Muistatteko vielä kun kerroin teille 4 tähden illallisista? jos ette, ei hätää. Kertaan mistä on kyse, jotta myös uudet lukijat pääset kärryille mistä on oikein kyse. 

Kolme vuotta sitten aloitimme hauskan "leikkimielisen" kisailun nimeltä 4 tähden illalliset. Idea on varmasti monelle tuttu TV:stä? tiivistettynä kyse on siis siitä että meillä viisi pariskuntaa kukin kokkaa vuorollaan illallisen muille ja illallinen arvostellaan / pisteytetään ja kauden lopuksi julistetaan voittaja. 

Tänä vuonna pyörähti käyntiin kolmas kierros tätä hauskaa perinnettä! ensimmäisenä vuonna menimme perinteisellä kaavalla, eli pariskunnat kokkasivat kolmen (tästä kyllä vähän lipsuttiin...) ruokalajin illallisen muille ja järjestivät mahdollisesti jotain ohjelmaa. Seuraavalla kaudella muut saivat päättää mitä syödään eli järjestävä pariskunta sai sähköpostilla tietyiltä henkilöiltä ruokatoiveet, muut kuin sähköpostin lähettäjät eivät tienneet mitä ruokaa on toivottu. Se oli hauskaa ja aika haastavaakin. 

Tänä vuonna homma pistettiin kokonaan uusiksi ja arvoimme, yhtä paria lukuunottamatta, kaikille uudet, salaiset parit. Arvoimme samalla myös salaiset tapaamispaikat tuleville pareille ja eräänä lokakuisena iltana, viime vuonna, tapasin parini lähi-Chico'sin edessä. En siis etukäteen tiennyt kuka oli minua tulossa tapaamaan. Olipa jännittävää!

Pakko sanoa että yhtä jännittävää oli yrittää selvittää kuka kenenkin pari oli, odottaa seuraaviin illallisiin jotta pari selviäisi ja pitää oma pari salaisuutena. Toki jossain vaiheessa kautta oli jo mahdollista päätellä kuka kenenkin pari oli ja koska olimme parini kanssa viimeisiä, tiesivät kaikki toki ketkä illalliset kokkaisivat. 

Koska illallisemme oli viimeisenä ehdimme myös suunnitella iltaa lähes vuoden. Se vasta kivaa olikin ja keksimme vaikka mitä kivaa vieraiden päänmenoksi. 

Kauden päätösillallisen teema oli jumalten juhla. Jokainen vieras nimettiin kreikan jumalien mukaan, kutsut toimitettiin jumalille henkilökohtaisesti käärössä, jonka jälkeen vierailla oli kaksi viikkoa aikaa ennen illallisia päästä sisälle rooliinsa. Nimien keksiminen jokaiselle oli valtavan hauskaa!Illallispöydässä istuivat mm. Dionysos, Afrodite, Eos, Pan, Hermes, Gaia..

Illallisten ruoka syötiin kaikki käsin banaaninlehdiltä tarjoiltuna. Idea oli mielestäni hauska ja haastava, mutta muutamassa kohtaa jouduimme muuttamaan menua, koska törmäsimme käytännön ongelmiin kun pohdimme tarkemmin ko. ruokaa sekä miten se syötäisiin käsin.

4 tähden illalliset3.jpg

Löysin banaaninlehdet Vihannespörssistä, ostimme pyöreitä lehtiä sekä paketin lehtipötköä josta leikkasimme lautaset pääruoalle. 

Pöydät koristelimme syksyn lehdillä ja viinirypäleillä sekä kynttilöillä.

4 tähden illalliset4.jpg

Meillä on ruoan lisäksi tarjolla jello shotteja jotka teimme sitruunan - ja limenkuoriin. Nam. En ole suuri liivatteen ystävä, mutta tässä tarkoituksessa se maistuu. Nämä olivat mielestä oikein hauska lisä illallisiin. Idea löytyi Pinterestistä. 

Yksi hauskimmista ruokalajeista oli mielestäni koverrettuun kurkkuun kaadettu gazpacho. Kurkkujen kovertamisessa meni tovi mutta oli se kyllä sen arvoista. Kurkusta saa tehtyä hauskan shottilasin, muistakaa vaan valita kaupasta ne suorimmat kurkut, muuten homma menee haastavaksi. 

4 tähden illalliset5.jpg

Harmittelen ettei minulla ole kuvaa alkudrinkistä, mutta voitte käydä kurkkaamassa täältä kuvan. Eli alkujuomaksi tarjoiltiin omenan kuoresta omenasiideri-liköörijuoma (kylmä) sekä koristeena kanelitikku. Koversimme omenat hyvissä ajoin, niiden kanssa joutuu olemaan hieman varovainen ettei vahingossa puhkaise omenaa. 

