Kävin lokakuun viimeisellä viikolla ensimmäistä kertaa elämässäni Unkarissa ja Budapestissa. Olin iloisesti yllättynyt kaupungin rentoudesta ja kaikista ihanista herkuista. Budapestiin haluan ehdottomasti uudelleen!

Matka alkoi torstaina epäinhimillisen aikaisin (mutta aamulennoissa on silti sitä jotain, pääsee heti reissuun) ja lensin Norwegianin aamulennolla Kööpenhaminan kautta Budapestiin. Otin lennon välilaskulla, jotta sain napattua mukaan matkalle ystäväni A:n joka asuu Kööpenhaminassa. 

Saavuimme Budapestiin jo aamupäivällä ja söimme lentokentällä välipalaa sillä aikaa kun odotimme kahden ystävän lentoa Dublinista. Siinä tuloaulassa odotellessamme tutustuimme myös aivan mahtavaan taksikuskiimme Josefiin, jonka olimme buukanneet hakemaan meidät kentältä jo etukäteen Air bnb-hostimme kautta. Meillä ei oikein ollut yhteistä kieltä tämän 70-vuotiaan herrasmiehen kanssa, mutta juttu luisti silti puolin ja toisin. 

Josef esitteli koko matkan lentokentältä asunnolle meille kaupunkia ja saimmekin aika kattavan sightseeing-kierroksen jo autossa. 

Ja asuntomme.. en tiedä miten kuvailisin upeaa asuntoamme, se oli palatsi! meillä oli käytössämme kolme makuuhuonetta, kaksi kylpyhuonetta, olohuone ja keittiö. Sijainti oli erinomainen myös. Kuvasimme asuntoa ja sen ihania yksityiskohtia joka päivä, koska sieltä löytyi aivan huikea määrä aarteita. Suosittelen vuokraamaan Helenin ja Frankin Guesthousen jos olet menossa Budapestiin. Asunnon vuokraaja, Anna, on todella mukava ja hänen kanssaan oli helppo sopia käytännönasioista ja muista yksityiskohdista. 

IMG_6962.JPG

IMG_6976.JPG

IMG_6973.JPG

Kaksi seurueestamme saapui vasta myöhemmin torstaina, joten veimme matkatavarat asunnolle ja lähdimme lounaalle kulman taakse. Saimme hostiltamme Annalta vinkin että siellä olisi Blue Tomato- niminen pubi, jossa olisi tarjolla paikallisia herkkuja. Menu oli aika laaja, mutta päätin mennä suosituksen mukaan eli tilasin Annan suosittelemaa ankankoipea ja haudutettua punakaalia uuniperunoiden ja ranskankerman kanssa. Mmm! todella hyvää! Tuhdin annoksen jälkeen olikin mukava mennä päiväunille. 

Illallispaikkamme oli torstaina Spiler Shanghai, jolla oli myös sisarravintola Spiler Original. Alkuperäiseen Spileriin ei saanut tehtyä pöytävarausta emmekä halunneet ottaa riskiä ettei isohkolle seurueellemme löytyisi pöytää, joten päädyimme varaamaan pöydän Spiler Shanghai-ravintolan puolelta. Ravintola oli todella hauska ja ruoka hyvää. Niin ja ne drinkit! hyviä nekin! 

Budapest 2014.jpg

Emme torstaina jaksaneet illallisen jälkeen kuin käydä yksillä drinkeillä ennen kuin sänky kutsui. Onneksi menimme ajoissa nukkumaan, sillä seuraavana päivänä kävelimme ristiin rastiin kaupunkia noin 15 km! Söimme aamiaisen asunnolla ja lähdimme kävelemään joenvartta kohteenamme kauppahalli

IMG_6927.JPG

IMG_6917.JPG

IMG_6918.JPG

Budapest on kaunis kaupunki, sää suosi ja askel oli kevyt kaupunkia ristiin rastiin kulkiessa.

IMG_6946.JPG

Niin ja siis, kävellessä tulee nälkä! pysähdyimme ostoskadun päähän makkaroille, osa leideistä kävi kaupoilla ja osa keskittyi hapankaaliin sekä hillittömän kokoiseen makkara-annokseen. 

IMAG4436.jpg

IMG_6947.JPG

Kauppahallin näkemistä olin todellakin odottanut! ihastuin palavasti chilinippuihin, ne olivat niin kauniita ja toinen toistaan kauniimpia väreissään. Ostinkin itselleni nipun chiliä kotiin muistoksi.

