Apuva! olen hieman häpeissäni miten kauan minulla on kestänyt saada tämä postaus blogiin. Reissusta on jo 1,5 kuukautta ja täällä blogissa ei ole näkynyt matkafiiliksiä muutamaa ruokainspiraatiota lukuunottamatta. Mutta, nyt vihdoin vähän fiiliksiä ja ajatuksia New Yorkista. 

Vietimme toista kertaa joulua ja ensimmäistä kertaa uutta vuotta New Yorkissa. Asustelimme mielettömän ihanassa Williamsburgissa, aivan Bedford Avenuen kulmilla, joka pursusi ihania ravintoloita, kahviloita, pieniä putiikkeja, katutaidetta.. vaikka rosoinen Bushwick vei sydämeni ensimmäisellä reissullamme, oli Williamsburgissa sitä jotain. 

IMG_7398.JPG

P1010819.JPG

PC270175.JPG

Majoitumme jälleen Air b'n'b:n kautta, kuten viime kerrallakin. Asuntomme oli tällä kertaa ikivanhan talon ylimmärrä kerroksessa, asunnossa jossa oli vino lautalattia, vaaleanpunaiset seinät ja joka näytti kaikin puolin vintageliikkeeltä. Hyvin erilainen kokemus kuin viime vuotinen valokuvausstudio/loft jossa asuimme. Asunnossa oli kunnon jääkaappi, astioita ja keittiönpöytä, joten esim. take awayn tilaaminen, säilyttäminen ja syöminen oli vaivatonta. Asunnossa oli myös kunnollinen lämmitys, joten se oli oikein mukava tukikohta meille loman ajaksi. Yksi upeimmista hetkistä joka aamu oli se, kun astuimme kotimme  alaovesta ulos kadulle ja katsoimme oikealle, näimme Williamsburgin sillan. Se sykähdytti joka ikinen kerta kotoa lähtiessä tai sinne palatessa. 

Lomamme alkoi Brooklynin kiertokävelyllä, ensimmäisenä päivänä kuljimme ristiin rastiin Brooklyniä kunnes jalat ilmoittivat etteivät suostu kulkemaan enää metriäkään. Brooklyn on aivan ihana!

Muutama seuraava päivä lomalla meni apukokilla sairastellessa ja pääsimme testaamaan paikallisia lääkäripalveluja ja antibiootteja. Kaikki toimi erinaomaisesti ja lääkityskin oli niin kohdillaan, että apukokki oli onneksi joulupäivänä jo taas jalkeilla ja pääsimme hieman katselemaan Manhattaninkin näkymiä jalan. 

Onneksi jouluaattona hän jaksoi kävellä muutaman korttelin päässä olevaan Egg-ravintolaan, jossa nautimme rauhallisen jouluaaton brunssin. Taisinpa syödä siellä myös elämäni parhaan (ja isoimman!) french toast (köyhät ritarit) annoksen. Kyllä, tuo keko tuossa alla olevassa kuvassa keskellä pöytää ison voinokareen kera on juuri se äsken mainittu french toast annos. Annos myös korvasi hieman liian suolaisen biscuit & gravyn aiheuttaman harmituksen. Kun pääruokani osoittautui liian suolaiseksi, siirryin vaivattomasti syömään jälkiruokaa. Eggissä sai myös piirtää pöytäliinaan ja jokaisessa pöydässä oli purkillinen vahakyniä! pieni, mutta mielestäni oikein hauska yksityiskohta ravintolassa. 

IMG_7408.JPG

Olin tutkinut ravintolavalikoimaa todella hartaasti ennen lomaa ja olinkin tehnyt joitakin pöytävarauksia lomamme ajalle. Yksi niistä oli jouluaattoillalle, jolloin suhasimme Manhattanille taksilla ainoastaan syömään. Kuvia aaton ravintolasta ei ole, Confessional oli niin hämärästi valaistu ravintola, että minulla oli ilman silmälaseja vaikeuksia nähdä lautaselleni. Onneksi ruoka oli kuitenkin todella hyvää ja palvelu pelasi. Confessional on pieni ravintola ja sen "juttu" on, että asiakkaat saavat kirjoittaa tunnustuksensa ravintolan liitutauluseinille, rohkaisua tunnustuksiin saa baarin erinomaisista drinkeistä.. On pakko myöntää että näitä tunnustuksia oli oikein viihdyttävää lukea ruokaa odotellessa ja siemaillessa cocktailia. 

