Bocuse dOr-1141828.jpg

Bocuse dOr-1141829.jpg

Tätä hurjannäköistä kalaa pääsin maistelemaan toissaviikolla eräällä hyvin erityisellä illallisella. Kysessä sammen sukulaiskala sterletti, joka on yksi kokkimaailmanmestaruuskisojen (Bocuse d'Or) Budapestin osakilpailun raaka-aineista. 

Bocuse dOr-1141831.jpg

Bocuse dOr-1141840.jpg

Pääsin samaan keittiöön seuraamaan Suomen edustajan Eero Vottosen ja hänen assistenttinsa Miikka Mannisen työskentelyä ja valmistautumista seuraavaan osakilpailuun, joka pidetään Budapestissa toukokuussa 2016. Bocuse d'Or on kokkien maailmanmestaruuskilpailu ja sitä on järjestetty jo vuodesta 1987. Suomi on ollut mukana kisassa jo 12 kertaa ja kaudella 2015-2017 Suomea edustaa kisassa Eero assistenttinsa Miikan kanssa. 

Kisa on vaativa jo valmistautumisvaiheessa. Eero kertoi että kilpailulle on omistauduttava kahden vuoden ajaksi kokonaan. Assistentin ja kokin suhde on tiivis, kokkikilpailu on tosin Miikallekin tuttu jo aiemmilta vuosilta, nimittäin tämä vasta 19-vuotias ravintolakoulu Perhosta valmistunut nuori kokki avusti Suomen kokkimaajoukkuetta jo vuosina 2014-2015. 

Eero totesikin että tähän kilpailuun osallistuessa täytyy olla intohimoa ammattiinsa ja kilpailua kohtaan. 

Suomen kisaedustaja Eero ja hänen assistenttinsa Miikka ovat aloittaneet kisoihin valmistautumisen ja muutama onnekas bloggaaja pääsi kurkistamaan harjoittelukeittiöön ja maistelemaan Eeron ja Miikan loihtimia herkkuja osakilpailun raaka-aineista. Totean jälleen olevani hurjan onnekas kun sain kutsun tälle illalliselle. 

Sterletti on Eerolle uusi tuttavuus ja hän totesikin että nyt on reilu 3 kk aikaa opetella käyttämään ja käsittelemään tätä erikoista kalaa. Bloggajakollega Anikolle kala oli tuttu, sampi on Unkarissa vähän kuin meillä hauki. Eero savusti meille sammen ja se olikin erinomaista. Sampi on siitä hassu kala, että se erittää eräänlaista limaa vielä kuolemansa jälkeen, joten nuo mustat hanskat ovat todella tarpeen kalaa käsitellessä. Lisäksi kala vaatii huolellisuutta ja taitoa kypsennyksessä. 

Bocuse dOr-1141842.jpg

Bocuse dOr-1141844.jpg

Bocuse dOr-1141860.jpg

Toinen kisan raaka-aineista on saksanhirvi ja sen vasan takaneljännes. Tämä onkin Eerolle tutumpi ja mieluinen raaka-aine. Oli hienoa nähdä ammattilaisen käsittelevän lihaa, en usko että olisin itse saanut lihasta aikaiseksi muuta kuin hakkelusta.

Eero kyllä kutsui rohkeita keittiöön kokeilemaan raaka-aineiden käsittelyä, mutta harvinaista kyllä kaikkia taisi vähän ujostuttaa, kun kukaan ei vetänyt hanskoja käteen ja lähtenyt keittiöön touhuamaan. Keskityimme sen sijaan kuvaamiseen..

Bocuse dOr-1141851.jpg

Bocuse dOr-1141852.jpg

Saksanhirvi kypsennettiin vesihauteessa ja Eero loihti siihen potkua ja makua grillaamalla. Olipa muuten kesäinen tunnelma keittiössä kun harjoituskeittiö täyttyi savusta, tuli aivan juhannusfiilis.

Bocuse dOr-1141877.jpg

Bocuse dOr-1141878.jpg

Bocuse dOr-1141881.jpg

Alkupalapöytä notkui herkkuja.. pääsimme maistamaan savustettua sampea, piimärieskaa, savustettua valkuaista tillillä höystettynä, pikkelöityjä kasviksia (siis ne kukkakaalit, apua, söin varmasti useamman ihmisen annoksen niitä - sori kanssaruokailijat!), kaviaariemulsiota (kaviaari on myös Budapestin kisojen raaka-ainelistalla) ja itsetehtyä voita. 

Bocuse dOr-1141865.jpg

Bocuse dOr-1141867.jpg

Bocuse dOr-1141875.jpg

Maha meinasi jo alkupalojen aikana ratketa kun oli pakko santsata

Bocuse dOr-1141886.jpg

Pääsimme myös seuraamaan Miikan valmistaman suolakuoressa kypsennetyn sellerin avaamimsta, joka oli erinomaista ja valmistustapa kiinnosti bloggaajia kovasti.

Saksanhirven lisäksi pääruokapöydässä oli puikulaperunoista tehtyä muusia, ruusukaalia tyrnillä ja puolukalla maustettuna sekä fermentoituja mustaherukoita (joihin rakastuin palavasti), karhunlaukkavoita, ruskistettua voita ja häränhäntä-peuralientä sekä selleriä jonka Miikka taikoi suolakuoresta. 

Bocuse dOr-1141910.jpg

Bocuse dOr-1141915.jpg

Bocuse dOr-1141916.jpg

Bocuse dOr-1141926.jpg

Olin sanaton ähkystä ja onnesta tämän jälkeen. Mitä upeita makuja, harvoin pääsee syömään näitä raaka-aineita ja näin upeaa ruokaa. 

Bocuse dOr-1141933.jpg

Bocuse dOr-1141934.jpg

Eero hieman vihjaili että jälkiruoka ei olisi keveimmästä päästä myöskään ja tämä oli kyllä aivan totta.. tattaribriossi suolakaramellilla ja omenalla  sekä maitojäätelöllä jossa oli paahdettua hiivaa oli kyllä tuhti setti. Mutta jälkiruoka menee onneksi aina eri mahaan...

Illallisella tarjoillut ruoat eivät ole samoja joita kisassa tullaan tarjoilemaan, mutta Eero lupaili että samoja elementtejä voi löytää maistelemistamme annoksista sekä kisa-annoksista, Eeron tavoitteena on saada kisaruokiin suomalaisia makuja suoraan metsästä. Olisipa muuten upeaa päästä kisapaikalle kannustamaan Eeroa! 

Aivan huikea ilta. Kiitos Eero ja Miika, kiitos Marille kutsusta ja kiitos ihanat bloggaajakollegat illasta.