KATSOMASI RESEPTIT

Villiä syötävää

Lisää suosikiksi

Maastossa kasvaa alkukesällä runsaasti hyödynnettäviä raaka-aineita. Jokamiehenoikeus antaa meille mahdollisuuden poimia ja hyödyntää näitä luonnon villejä herkkuja. Itse poimitut villivihannekset tarjoavat vaihtelua ja jännittäviä uusia makuelämyksiä ruokapöytäämme. Kerää kuivat kasvit ilmavaan koriin puhtaalta alueelta.

Voikukka

Voikukka on monipuolinen luonnonvarainen keittiöyrtti. Se sisältää paljon A- ja C-vitamiinia. Poimi voikukan lehtiä ja kukkia keväällä, kun lehdet ovat pieniä ja miedon makuisia. Valitse kaikkein sileäreunaisimmat ja varjoisimmilla paikoilla kasvaneet yksilöt. Käytä lehtiä salaatteihin, muhennoksiin ja keittoihin. Nuput voit hyödyntää keitettyinä, ja kukkien terälehdillä voit koristella ruokia tai valmistaa niistä simaa. Kokeile myös friteerattuja voikukan kukkia. Voikukan juuria voit kokeilla syksyllä puhdistettuna ja paistettuna tai keitettynä mustajuuren tavoin.

Käenkaali eli ketunleipä

Pientä apilanlehteä muistuttavan ketunleivän lehtien maku on miellyttävän hapan ja suolainen. Käenkaalissa on oksaalihappoa, kuten raparperissa ja suolaheinässäkin. Tämän vuoksi sen runsasta käyttöä ei suositella. Ripottele käenkaalin lehtiä salaatteihin, keittojen pinnalle ja esimerkiksi kotijuuston koristeeksi.

Poimulehti

Ravintorikkaan poimunlehden tunnistat poimuilevista lehdistä, joiden pinnalle muodostuu kostealla säällä pisaroita. Maista nuoria C-vitamiinipitoisia poimunlehtiä tuoreena salaateissa ja voileivällä. Valmista poimunlehdistä muhennosta pinaatin tapaan. Myös kukkia voit käyttää raaka-aineena tai koristeena.

Oksaalihappo on luonnon happo, jota esiintyy joissakin kasvikunnan tuotteissa. Se estää raudan ja kalsiumin imeytymistä. Oksaalihappo neutraloituu, kun samalla aterialla nautitaan maitotuotteita.

RauduskoivuBetula pendula

Juttu jatkuu mainoksen jälkeen

Koivu on monipuolinen käyttöpuu. Rauduskoivun lehtiä voit käyttää muuhunkin kuin parhaaseen saunavihtaan. Ripottele nuoria koivun lehtiä salaattiin tai käytä lehtiä mausteena tillin ja persiljan tapaan. Kuivata lehtiä teeksi.

Puna- ja valkoapilaTrifolium pratense ja Trifolium repens

Lähes jokaisen saatavilla olevaa Cvitamiinipitoista apilaa voit käyttää ruoanvalmistuksessa monipuolisesti. Sujauta alkukesän nuoria apilanlehtiä, salaatteihin, keittoihin, muhennoksiin, kastikkeisiin, taikinoihin ja erilaisiin kasvisruokiin. Koristele hiukan imelänmakuisilla apilan kukilla juomia, jälkiruokia ja salaatteja. Kuivatuista apiloista saa myös raikasta teetä.

Niittysuolaheinä

Suolaheinät ovat parhaimmillaan alkukesästä ennen kukintaa. Kerää suolaheinästä happaman suolaiselta maistuvat lehdet ja ripottele niitä salaatin joukkoon tai mausta niillä keittoa ja kalaruokia. Kiehauta lehtiä pikaisesti raikkaaksi lisäkkeeksi. Käytä suolaheinää hillitysti sen korkean oksaalihappopitoisuuden vuoksi.

Nokkonen

Nokkonen on varsinainen luonnon vitamiini- ja kivennäisainepommi. Kerää nokkosen nuoria versoja heti keväällä. Kumihansikkaat suojaavat käsiä poltinkarvoilta. Huuhtele nokkoset huolellisesti kylmässä vedessä ja ryöppää kiehuvassa vedessä muutaman minuutin ajan. Käytä nokkosta pikaisesti ryöpättynä muhennoksissa, kasvissoseissa, keitoissa, kastikkeissa, taikinoissa ja levitteissä. Säilö nokkosta kuivaamalla tai ryöpättynä pakastettuna. Kuivattua nokkosta ei tarvitse ryöpätä.

AIHEESEEN LIITETYT RESEPTIT

Lisää suosikiksi

Avainsanat:

Maku 03/2005


Laatinut:

Kuva:

Elina Himanen

    Kommentoi