutin toiveen. 

Tämä smoothie sopii myös kivasti Hävikkiviikon teemaan. Hävikkiviikkoa vietetään 8-14.9.2014. Kuluttajaliitto kumppaneineen kampanjoi ruokahävikin vähentämiseksi jo toista kertaa. Ensimmäisen kerran Hävikkiviikkoa vietettiin viime vuonna. 

Tiesitkö että suomalaiset kotitaloudet heittävät vuodessa henkeä kohdin keskimäärin 23 kiloa syömäkelpoista ruokaa roskiin? aikamoinen määrä, itse kauhistuin tästä tiedosta ja koin myös piston sydämessäni. Kaikki roskiin heitetty ruoka tarkoittaa myös kuormitusta ympäristölle ja nostaa perheiden ruokakuluja. Kotitalouksissa roskiin joutuva ruoka tarkoittaa rahassa keskimäärin 125 euroa henkeä kohti. Tällöin nelihenkinen perhe hukkaa vuodessa jopa 500 euroa. Huimia summia!

Hävikkiviikon tarkoituksena on saada ihmiset pohtimaan oman keittiön hävikkiä ja samalla herättää keskustelua sekä helppoja keinoja hävikin vähentämiseen. Ideoita herkullisiin hävikkiresepteihin löytyy Hävikkiviikon Facebook-sivuilta tai Instagramisa nimimerkillä @hävikkiviikko.

Reseptissä käytetyt banaanit olivat jo melkein itse kävelemässä biojäteastiaan, mutta ehdin kuin ehdinkin pelastamaan ne karulta kohtalolta ja ne pääsivät sulostuttamaan smoothieta. 

helppo smoothie.JPG

Hävikkiviikon lisäksi halusin kertoa teille että meillä on tänä vuonna hurahdettu chiasiemeniin, olen tilannut niitä Cocovin verkkokaupasta (rakastan verkkokauppoja!) ja kohta pussukan pohja jo häämöttää. Olen lisännyt siemeniä aamupuuroon, smoothieen, jogurttikulhoihin, salaattiin.. haluaisin seuraavaksi kokeilla niitä myös suolaisissa ruoissa. Esimerkiksi yhdessä suosikkikeittokirjassani, Superviljat-kirjassa, on monta kivaa chiareseptiä.

Chiasiemenet ovat todella terveellisiä. Ne sisältävät proteiineja, kasviöljyjä, kuituja ja mm. läjän eri vitamiineja. Suosittelen tutustumaan siemeniin!

Meillä on kotona lähes aina ainekset smoothieen, olemme turkkilaisen jogurtin suurkuluttajia, banaaneja on aina hedelmälautasella ja pakastimesta löytyy kesällä itsepoimittuja luomumansikoita. Joskus sujautan smoothieen vielä hunajaa. Nämä pienet lisukkeet, kuten chiasemenet ja tässä smoothiessa päällä koristeena olevat kaakaonibsit tuovat kivaa ekstraa smoothieen, mutta eivät toki ole pakollisia. 

Osallistutko sinä Hävikkiviikkoon?

 

Havikkiviikko_logo_orange_2014_RGB.jpg