KATSOMASI RESEPTIT

Bocuse d'Or ja täydellinen illallinen

 

Bocuse dOr-1141828.jpg

Bocuse dOr-1141829.jpg

Tätä hurjannäköistä kalaa pääsin maistelemaan toissaviikolla eräällä hyvin erityisellä illallisella. Kysessä sammen sukulaiskala sterletti, joka on yksi kokkimaailmanmestaruuskisojen (Bocuse d'Or) Budapestin osakilpailun raaka-aineista. 

Bocuse dOr-1141831.jpg

Bocuse dOr-1141840.jpg

Pääsin samaan keittiöön seuraamaan Suomen edustajan Eero Vottosen ja hänen assistenttinsa Miikka Mannisen työskentelyä ja valmistautumista seuraavaan osakilpailuun, joka pidetään Budapestissa toukokuussa 2016. Bocuse d'Or on kokkien maailmanmestaruuskilpailu ja sitä on järjestetty jo vuodesta 1987. Suomi on ollut mukana kisassa jo 12 kertaa ja kaudella 2015-2017 Suomea edustaa kisassa Eero assistenttinsa Miikan kanssa. 

Kisa on vaativa jo valmistautumisvaiheessa. Eero kertoi että kilpailulle on omistauduttava kahden vuoden ajaksi kokonaan. Assistentin ja kokin suhde on tiivis, kokkikilpailu on tosin Miikallekin tuttu jo aiemmilta vuosilta, nimittäin tämä vasta 19-vuotias ravintolakoulu Perhosta valmistunut nuori kokki avusti Suomen kokkimaajoukkuetta jo vuosina 2014-2015. 

Eero totesikin että tähän kilpailuun osallistuessa täytyy olla intohimoa ammattiinsa ja kilpailua kohtaan. 

Suomen kisaedustaja Eero ja hänen assistenttinsa Miikka ovat aloittaneet kisoihin valmistautumisen ja muutama onnekas bloggaaja pääsi kurkistamaan harjoittelukeittiöön ja maistelemaan Eeron ja Miikan loihtimia herkkuja osakilpailun raaka-aineista. Totean jälleen olevani hurjan onnekas kun sain kutsun tälle illalliselle. 

Sterletti on Eerolle uusi tuttavuus ja hän totesikin että nyt on reilu 3 kk aikaa opetella käyttämään ja käsittelemään tätä erikoista kalaa. Bloggajakollega Anikolle kala oli tuttu, sampi on Unkarissa vähän kuin meillä hauki. Eero savusti meille sammen ja se olikin erinomaista. Sampi on siitä hassu kala, että se erittää eräänlaista limaa vielä kuolemansa jälkeen, joten nuo mustat hanskat ovat todella tarpeen kalaa käsitellessä. Lisäksi kala vaatii huolellisuutta ja taitoa kypsennyksessä. 

Bocuse dOr-1141842.jpg

Bocuse dOr-1141844.jpg

Bocuse dOr-1141860.jpg

Toinen kisan raaka-aineista on saksanhirvi ja sen vasan takaneljännes. Tämä onkin Eerolle tutumpi ja mieluinen raaka-aine. Oli hienoa nähdä ammattilaisen käsittelevän lihaa, en usko että olisin itse saanut lihasta aikaiseksi muuta kuin hakkelusta.

Eero kyllä kutsui rohkeita keittiöön kokeilemaan raaka-aineiden käsittelyä, mutta harvinaista kyllä kaikkia taisi vähän ujostuttaa, kun kukaan ei vetänyt hanskoja käteen ja lähtenyt keittiöön touhuamaan. Keskityimme sen sijaan kuvaamiseen..

Bocuse dOr-1141851.jpg

Bocuse dOr-1141852.jpg

Saksanhirvi kypsennettiin vesihauteessa ja Eero loihti siihen potkua ja makua grillaamalla. Olipa muuten kesäinen tunnelma keittiössä kun harjoituskeittiö täyttyi savusta, tuli aivan juhannusfiilis.

Bocuse dOr-1141877.jpg

Bocuse dOr-1141878.jpg

Bocuse dOr-1141881.jpg

Alkupalapöytä notkui herkkuja.. pääsimme maistamaan savustettua sampea, piimärieskaa, savustettua valkuaista tillillä höystettynä, pikkelöityjä kasviksia (siis ne kukkakaalit, apua, söin varmasti useamman ihmisen annoksen niitä - sori kanssaruokailijat!), kaviaariemulsiota (kaviaari on myös Budapestin kisojen raaka-ainelistalla) ja itsetehtyä voita. 

