Jouluterkkuja Saksasta!

Vietin erään leppoisan iltapäivän töiden jälkeen lähikaupungin, Mannheimin, joulumarkkinoilla. Olen viimeksi käynyt samoilla joulumarkkinoilla vuonna 2010 kun vietin isäni kanssa joulua vaarini luona.

Mannheimer Weihnachtsmarkt on yksi Saksan hienoimmista ja suurimmista joulumarkkinoista. Markkinoilla on n. 200 kojua, joissa myydään käsitöitä, gluhweiniä, makkaraa, kartoffelnpuffereita (joko omenahillolla tai valkosipulikastikkeella), suklaata, kookospalloja, piparkakkuja, maissia tikussa, joulukoristeita, mausteita, liköörejä, makkaroita.. kaikkea!

Olin itse ajattelemattomasti syönyt lounaaksi ensin pari bratwurstia ja mummun ihanaa perunasalaattia, oli muuten tekeminen että sain kaikki haluamani herkut mahtumaan vatsaan joulumarkkinoilla!

Mannheimin joulumarkkinat ovat auki 26. marraskuuta alkaen aina aatonaattoon saakka.

Pictures-001.jpg

Paras aika käydä tuntui olevan alkuiltapäivä, kun tungos markkinoilla ei ollut ihan mahdoton vielä ja oli vielä vähän valoakin. Sää oli vain niin harmillisen harmaa että kuvat ovat aika synkkiä. Tunnelma markkinoilla oli onneksi kaikkea muuta kuin synkkä. Musiikki soi, karuselli pyöri (jos olisi ollut hieman lämpimämpi olisin hypännyt kyytiin!), ihmiset ihastelivat joulukoristeita ja herkuttelivat. Minusta oli suloista että jopa roskatynnyrit oli koristeltu jouluisiski, saksalaiset osaavat kyllä ottaa huomioon kaikki yksityiskohdat.

Jos sukellat sisätiloihin, pieniin kauppoihin, joissa myydään joulukoristeita, et malta poistua kaupasta lainkaan. Olisin voinut viettää lämpimässä aikaa enemmänkin kauniita koristeita hipelöiden.

Kookospallerot suklaakuorrutteella ovat minulle tuttuja jo lapsuudestani Suomesta. Isän kanssa ostimme kahvilasta palleroita ja jaoimme ne.

Kartoffelpuffer  on suurta herkkuani ja etenkin valkosipulikastikkeella. Ai että kun saa höyryävän perunapannukakun käsiinsä kirpeässä talvisäässä. En pysty sanoin kuvailemaan. Sain myös reseptin serkultani tähän herkkuun ja aion hemmotella apukokkia kotona perunapannukakuilla. Kolme kuumaa pannukakkua kastikkeella kustansi 3,50 euroa.

Markkinoilla silmiin pistää myös se, että siellä käytetään hyvin vähän kertakäyttöastioita. Esim. keitot tarjoillaan kunnon kulhossa, gluhweinia saa oikeasta Mannheimer Weihnachtsmarkt-mukista, jonka voi lunastaa panttia vastaan.

Ruokaa markkinoilla on yksinkertaisesti niin paljon tarjolla, että suosittelen jättämään aamiaisen ja lounaan väliin jos olet suuntaamassa saksalaisille joulumarkkinoille.

Höyryävät kastanjakojut houkuttelivat myös, mutta olin kaikenkaikkiaan niin ähkyssä etten saanut enää suupalaakaan alas. Suurena maissinystävänä en voinut ohittaa maissikojua, jossa myytiin maissintähkiä tikussa. Maissit valeltiin voilla ja suolattiin.

Sain maistella myös seuralaisteni herkkuja, mm. jättiläismäisiä lehtitaikinapalleroita jotka on valeltu suklaalla (kuvassa alhaalla vasemmalla), salamitikkuja, lisää bratwurstia. Seisomme myös jonkin aikaa ihastelemassa suklaasta tehtyjä työkaluja (kuvassa ylhäällä keskellä), miten hienoja ja aidon näköisiä. En itse varmaankaan malttaisi moisia edes syödä.

Täältä voitte käydä katsomassa lisää kuvia markkinoista tapahtuman virallisilta sivuilta.

TOP 3 tärpit saksalaisille joulumarkkinoille

  1. Kartoffelpuffer
  2. Gluhwein
  3. Suklaalla kuorrutetut kookospallot

Ovatko saksalaiset joulumarkkinat tuttuja muille siellä ruudun takana?

Vaikka itse vasta opettelen jouluihmiseksi, vie näiden markkinoiden tunnelma aina mukanaan ja huomaan haaveilevani joulukuusesta jonka saisin koristella. Ehkä ensi vuonna..