Päädyimme tälläkin reissulla Central Parkiin, jonka kautta kävelimme jonkin matkaa matkatessamme Harlemista takaisin keskikaupungille. Voi mikä auringonpaiste! unohdimme hetkeksi että olemme New Yorkissa joulukuussa. 

P1010077.JPG

Central Parkissa on 9000 puista penkkiä, joista noin kolmas on "adoptoitu". Voit adoptoida penkin ja saat pienen metallikyltin, johon voit kirjoituttaa haluamasi tekstin. Useat teksteistä saivat minulla kyyneleet silmiin, onnesta ja surusta, mutta joukossa oli myös hauskoja ja mysteerisiä kylttejä. Olen molemmilla reissuillamme jäänyt lukemaan penkkien tarinoita, niistä jää aivan erityinen fiilis. Halpaa penkin adoptointi ei ole, hinnat alkavat 7500 dollarista..

P1010061.JPG

P1010062.JPG

Central Park saa minut aina haaveilemaan reissusta New Yorkiin vähän lämpimäpänä vuodenaikana, haluaisin päästä sinne piknikille vielä joskus. 

PC270245.JPG

Ehdimme pyörähtämään myös Chelsea Marketissa, ensimmäistä kertaa. Itseäni kiinnosti vierailussa eniten Artists & Fleas-osio eikä niinkään ruoka (järkyttävää, tiedän. Puolustuksekseni voin sanoa että olimme juuri tulossa brunssilta). Chelsea Market on auki joka päivä ja sieltä ei ruokapaikat lopu kesken. Me vierailimme siellä lauantaina päivällä, jolloin paikka oli todella täynnä, joten suunnistimme suoraan hallin toiseen päähän missä pääsin hypistelemään ihania aarteita. Olen käynyt Williamsburgin Artists & Fleas-kirpparilla, mutta tällä kertaa se oli suljettu lomamme ajan, niin minun piti päästä sitten tähän Manhattanin versioon käymään. 

PC270247.JPG

Chelsea Marketista suunnistimme aurinkoisessa säässä High Linelle eli vanhasta junaradasta tehtyyn puistoon, joka mutkittelee autoteiden yllä. 

Manhattan_apfitzner (30).jpg

Löysimme High Lineltä aurinkotuolien ja aikamoisen ihmismäärän lisäksi sedän, joka myi pinhole photography-tekniikalla ottamiaan valokuvia. Ostimme kuvan Brooklyn Bridgestä kotiin muistoksi. High Linelle olisi voinut tuona kauniin joulukuisena päivänä ottaa eväät mukaan Chelsea Marketista ja syödä ulkona. PC270246.JPG

Kävelimme radan päästä päähän (kyllä, me kävelimme reissulla aivan valtavasti joka päivä) ja vaikka liikkeellä oli yllättävän paljon muitakin, oli mukavaa nähdä New York jälleen eri perspektiivistä.Voin vain kuvitella miten ihana paikka (ja täynnä!) High Line on lämpiminä vuodenaikoina. 

PC300677.JPG

Haaveilin jo edellisellä reissulla ateriasta Balthazarissa, mutta koska sinne täytyy tehdä pöytävaraus hyvissä ajoin, emme koskaan ehtineet tuohon Sohossa sijaitsevaan ranskalaiseen bistroon syömään. Tällä kertaa varasin meille pöydän jo syyskuussa ja silloinkin saimme pöydän aikaiseen illalliseen, klo 18, kahdelle. Ravintola muistutti meidän molempien mielestä hyvinkin paljon Anthony Bourdainin Les Hallesia, joka oli minulle edellisreissun suurin pettymys (jos ei lasketa mukaan apukokin maailman parasta juustokakkua), mutta tein onnistuneemmat ruokavalinnat tällä kertaa. Ravintolassa pääsee todella kylkikylkeen vierustoverin kanssa ja on todella kiehtovaa seurata kymmenien ja kymmenien tarjoilijoiden juoksua ympäri ravintolaa. Ravintola oli todella mukava kokemus, suosittelen lämpimästi. 