Budapestin kauduilta löytyi myös rakkautta..

IMG_6954.JPG

IMAG4419.jpg

IMG_6952.JPG

Kipusimme kävelypäivän päätteeksi Gellert-kukkulalle, josta ihailimme maisemia alas Budapestiin. Tulipa muuten hyvä pakaratreeni kun kipusimme rappusia ylös kukkulalle ja aiemmin syöty tuhti kakkupala tuli kulutettua matkalla ylös. Suosittelen katselemaan myös taakse kun kuljette Budapestin silloilla, pyöräilijät viuhuvat silloilla ohi tuhatta ja sataa. 

IMAG4454.jpg

Gellert-kukkulalle kivutessa löysin sydämen.

IMAG4463.jpg

Perjantai-illaksi olimme varanneet pöydän juutalaisesta ravintolasta nimeltä Macesz Huszarista, joka oli ehdottomasti yksi reissumme kohokohdista minulle. Eikä vähiten siksi että saimme oman salongin jossa saimme ruokailla oman seurueemme kesken! olipa hauskaa, emme ainakaan häirinneet muita asiakkaita käkätyksellämme, heh. 

Ja miksi ravintola oli mielestäni niin ihana? no siksi että sain siellä mielettömän ihanan annoksen hanhenmaksaa. Oioioioi, sitä söin suu muikeana! Eikä kanaschitzel-annoskaan jäänyt pahasti kakkoseksi. Ihastuimme kaikki myös suloisiin kurkkupurkkeihin, joissa tarjoiltiin schnitzel-annokseen kuuluva kurkkusalaatti. Tuli mieleen (ja ikävä!) mummola Saksassa.

Illalliselta suuntasimme ravintolaa vastapäätä olevaan Méter-baariin / pubiin josta sai ostaa drinkkejä metrin lankulla. Sitähän oli tietenkin päästävä testaamaan ja tilasimme lankullisen mojitoja. Hauikset pinkeinä kannoimme lankkumme pöytään ja ensiksi oli pakko ottaa läjä kuvia, tätä näkyä ei Suomessa näkisi koskaan. Hintaa lankullisella mojitoja oli 30 euroa ja yhteen lankkuun mahtui kymmenen drinkkiä.

Loppuillan vietimme mielenkiintoisella rauniobaarissa nimeltä Szimpla kert, joka oli todellinen elämys. Minulla ei harmi kyllä ole yhtään kuvaa baarista, kameran kaivaminen tungoksessa tuntui ylivoimaiselta, mutta klikkaa linkkiä ja kurkkaa miltä baarissa näytti. Rauniopubeissa oli ihanaa Berliini-fiilistä ja ne ovat yksi syy miksi haaveilen paluusta Budapestiin. 

Lauantaina energiaa oli vain kahteen asiaan: syömiseen ja kylpemiseen. Onneksi lauantai oli varattu juuri näille aktiviteeteille ja raahauduimme hieman uupuneina edellisillasta brunssille Bríos Cafehen jossa tilasimme ihan kaikkea mitä mieli teki. Itse tilasin mm. puolen litran tuorepuristetun greippi-appelsiinimehun, johan koheni olo! eikä ankka-homejuustobagelissakaan kyllä mitään vikaa ollut. 

IMAG4517.jpg

Päivän kohokohta oli lilluminen Szechnenyi-kylpylässä. Meitä helli sininen taivas ja kirpeä syyssää. Elämä tuntui heti helpommalta kun sai pulahtaa kuumaan, höyryävään veteen. Kävin myös hieronnassa (varattava etukäteen, mutta maksetaan vasta paikanpäällä), joka edesauttoi euforista olotilaa. Köllöttelimme kylpylässä muutaman tunnin ja palasimme virkistyineitä asunnolle. 

IMG_6957.JPG

IMG_6958.JPG

Kylpyläpäivän jälkeen oli ihana hakea välipalaa asunnon lähellä olevasta kebab-ravintolasta (sain taas iskeä hampaani gyrokseen, joka on suurta herkkuani). Rentouduimme muutaman tunnin asunnolla, yksi meistä luki muille ravintoloiden menuja ääneen ja huokailimme kilpaa herkullisen kuuloisille ruokalajeille. Päädyimme kohtuullisen kävelymatkan päässä olevaan Cactus Juice pubiin, joka oli jyrkkien rappusten alapäässä oleva kellariravintola. 