Bocuse dOr-1141865.jpg

Bocuse dOr-1141867.jpg

Bocuse dOr-1141875.jpg

Maha meinasi jo alkupalojen aikana ratketa kun oli pakko santsata

Bocuse dOr-1141886.jpg

Pääsimme myös seuraamaan Miikan valmistaman suolakuoressa kypsennetyn sellerin avaamimsta, joka oli erinomaista ja valmistustapa kiinnosti bloggaajia kovasti.

Saksanhirven lisäksi pääruokapöydässä oli puikulaperunoista tehtyä muusia, ruusukaalia tyrnillä ja puolukalla maustettuna sekä fermentoituja mustaherukoita (joihin rakastuin palavasti), karhunlaukkavoita, ruskistettua voita ja häränhäntä-peuralientä sekä selleriä jonka Miikka taikoi suolakuoresta. 

Bocuse dOr-1141910.jpg

Bocuse dOr-1141915.jpg

Bocuse dOr-1141916.jpg

Bocuse dOr-1141926.jpg

Olin sanaton ähkystä ja onnesta tämän jälkeen. Mitä upeita makuja, harvoin pääsee syömään näitä raaka-aineita ja näin upeaa ruokaa. 

Bocuse dOr-1141933.jpg

Bocuse dOr-1141934.jpg

Eero hieman vihjaili että jälkiruoka ei olisi keveimmästä päästä myöskään ja tämä oli kyllä aivan totta.. tattaribriossi suolakaramellilla ja omenalla  sekä maitojäätelöllä jossa oli paahdettua hiivaa oli kyllä tuhti setti. Mutta jälkiruoka menee onneksi aina eri mahaan...

Illallisella tarjoillut ruoat eivät ole samoja joita kisassa tullaan tarjoilemaan, mutta Eero lupaili että samoja elementtejä voi löytää maistelemistamme annoksista sekä kisa-annoksista, Eeron tavoitteena on saada kisaruokiin suomalaisia makuja suoraan metsästä. Olisipa muuten upeaa päästä kisapaikalle kannustamaan Eeroa! 

Aivan huikea ilta. Kiitos Eero ja Miika, kiitos Marille kutsusta ja kiitos ihanat bloggaajakollegat illasta. 

Kvinoa-linssipata

Meillä on nyt selkeästi menossa hurja linssi ja kvinoa-kausi. Olen aivan hurahtanut GoGreenin punaisiin linsseihin ja kvinoaakin on näkynyt lautasilla pitkästä aikaa. Kvinoa on näppärä raaka-aine, keitä iso satsi ja käytä pitkin viikkoa eri ruokien lisukkeena. Se käy hyvin lämpimiin ja kylmiin ruokiin, salaatteihin, pataruokiin, kasvispihveihin. Mahdollisuudet ovat rajattomat! saman monipuolisuuden olen huomannut punaisten linssien kanssa. 

kvinoa-linssipata-1171987.jpg

Damn Delicious-blogista löysin ihanan meksikolaishenkisen kvinoa chilin reseptin. Minulla oli sopivasti jäänyt kvinoaa yli aiemman postauksen salaatista ja sain käytettyä sen tähän lounaaseen. 

kvinoa-linssipata-1171992.jpg

Olen heikkona meksikolaisiin makuihin, kaikki missä on limeä, avokadoa, juustoa, ranskankermaa, maistuu minulle erinomaisesti. Korianteria unohtamatta! nämä lisukkeet antoivat kivaa meksikolaista vivahdetta tälle padalle. Miksei tämä pata sopisi myös tacojen ja tortillojen kasvistäytteeksi?

Pataruoat sopivat muutenkin nyt tähän talviseen pakkaskauteen. On hauskaa testailla myös lihattomia patoja, linssit ovat siihen oiva tapa, jos esim. pavut eivät maistu. Apukokilla rakkaus papuihin ei ainakaan ole vielä syttynyt, siksi jätin alkuperäisen reseptin pavut pois ja tein padasta ruokaisen linssien avulla. 

kvinoa-linssipata-1171993.jpg

Olen kyllä nauttinut suunnattomasti tästä ihanasta kunnon talvesta mikä meitä on hellinyt viime viikkoina. Lumikinokset, auringonpaiste ja kipakka pakkanen vie voiton edellisien talvien mustista ja sateisista päivistä. 

Eli ensi viikonloppuna padat porisemaan!

