KATSOMASI RESEPTIT

Tummien iltojen portterimenu

Lisää suosikiksi

Portterin paahteinen ja maltainen maku sopii mainiosti talven tummiin makuihin. Herkuttele juhlapyhinä ateriakokonaisuudella, jossa samettisen pehmeää portteriolutta käytetään mielenkiintoisen monipuolisesti.

Tiesitkö portterista

  • Portteri on tumma, hedelmäinen ja runsas pintahiivaolut. Sen tyypillisesti paahtunut, hyvin maltainen maku hivelee talven raaka-aineiden tummia sävyjä.
  • Makeahko portteri sopii sekä ruoanlaittoon että ruokajuomaksi. Alkoholipitoisuus vaihtelee 4–9 prosentin välillä.
  • Portterin oikea nauttimislämpötila on noin 15 °C.
  • Sinebrychoff Porteria on valmistettu yhtäjaksoisesti vuodesta 1957, ja se on palkittu monesti sekä kotimaassa että ulkomailla. Lisäksi panimoravintoloista ympäri maan löytyy paljon kotimaisia pienpanimovalmisteisia porttereita.

Juustopaloja portteripöytään

Mona Lisa, Hollanti(pitkään kypsytetty pähkinäinen, makeahko ja vahva gouda)

Parrano Robusto, Hollanti(pitkään kypsytetty vahva italialaistyyppinen kova juusto)

Idiazábal, Espanja(pastöroimaton, savustettu kova lampaanmaitojuusto)

Pilgrims Choice Vintage, Englanti(kypsä ja terävä cheddar)

Juttu jatkuu mainoksen jälkeen

Oluen makeuteen kannattaa yhdistää terävänmakuisia ja suolaisia juustoja. Oluen pehmeää luonnetta puolestaan täydentävät kovat juustot. Oivallisia valintoja ovat esimerkiksi pitkään kypsytetty gouda, kovat vuohen- tai lampaanmaitojuustot sekä portterin kotikonnuilta brittiläinen stilton tai terävä cheddar. Myös voimakkaat ja suolaiset sinihomejuustot käyvät portterin seuraksi mainiosti.

Oluen ja ruoan yhdistäminen

Oluita on käytetty ruoanvalmistuksessa ikiajat, ja muun muassa belgialainen keittiö on tunnettu oluen ja ruoan yhdistämisestä. Olut sopii ruoanlaittoon erinomaisesti ja yleisimmin sitä käytetään marinoinnissa, kastikkeissa ja uppopaistotaikinassa, mutta käytetäänpä mallasjuomaa myös leivän valmistuksessa ja jälkiruokien ainesosana.

Olutta voi käyttää ruokajuomana yhtä monipuolisesti kuin viiniäkin. Nyrkkisääntönä on hyvä muistaa, että kevyemmille mauille kevyitä oluita, kuten lageria, ja vahvoille vahvempia, esimerkiksi portteria tai stoutia. Portteria voi käyttää ruokajuomana läpi koko aterian, alkuruoasta jälkiruokaan ja jopa juustojen kanssa. Se käy ruokajuomaksi erityisesti tummille mauille, ja sen aromit täydentävät loistavasti muun muassa merenelävistä tehtyä ruokaa. Portterin ja ostereiden liitto on yksi ehdottomista klassikoista. Olut sopii hyvin simpukoiden, hummerin ja rapujenkin seuraan. Portteri käy myös hienosti savulohen tai grillatun ruoan makumaailmoihin. Riistan kanssa tämä pehmeä olut on hyvä vaihtoehto punaviinille.

Ruokailun päätteeksi klassinen ja kokeilun arvoinen yhdistelmä on annos suklaakakkua, vaniljajäätelöä ja lasillinen portteria.

AIHEESEEN LIITETYT RESEPTIT

Lisää suosikiksi

Avainsanat:

Maku 06/2004


Laatinut:

Kuva:

Antti Hallakorpi

    Kommentoi