PC300692.JPG

PC260126.JPG

Muita ruokamuistoja New Yorkista ovat Salt & Charcoal-ravintolan kolmen merilevän wakamesalaatti, josta haaveilen edelleen. Eksyimme ravintolaan vähän sattumalta, se sijaitsee Bedford Avenuen varrella Williamsburgissa, aika lähellä myös suloista Whisk-keittiövälinekauppaa jonne oli pakko päästä nuuskimaan.

PC290532.JPG

PC290538.JPG

Kannattaa myös käydä kahvittelemassa legendaarisessa Little Italyn Caffe' Romassa, josta saa suussasulavia leivonnaisia. Älä hätkädä epäystävällistä palvelua, it's not you it's them. 

PC290588.JPG

Brooklynin parhaat pihvit saat syödäksesi El Almacen-ravintolassa, jonne kannattaa tehdä pöytävaraus. Kuvaan ei päässyt tällä kertaa 500 gramman pihvimme, vaan erinomaiset grillatut kasvikset, jotka tilasimme yhteiseksi alkupalaksi. Jälleen kerran osoitus siitä miten yksinkertaisista, mutta laadukkaista raaka-aineista saa tehtyä huipputason ruokaa. 

PC300635.JPG

Jos reissulla alkaa kyllästyttää ainaiset amerikkalaiset aamiaiset tai bagelit, suosittelen myös poikkeamaan pienessä Maison des Crepes-kahvilassa. Tämäkin kahvila oli Bedford Avenuen varrella. 

PC270332.JPG

Mainitsin jo aiemmin postauksessa Williamsburg Bridgen ja sen lisäksi kävelimme Brooklyn Bridgen yli Manhattanilta Brooklyniin päin. Matkan varrella oli aikamoinen turistiruuhka mutta kokemus oli sillit purkissa-fiiliksen arvoinen. Apukokki oli lukenut sillan historiasta hieman ennen kävelyämme ja sivisti minua minkä valokuvaukseltaan ehti. 

Viimeinen reissuiltamme oli uudenvuoden aatto ja olin varannut meille pöydän eräästä ravintolasta, jonka menulla mainittu foie gras-donitsi oli niin hauska yhdistelmä, että ihan uteliaisuudesta ravintolaan oli päästävä syömään. 

Do or Dine sijaitsee myös Bedford Avenuella, mutta taksimatkan päässä meidän kotikulmiltamme silti. Bedford Avenue on todella pitkä katu ja huomasin sen vasta kunnolla kun matkustimme ravintolaan. 

Uudenvuoden aattona ravintolassa tarjoiltiin oma uudenvuoden menu, johon kuului mm. tavattoman hyvä lehtikaalisalaatti, friteerattuja kukkakaalipalloja, flank steak ja jälkiruoaksi tuo kyseinen foie gras-donitsi. Ai miltä se kummallinen risteytys maistui? mielestäni lihapiirakan ja hillomunkin risteytykseltä. En osaa edelleenkään sanoa oliko se hyvää, mutta mielenkiintoista ainakin. 

PC310780.JPG

Discopallon välkkyessä pään yllä ja puheensorinan säestäessä ruokailua tämä oli oikein ihana vuoden viimeinen ateria. Ruoan jälkeen hyppäsimme taksiin ja kävimme katsomassa ilotulituksia Prospect Parkissa. Uudenvuoden aaton seikkailuissa ymmärsin ehkä vasta ensimmäistä kertaa kunnolla kuinka valtavan suuri Brooklyn on. Vielä on siis paljon nähtävää silläkin puolella jokea. 

Upea reissu jälleen kerran, kerrottavaa olisi niin paljon että saisin kirjoitettua New Yorkista varmasti kymmenen postausta. Ja mikä parasta, sinne on (edelleen) pakko päästä uudestaan. 

PC290563-001.JPG