Kahden suklaan keksit

Viime viikonloppuna innostuin taas leipomaan. Heräsin sunnuntaiaamuna tunteeseen, että nyt on saatava keksejä. Sellaisia amerikkalaisia, sitkeitä, pehmeitä keksejä joissa on suklaata. Kuten luvattu, täällä ei juuri kevennellä! sopivassa suhteessa terveellisiä herkkuja ja sitten niitä herkkuja..

Ei auttanut kuin ryhtyä tuumasta toimeen, nämä keksi-intohimot kun eivät lopu ellei asialle tee jotain..

tuplasuklaakeksit-1171955 – kopio.jpg

Eli Kitchen Aid surisemaan ja hommiin. Alla näette kuvasta miten murskaan suklaat kekseihin, hah. 

tuplasuklaakeksit-1171958 – kopio.jpg

Onneksi ruokapöytä on kovaa tekoa!

tuplasuklaakeksit-1171965 – kopio.jpg

Keksitaikina on koukuttavaa jo tekovaiheessa. Sormi eksyi taikinaan laadunvalvonnallisista syistä aika monta kertaa. 

Apukokkikaan ei pistänyt pahakseen kun kotona leijaili keksien tuoksu. Kun saimme ensimmäiset haukut kekseistä totesimme että nyt liikumme vaarallisilla vesillä. Näiden keksien syömistä ei ehkä pysty lopettamaan ollenkaan!

tuplasuklaakeksit-1171970.jpg

tuplasuklaakeksit-1171978.jpg

tuplasuklaakeksit-1171982.jpg

Alkuperäinen resepti taisi olla Martha Stewartin , mutta tuttuun tapaan huseerasin reseptin parissa niin että se muokkaantui hieman tehdessä. Keksejä tehdessä uskaltaa vielä tuunailla, muuten joudun leipoessa seuraamaan reseptiä todella tarkkaan. 

Mikäs sen herkullisempaa kuin voi, sokeri ja suklaa yhdessä? ai että..

Mitä leipomishimoja teillä on viime aikoina ollut? itsellänihän tämä ei jäänyt tähän vaan leivoin kummilasten kanssa vielä pullia sunnuntai-illan iloksi. Huhheijaa, jauhot ovat kyllä nyt pöllynneet meidän keittiössämme urakalla. 

Kvinoasalaatti & ve­riap­pel­sii­ni­vi­negret­te

Veriappelsiinisesonki on täällä! juuri nyt! siis JUST NYT!

veriappelsiini vinegrette-1161947.jpg

Ai miten niin innoissani?

Olemme apukokin kanssa muutenkin appelsiinien suurkuluttajian, juomme aina viikonloppuisin aamiaisella tuorepuristettua appelsiinimehua (itse vaihdan välillä greippimehuun) ja nyt kun veriappelsiinit ovat sesongissa, ovat ne rantautuneet keittiöömme. 

Muuten, jos haluat pysyä kärryillä mikä kasvis / hedelmä on juuri nyt sesongissa, kannattaa kytistellä Satokausikalenterin Facebook-sivuja tai hankkia oma Satokausikalenteri (se on itsellä vielä harmi kyllä hankkimatta). Näin pysyt hyvin sesongeissa mukana ja varmistat että pääset nauttimaan maukkaimpia ja ravinteikkaimpia kasviksia juuri niiden parhaaseen aikaan. 

Veriappelsiinien lisäksi muitakin sitrushedelmiä on nyt sesongissa. Ihastuttava greippi ja keittiöni vakiovaruste sitruuna kuuluvat näihin. Niitä saa myös kaupasta edullisesti kun ne ovat sesongissa, viime perjantaina verigreippiä sai eurolla kilon!

Nyt kun maltoin hieman rauhoittua, niin kerron teille meidän viime lauantain lounaasta. Tämä helppo, terveellinen ja täyttävä salaatti on siitä kiva että sen voi tehdä etukäteen. Itse tein salaatin ja maustoin sen veriappelsiinivinegretellä ja lähdin apukokin kanssa aurinkoiseen talvisäähän lenkille, josta hyppäsimme suoraan saunaan lämmittelemään. Olipa mukavaa kun lounas odotti valmiina ulkoilun jälkeen. 

kvinoasalaatti_veriappelsiini vinegrette-1161938.jpg

kvinoasalaatti_veriappelsiini vinegrette-1161944.jpg

kvinoasalaatti_veriappelsiini vinegrette-1161948.jpg

Salaattiin tuli kvinoaa, bataattikuutioita (olen aivan hullaantunut niihin tällä hetkellä), korianteria, kevätsipulia ja halloumia sekä raikas veriappelsiinin mehusta tehty vinegrette. 

Värikästä, ravitsevaa ja hyvää

 

Näytä lisää