Kuvat eivät ole postauksessa tarjoilujärjestyksessä, joten kerron välissä parmesaanilusikoista (vasemmalla yläkulmassa), jotka tarjottiin keittiön tervehdyksenä. Mikä nerokas idea ja helppo toteuttaa! suosittelen ihastuttamaan seuraavat illallisvieraat näillä lusikoilla. Kaikessa yksinkertaisuudessaan teimme lusikat siten, että leikkasimme parmesanjuustolla maustetusta voitaikinasta lusikan muotoisia taikinapaloja. Ne aseteltiin foliosta ja leivinpaperista tehdyn rullan päälle, jotta saisimme lusikan varteen kaaren. Lusikat paistuivat uunissa reilu 10 minuuttia, jonka jälkeen ne jäähdytettiin ja tarjoiltiin dippikastikkeen kanssa. 

Lusikoiden jälkeen alkoi virallinen illallinen, jonka ensimmäinen ruokalaji oli filokupissa tarjoiltu kreikkalaistyyppinen salaatti. Teimme filokupit muffinssivuoassa ja täytimme ne feta-oliivitahnalla, jonka päälle kasasimme kurkkua, tomaattia, sipulia ja kanaa. 

Pääruoka olikin hieman tuhdimpi setti, tosin tuskin pääruokaan mennessä kukaan oli nälkää nähnyt, ruoka ei näiltä illallisilta todella loppunut kesken!

Kysyin kontaktihenkilöltäni Familialta että mikäs olisi paras käsinsyötävä lihaherkku, joka olisi tarpeeksi tuhti ja sain vastaukseksi Angust t-luupihvi. Oikeassa olivat! huhheijaa minkä kokoiset pihvit, näillä lähti isommallakin miehellä nälkä. Kiitos vinkistä ja pihveistä Familialle! 

4 tähden illalliset7-001.jpg

Koska pihvit piti saada syötyä ilman veistä ja haarukkaa, paistoimme niihin kauniin pinnan ja hauduttelimme lihaa uunissa lihaliemessä. Näin liha irtosi kauniisti luusta ilman että ruokailuvälineitä tarvittaisiin. Ylläolevasta kuvasta näette miten elegantisti bloggaaja iski hampaansa pihviin. 

Pihvien seurana tarjosimme pienissä grillivartaissa kokonaisia perunoita, jotka marinoitiin yön yli sekä sipulikuppeja, joissa oli smetanaa ja mätiä. Teimme myös kurkkurullia, joihin rullattiin avokadoa ja lohta. 

4 tähden illalliset6.jpg

Jälkiruoasta on harmillisesti myös vain kaksi kuvaa. Ylläolevissa kuvissa on pakastetut banaaninpalat suklaakuorrutteella ja nonparelleilla. Näiden lisäksi meillä oli minipavlovat ja passionhedelmän kuoresta tarjoiltu passionhedelmä - mangosmoothie. 

Jumalten juhla - menu

Alkudrinkki: omena-liköörijuoma 

Keittiön tervehdys: parmesaanilusikka + dippi

Alkupala: filokuppi feta-oliivitahnalla, kasviksilla ja kanalla

Välishotti: Gazpacho kurkussa

Välishotti 2: jello-shot

Pääruoka: Angust t-luupihvi, perunavarras, sipulikuppi smetanalla ja mädillä sekä kurkkurulla lohella ja avokadolla

Jälkiruoka: minipavlova, kuorrutetut banaanit, passionhedelmä-mangosmoothie

Tällainen oli siis kolmannen kauden päätösillallisen menu. Syömisen välissä ehdimme toki touhuta muutakin!

Ohjelmanumeroina illallisilla oli limbo (ennen pääruokaa) ja ennen jälkiruokaa vieraille annettiin valotikkuja, joista heidän piti askarrella pareittain asusteita itselleen. Loppuillan vietimmekin sohvalla kierien ja vatsojamme pidellen. 

Kolmas kausi saatiin näillä herkuilla päätökseen, olipa hauska kausi jälleen kerran. Tammikuussa kokoonnumme tulosillalliselle ja julkistamme kolmannen kauden voittajaparin. Jännittävää!

Seuraavaa kautta odotellessa..

ps. voit käydä kurkkaamassa molempien vanhojen blogien puolelta edellisiä illallisia!

Pahoittelen kuvien sekalaista laatua, kuvat ovat sekaisin kännykällä ja kameralla otettuja. Illallisen valmistelu ja tarjoilu oli sen verran vauhdikasta puuhaa että kuvaaminen jäi ihan kakkoseksi.