Valkoinen piparihuvila

Lisää suosikiksi

Piparkakkutalon suunnittelu, paistaminen ja koristelu ovat mielenkiintoista puuhaa. Tästä löydät vinkkejä ja valkoisen piparihuvilan teko-ohjeet. Rakennuksen etenemisen voit katsoa myös tarkemmista työvaihekuvista.

Voit kerrankin leikkiä arkkitehtiä ja suunnitella itse oman piparitalon. Jos suunnittelet oman rakennuksen, piirrä sen osat ensin pahville ja kokoa pahvipaloista mallitalo. Tee sen jälkeen pahvipaloja apuna käyttäen mallit piparkakkutaikinaan. Talon rakennusaineena voit käyttää joko kaupan valmista pakastettua piparkakkutaikinaa tai itse tehtyä taikinaa. Tätä taloa varten tarvitset 2 kg piparkakkutaikinaa.

Kauli taikina osa kerrallaan noin ½ cm paksuiseksi levyksi, käytä apuna jauhoja. Leikkaa levystä talon kaavojen mukaan osat ja nosta ne lastalla pellille leivinpaperin päälle tai kauli levyt suoraan leivinpaperin päällä. Voit myös siirtää valmiiksi kaulitun taikinalevyn kaulimen avulla leivinpaperille. Tarkista, että kaikkia osia on oikea määrä, sillä jokaista osaa tarvitaan taloa koottaessa.

Paista talon osat 200 asteessa 8-12 minuuttia. Laita pellille suunnilleen samankokoisia osia, jotta kypsyminen olisi tasaista. Vahdi paistumista, sillä piparkakut kärähtävät helposti! Anna palojen jäähtyä tasaisella alustalla. Jos reunat tarvitsevat vielä suoristamista, tee se pikaisesti terävällä veitsellä, kun palat ovat vielä lämpimiä.

Kauli lopusta taikinasta leivinpaperin päällä vähän paksumpi alustalevy piparkakkutalolle. Liimaa talon osat toisiinsa sulatetulla sokerilla. Sulata sokeri kuivassa paistinpannussa (mieluiten valurautapannussa) koko ajan sekoittaen. Kun sokeri on sulanut nosta pannu levyltä. Jos seos kovettuu, lämmitä sitä miedolla lämmöllä, kunnes se on taas juoksevaa. Murtuneet talonosat voi kiinnittää toisiinsa sulaneella sokerilla.

Juttu jatkuu mainoksen jälkeen

Piparkakkutalon taikina1 ½ dl siirappia2 dl sokeria250 g margariinia5 tl piparkakkumaustetta2 munaa2 tl soodaa9 dl vehnäjauhojaLiimaukseensokeriaKiehauta rasva, siirappi ja sokeri ja mausteet. Anna seoksen jäähtyä. Lisää seokseen munat ja jauhot, joihin on sekoitettu sooda. Nosta taikina jääkaappiin jähmettymään seuraavaan päivään.

Tomusokerikuorrutus 2 dl tomusokeria½ munanvalkuainen muutama tippa sitruunamehuaSekoita kuorrutuksen aineet keskenään huolellisesti. Kasta lusikka kuorrutukseen. Kuorrutus on sopivaa, kun se pysyy lusikassa.Voit halutessasi värjätä osan tahnasta elintarvikeväreillä. Ruskeaa seosta saat kaakaotomusokerilla tai sekoittamalla kaakaojauhetta seokseen.

AIHEESEEN LIITETYT RESEPTIT

Lisää suosikiksi

Avainsanat:

Maku 08/2005


Laatinut:

Sonja Blåberg

Kuva:

Mika Haaranen

Kommentit (6)

Kommentoi

Lisää aiheesta: Joululeivonta