Joulu lähestyy! reilu kuukausi jouluun!

Vaikka en vielä pari vuotta sitten voinut varsinaiseksi jouluihmiseksi tunnustautua (suunta on tosin ollut positiivinen siitä saakka kun 30-vuoden rajapyykki alkoi lähestyä ja ylittyi), on kuitenkin asioita mitä olen tykännyt joulun lähestyessä tehdä vaikka meillä ei apukokin kanssa kotona kuusta olekaan tai kuunnella joululauluja. Tykkään kyllä kinkusta, itsetehdystä sinapista, äidin tekemää riisipuuroa on saatava joka vuosi ja joulukalenteri on toki myös ostettava.  

Me olemme karanneet apukokin kanssa yhtä joulua lukuunottamatta ulkomaille jouluksi. Olemme viettäneet joulua Ateenassa, Roomassa, New Yorkissa. Olemme siis viettäneet etukäteisjoulua perheiden kanssa, vaihtaneet lahjat etukäteen ja hypänneet lentokoneeseen. Ei ole siis ollut kauheasti intoa koristella kotia, saati paistaa kinkkua. Tänä vuonna aion kyllä reissusta huolimatta koristella kotia, edes vähän..

Joulujutuista yksi suosikkini on piparkakkutalotalkoot! keräännyimme nyt toista kertaa rakentamaan ja koristelemaan piparkakkutaloja ystävien kanssa.  Viime vuonna talkoot eivät toteutuneet aikataulusyistä, pidimme siis ensimmäiset talkoot toissavuonna. 

IMG_7063.JPG

Minulla on ystävä joka on todellinen piparkakkutalojen ammattilainen. Ensimmäisenä vuonna hän teki meille taikinan, kaavat ja paistoi vielä talotkin valmiiksi! meille muille jäi jäljelle vain koristelu. Yksi talkoolaisista sai koristella itselleen paloauton, se oli kyllä huikea!

Minun piti tosiaan jo sinä vuonna tehdä supervärikäs talo kummitytön avustuksella, mutta teimmekin hempeän prinsessatalon. Tänä vuonna päätin ottaa vahingon takaisin ja koristelin taloni kaikilla mahdollisilla karkeilla ja toinen talkoolainen hoiti hempeilyn. Muut talkoolaiset eivät meinanneet uskoa että toteutan uhkaukseni värikkäästä talosta, mutta lopputulos puhukoon puolestaan. 

IMG_7064.JPG

Ajanpuutteen vuoksi valmistimme talot tänä vuonna valmistaikinasta. Pakko sanoa, ettei valmistaikina kyllä voita P:n supertaikinaa millään, etenkin kun oma taloni mureni palasiksi kaksi päivää kasauksen jälkeen. Snif. 

IMG_7066.JPG

Tällä kertaa kaikki talkoolaiset osallistuivat taikinan kaulimiseen, palojen leikkaamiseen ja paistamiseen. Sitten koristelimme talot ja annoimme niiden levätä seuraavaan päivään jolloin kasasimme talot kukin omin käsin. Tunnustan, että olen kärsimätön ja melkein saimme apukokin kanssa perheriidan aikaiseksi (tai no, minä siinä lähinnä riitelin ja apukokki pidätteli naurua) kun minulla meni talon kasaushommissa aika pahasti hermot, olin todella oman mukavuusalueen ulkopuolella. Onneksi sain talon kuitenkin (edes hetkeksi) kasaan ja piparitaloporukan whatsup-ryhmä antoi tukea vaikeina hetkinä. 

IMG_7070.JPG

Vaikka en kovin luovaksi ihmiseksi itseäni yleensä voi kutsua, pakko sanoa että olin todella tyytyväinen koristeluihini. Etenkin katosta roikkuviin "jääpuikkoihin" jotka tein vaaleanpunaisesta narukarkista. Hah. 

Sain talon tosiaan kasaan, mutta jostain syystä palaset olivat niin löysiä ja talo romahti parhaista yrityksistäni huolimatta muutamaa päivää myöhemmin. Muiden talkoolaisten talot ovat edelleen pystyssä, osaako joku vinkata mistä voisi olla kyse? käytimme kaikki samaa taikinaa. 

Valmiista talosta ei harmillisesti ole muuta kuvaa kuin tämän linkin takana

IMG_7072.JPG

Ja ensi vuonna kokoonnumme jälleen talkoihin - haluan rakentaa piparkakkulinnan!

Onko siellä muita rakentajia? aikooko joku muukin siellä ruudun takana rakentaa piparkakkutalon tänä vuonna? suosittelen keräämään kokoon talkooporukan, porukalla taitelu on hauskinta, meillä oli myös 7-vuotias kummityttöni ja hänen veljensä mukana rakentelemassa taloja. 

Ps. kurkkaa linkistä Maku.fi:n piparkakkutalotaikinan resepti!