Ihmettelimme aluksi kun tuntui että ravintola oli aivan tyhjä ja istuimme keskenämme toisella puolella ravintolaa, pienen käytävän päässä, mutta taisimme olla vain aika aikaisin syömässä (varaus oli kello 19) koska myöhemmin ravintolaan tuli muitakin. Saimmepa ainakin baarimikon ja tarjoilijan täyden huomion ollessamme vielä keskenämme ravintolassa. 

IMAG4553.jpg

Ravintola oli todella kiva, palvelu pelasi ja ruoka oli maistuvaa. Jaksoimme vielä nauttia muutaman viimeisen illan drinkin ruokaillessa. Tilasimme pöytäseurueelle jaettavaksi muutaman alkupalalautasen ja se oli oikein monipuolinen. Tilasin pääruoaksi pubin oman burgeriannoksen, mutta podin pientä annoskateutta kun ihailin ystävän ankka-kasvisannosta sekä toisen ystävän täytettyjä kanafileitä. Itsehän olin tilannut vielä toiseksi alkupalaksi jaettavan lautasen lisäksi juustokulhon ja burgerin kylkeen pikkelöityä kurkkua ja kaalia, enkä lopulta saanut edes omaa annosta syötyä, mutta silti silmät vaelsivat toisten lautasille. Ahneella on kyllä tuskallinen loppu!

Sunnuntaina puolet seurueesta lähti jo aamupäivälennoilla kotiin, me Suomeen lentävät jäimme vielä päiväksi Budapestiin. Olimme suunnitelleet käyvämme kirpputorilla sekä pyörähtämässä ostoskadulla sekä tietenkin lounaalla. Kävimme juomassa aamukahvit asuntoamme vastapäätä olevassa kahvilassa, Cafe Jubileessa, ja ihastelimme hauskaa sisustusta. Katosta roikkui mm. polkupyörä ja ruokapöytä tuoleineen (allaoleva kuva ei siis ole väärinpäin)!

IMAG4569.jpg

Sitten etsimme vimmatusti taksia ja hetken käsienheiluttelun jälkeen saimmekin vapaan taksin. Ajoimme suoraan kirpputorille joka sijaitsi aivan edellispäivän kylpylän kulmilla kaupunginpuistossa. 

Kirpputoria oli kovasti kehuttu, vaikka se ei ollutkaan se suurin joka sijaitsee Budapestin keskustan ulkopuolella, mutta siellä oli vaikka mitä aarteita ja aika hassujakin juttuja välillä.

IMAG4585.jpg

Kirpputorilla myytiin paljon kuvia ja esineitä sota-ajalta, kodin siivoustarvikkeita oli myös monta kojullista sekä legoja ja feikkivaatteita. En päätynyt ostamaan mitään, vaikka hypistelinkin kauniita, vanhoja ruokailuvälineitä tovin sekä muutamaa isompaa esinettä mutta onneksi ystävät muistuttivat että matkalaukkuni oli jo täynnä. 

Kierreltyämme kirpputorilla aikamme, otimme taksin keskustaan ja kahvihetken jälkeen (käykää suloisessa My Little Melbourne-kahvilassa kahvilla) kävelimme markkinakadun läpi ostoskadulle ja vietimme hetken ostoksilla, tai no, minä katselin vierestä kun se matkalaukku oli tosiaan jo täynnä..

Jo ennen Budapestiin saapumista olimme kaikki himoinneet Hummusbarin hummusta. Harmillisesti emme päässeet kaikki sinne syömään, mutta kävimme muidenkin puolesta herkuttelemassa siellä sunnuntaina ennenkuin koti kutsui. Aijajai, tämä taisi olla kyllä reissun yksi lempparipaikoista! tilasin kuuden annoksen lajitelman ja otin vielä ruokaa mukaan evääksi ennen lentokentälle lähtöä, koska minulta jäi vielä yksi annos maistamatta paikanpäällä.

IMAG4612.jpg

Päiväunien ja hummuksen jälkeen Josef odottelikin jo meitä taksinsa kanssa ja kotimatka alkoi. Budapestin lentokentästä vielä sen verran, että tykkäsin sen sopivasta koosta ja selkeydestä, ainakin 2-terminaalissa kaikki löytyi samasta paikasta ja yläkerrassa oli myös mehubaari (jes!).